Kamuoyunda Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına yönelik eleştiriler sürerken temmuz ayında TÜİK ile KKTC İstatistik Kurumu’nun enflasyon rakamları arasındaki makas da dikkat çekti.
KKTC İstatistik Kurumu, enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyatları Genel Endeksi'nde, bir önceki aya göre yüzde 9,90, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 46,53 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,81 değişim gerçekleşti.
TÜİK ise temmuz ayı enflasyon rakamlarını dün açıklamıştı. Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,49, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,83 olarak gerçekleşti.

Para birimi olarak Türk lirası kullanan ve piyasada kullanılan pek çok ürünü Türkiye’den temin eden KKTC’de enflasyonun Türkiye’den bu kadar fazla olması, uzun süredir tartışılan TÜİK rakamları ile ilgili soru işaretlerini artırdı.
İki ülkenin tüketici fiyat endekslerinde gerçekleşen fark, kimi ana harcama gruplarına da yansıdı. İki ülke arasındaki gıda enflasyonu paralel seyretse de eğitim, sağlık ve kültür harcamalarında büyük fark oluştu.
TÜİK'e göre, Türkiye’de temmuzda gıda enflasyonu yüzde 60,72 oldu. KKTC’deki gıda enflasyonu ise yüzde 61,44 olarak gerçekleşti.
KKTC’de diğer ana harcama gruplarına bakıldığında ise eğlence ve kültür yüzde 115,43, eğitim ise 155,68 arttı. Türkiye’de, eğlence ve kültürdeki artış yüzde 45,28, eğitimdeki artış ise yüzde 53,57 oldu.
Sözcü
Ankara'da tablo çok vahim! Ankara Tabip Odası "Yoğun bakım üniteleri doldu!"103 izlenme
Rotterdam'da Türkiye'deki seçim sonrası AB dışındaki ülkelerden seçmenlere oy verme yasağı972 izlenme
Elazığ depremi: Can kaybı 40’a yükseldi60 izlenme
Çocuğa cinsel saldırıya 100 yıl ceza!219 izlenme
Türkiye Cumhuriyeti'nin diplomaside adım adım tükenişi !2299 izlenme
Beş öğrenciye cinsel istismarda bulunan öğretmenin cezası belli oldu!67 izlenme
Milli Mücadele’nin simgesi olan Çoban Mektebi çürüyor!196 izlenme
Asgari ücrette ilk toplantı tarihi belli oldu29 izlenme
TOKİ’nin aidat zammı isyan ettirdi
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 7.304 yeni vaka tespit edilirken, 48 kişi hayatını kaybetti, 5.103 kişi de sağlığına kavuştu!
DHA’nın sokak köpekleri haberinde tepki çeken ses: "Kızdır üstüne gelsin"
İmamoğlu Saraçhane'yi paylaştı: "Umut burada"