Home
16 Eylül 2020 ( 115 izlenme )
Reklamlar

Bakan Koca açıkladı: Vaka sayısı 296.391'e, can kaybı 7.249'a yükseldi!


Corona virüsüyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Virüs nedeniyle bugün 63 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Koca, bin 771 yeni vakanın tespit ediliğini söyledi. Toplantının başında heyecan veren bir açıklama yapacağını da ifade eden Koca, "Çin'deki aşının Türkiye'deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesi'nde 3 sağlık çalışanında başlandı. Salgında son kritik ayları yaşıyor olabiliriz. Muhtemelen alacağımız son viraj olan önümüzdeki aylarda, hastalığa yakalanmama gayretinde olalım" dedi.





Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Corona virüsüyle mücadelede gelinen noktaya değinen Bakan Koca, “Kaybettiğimiz ilk hastadan sonra 7 bin 185 hayat benzer şekilde son buldu. Bugün ağır hasta sayımız binin üzerinde, vaka sayımız yüz binlerle ifade ediliyor. Salgın giderek tırmandı. Bugün biz ve dünya, virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz. Bu daha zor ama umutların gerçekleştirmeye yakın olduğu dönemdir” dedi.

ÖLÜM SAYISI 1 MİLYONA YAKLAŞTI

DSÖ’ye göre 29 milyon 500 bin vakanın olduğunu ve hayatını kaybeden insan sayısının ise 1 milyona yaklaştığını hatırlatan Koca şu ifadeleri kullandı;

*Vefat sayımız Türkiye kıyaslanabileceği Almanya gibi ülkeler dikkate alındığında, tedavide başarı gösterdiğini ortaya koymaktadır. 9 aydır devam eden salgın mücadelesinde toplumların duyguları benzerlikler gösteriyor.

*İnsanlar yaşananlara karşı bıkkınlık, hayatın yavaşlamasına karşı öfke duyuyor. Gençler engellenmiş duygularla baş başa.

*Yarının belirsizliğine ilişkin duygu, bugünün en belirgin duygusudur. Asıl ilginç olan da salgının bize getirdiği izole edilmişlik hissi ve tüm bu olumsuzlukları sadece bizim yaşadığımız yanılgısıdır.

“HEYECAN VEREN AÇIKLAMA YAPACAĞIM”

*Gerektiğinde size ulaşmaya hazır sağlık ordumuz var. Karamsarlık için neden yok. Hayatta normal akışına hazırlanıyor. Salgın sona yaklaşan bir salgındır. Bunun heyecan verici açıklamasını birazdan yapacağım.

*Çare belirdiğinde tahammül ve dirayet artar. Eğer yolumuza dirayetle, bıkkınlığa düşmeden devam edersek maske, mesafe ve hijyen kuralına uyarsak başka görüntülere sahne olmayız. Devletlerin gücünün salgındaki güçleriyle sınandığı bu dönemde biz güçlüyüz ve güçlü kalmaya devam etmeliyiz.

FİLYASYON EKİPLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Salgınla mücadelede filyasyon ekiplerinin önemine vurgu yapan Koca, şu ifadeleri kullandı;

*Filyasyon ekiplerimizin sayısı 11 bine çıkmıştır. Filyasyon ekiplerimiz riski azaltmakta, karantina ve tedavinin önünü açmaktadır. Görevli öncü bu birliklerin dünyada örneği olmadığını biliyorsunuz. Filyasyon ekiplerimizle bilmediğimiz hastalara ulaşıyoruz.

*Aşı bulunana kadar hastalık kendi seyrine bırakmıştır. Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor, ister taşıyıcı ister hasta olsun herkesin tedavisi başlatılıyor. Yeni hasta ya da ağır hasta sayısı kimsenin tedavi almasına mani olmamıştır.

HALKA ÇAĞRIDA BULUNDU

Virüsle mücadelede halka çağrıda bulunan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Sağlık çalışanlarımızın yükü 45 kat artmış durumda. Onların cephede sizler için göğüs göğüse çarpışan kişiler olduğunu bilin. Kendinizi virüsten koruyun.

*Bu desteği vermek için elinizden geleni yapın. Hastanelerimizde hastalığa yakalanmayarak bu savaşa güç verin. Nadir yetişen insanlarımızı, ömrünü size adayan evlatlarımızı kaybettik. Size sağlık personellerimizden hep iyi haberler verebilmemiz için bize tedbirlere uyarak yardım edin.

*Virüs her gün çok sayıda kişiye bulaşmaya devam ediyor. Virüsün hareket kabiliyeti olmadığına göre bunun Türkçesi şudur, çok sayıda kişi tedbir almayarak bulaşma hızı artmıştır.

*Virüsü taşıyan herkesin tespiti ve taşıyıcıların izole edilmesi söz konusu olmamaktadır. Tüm taşıyıcıları bilmek mümkün olmadığı için herkese taşıyıcı gözüyle bakmak tedbirin temel mantığıdır.

“HES UYGULAMASINDAN YARARLANIN”

*Kesin olan sizin yardımınız olmadan bu sorunun üstesinden gelinemeyeceğidir. Artan tehdide karşı bakanlığımız sizlere, ilgili tüm kurumlarla işbirliği içinde kolaylaştırıcı bazı hizmetler sunuyor. Bunlardan biri HES mobil uygulamasıdır.

*Sizlerden ücretsiz olan bu hizmetten yararlanmanızı talep ediyorum. Uygulamanın indirilmediği cep telefonu kalmamalıdır. Size bölgesel risk haritalarını sunuyor.

*Girip çıktığınız mekanlar için risk değerlendirmesi yapıyor. HES uygulaması sizin risk yönetim rehberinizdir. HES salgın yönetiminde bizim içi de çok büyük bir işleve sahip. Karantinaya uymayanları bu sayede biliyoruz. Yaklaşık 140 bin kişi, karantinaya uymadığı için bu sistemle engellenmiştir.

HEYECAN VEREN AÇIKLAMA: AŞI

Toplantının başında söylediği “heyecan veren açıklamaya” değinen Koca, şu ifadeleri kullandı;

*Daha önce konuşmalarımda vurguladığım gibi; bitmemiş savaş, bitmemiş salgın yoktur. Bilimsel gelişmeler salgının sonuna yakın olduğuna işaret etmektedir.

*Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler; umut veren, çare bildiren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hem fikirdir.

“SALGINDA SON KRİTİK AYLARI YAŞIYORUZ OLABİLİRİZ”

*Faz 3 çalışması aşamasında olan 9 aşı var. İngiltere, Almanya ve Çin uygulamayı başlattı. Türkiye olarak aşı çalışmalarımızı sürdürürken tedarik teşviklerimizi başlattık.

*Çin’deki aşının Türkiye’deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesi’nde 3 sağlık çalışanında başlandı. Salgında son kritik ayları yaşıyor olabiliriz.

*Muhtemelen alacağımız son viraj olan önümüzdeki aylarda, hastalığa yakalanmama gayretinde olalım. Çare, yeni bulaşmanın bahanesi olmasın.

GÜNCEL VERİLERİ AÇIKLADI

Toplantıda güncel verileri de açıklayan Koca, şunları söyledi;

*Bugünkü hasta sayımız bin 771. Bugün hayatını kaybeden hasta sayımız 63. Zatürre oranımız yüzde 7,1. Yüzde 2930’lardan bu orana inmiş oldu, dört kat zatürre oranı düştü.

*Ağır hasta sayımız artmaya devam ediyor. Ağır hasta ve vefat sayısının son derece önemli olduğunu belirtmek istiyorum.

*Ağır hasta sayımız bugün bin 351’e kadar çıkmış durumda.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI

*Hastane doluluk oranı, bütün Türkiye’de yatak doluluk oranı yüzde 51,6, yoğun bakım ise yüzde 66,3. Solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33,6.

VAKA SAYISI EN ÇOK OLAN İL KAYSERİ

*En çok vaka olan il Kayseri, yüzde 39,37. Bu ili yüzde 38,84 ile Ankara, yüzde 36,99 ile Mersin takip ediyor.  Son üç günün son haftayla karşılaştırmasıyla artış yaşanan ilimizin olmaması da son derece umut vericidir.

*Hasta sayısında azalış olan illerimiz ise Artvin yüzde 27,1, Bartın yüzde 26,37.

ANKARA

*Yatak doluluk oranı yüzde 52,9. Yoğun bakım yüzde 64,8. Son ay günlük ortalama pnömoni yani zatürre vaka oranı yüzde 6,02.

*Son hafta zatürre oranı yüzde 3,02. Bu özellikle zatürre oranı bizim için önemli. Erken tedaviyle birlikte zatürrenin azaldığını ve tedavi etmede de başarılı olduğumuzu gösteren tablo.

İSTANBUL

*Yatak doluluk oranı yüzde 55,3. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60,2. Solunum cihazı doluluk oranı yüzde 36,9. Son ay; günlük ortalama pnömoni oranı yüzde 6,53.

İZMİR

*Yatak doluluk oranı yüzde 54,1. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 72,2. Dolu solunum cihazı oranı yüzde 47,8. Son ay günlük ortalama zatürreli vaka oranı yüzde 8,38.

* Yoğun bakım yataklarımızın doluluk oranlarında az da olsa kısmi bir düşme, buna karşı ventilatör doluluk oranlarımızda son haftalara göre hafif bir yükselme eğilimini görüyoruz.

* İl bazında baktığımızda yoğun bakım yatak doluluk oranlarımızı görüyoruz. Karşılaştırdığımızda en dolu illerimiz yatak doluluk oranı, Bartın yüzde 77,32, Batman yüzde 76,4, Sakarya yüzde 76,33, Ordu yüzde 75,98, Samsun yüzde 75,74, Giresin Yüzde 75,34, Hatay yüzde 74,92.

* Ventilatör doluluğuyla ilgili genel anlamda bir sorun olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Filyasyon için son durum, temaslılardaki filyasyon oranımız yüzde 99,6. Temas bilgisinin öğrenilmesinden sonra ortalama 15 saatte ulaşabilir olduğumuzu görmüş oluyoruz.

* Bu zamana kadar yapılan toplam filyasyon kişi sayısı 439 binin üzerinde. Bu kadar büyük bir ekibin sahada her gün olduğunu söylemek istiyorum, dünyada benzerinin olmadığını söylemek istiyorum.

* Özellikle zatürre takibini önemsiyoruz. Zatürre oranı ne kadar düşerse hayatını kaybeden hasta sayımız o kadar azalmış olur. Bu oranın önemli bir oran olduğunu, her ili bu anlamda mercek altına alıyor, hedef koyuyoruz. Her ilin yüzde 5’in altına indirmesini, sonuçta 3’ün altına indirmeyi hedefliyoruz.

* Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar antiviral ilaç uygulaması yoktur. Biz bu anlamda 1 ay sonrası için uygulanan aşının etkinliğini, antikor geliştirebilirliğini görmüş olacağız.

* Bir diğer aşı Faizer’in çalışması. Bakanlık olarak izin verildi. Ayrıca Rusya’da geliştirilen bir aşı ile ilgili müracaat oldu.

*Bir iki eksiği söz konusu idi, genel olarak aşının yapılan çalışmalarının uygun olduğunu dosyadan anlıyoruz.

OKULLARDA 2 + 5 GÜN UYGULAMASI

Okulların açılması ile ilgili Bilim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak çalışma yaptıklarını ve 2 + 5 gün şeklinde bir uygulamaya geçileceğini belirten Bakan Koca, hastalığın yoğunluk durumuna göre İl Hıfzıssıhha Kurullarının okula başlatmama konusunda karar alabileceğini ama şuan için böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Bakan Koca, 3 hafta sonra da salgının seyri ve bölgesel faktörlerin değerlendirilip kademeli geçiş olup olmayacağının belirleneceğini açıkladı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sondakikabilimkurulutoplantisisonrasibakankocadanaciklamalar6041207/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

MUTABAKAT YALAN ÇIKTI! 128milyardolar.net'ten sonra yine çok konuşulacak bir proje: Zam Sepeti 7 diploma bir işe yaramadı! Sezgin Baran Korkmaz’ın ‘öncelikli’ iade edileceği ülke belli oldu!