Home
05 Nisan 2023 ( 10 izlenme )
Reklamlar

Bakan Koca, yasa tasarısının komisyon tarafından onaylandığını açıkladı: Sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarında önemli iyileştirmeler kapıda

Bakan Koca, yasa tasarısının komisyon tarafından onaylandığını açıkladı: Sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarında önemli iyileştirmeler kapıda

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkla ilgili bazı kanunları içeren 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylandığını duyurdu.  Bakan Koca, sosyal medyaya yaptığı açıklamada, "Sözleşmeli ve maaşlı doktor ve sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarında önemli gelişmeler yaşanıyor" dedi.

 Sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.  AK Parti, MHP ve CHP'li komisyon üyelerinin "evet" oyu verdiği önergeye göre, 1 Ocak 2029 tarihine kadar sözleşmeli pratisyen hekim olarak çalışacak olanların, belirlenen esaslar çerçevesinde uzman pratisyen hekimlik eğitimi almaları isteniyor. tıbbi uzman muayenesinin sonucuna göre merkezi sınıflandırma yapılmadan tıbbi uzmanlık komitesi tarafından yapılır.

 BAKAN KOCA: İYİLEŞMELER ÇOK YAKINDA OLACAK
 Söz konusu kararnameyi sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Koca, "Sağlıkla ilgili bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapan kanun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti.  Sözleşmeli ve kadrolu hekimler ile sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarında önemli gelişmeler çok yakın." ifadelerini kullandı.

 YASA NELERİ KAPSIYOR?
Sağlık veya diş hekimliği personeli ve istihdamı nedeniyle aylık, normal malullük aylığı veya malullük aylığı bağlanan ve emekli maaşlarıyla birlikte resmi bir ödenek ödemeye hak kazanmayan doktor ve diş hekimleri için aylık katsayı ilgili kanunlara göre memur sayısı 26.000, meslekten olmayanlar için 20.000'dir.Aylık maaşlarına, aylık ile çarpılması sonucu oluşan miktarda ek ödeme yapılır.

Her sağlık kuruluşunda, katkı payı bazında işlemlerin gözden geçirilmesi için teftiş komiteleri oluşturulmaktadır.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında hizmet sunumu için Bakanlıkça belirlenen şart ve kriterler, kadro unvanları, görev, disiplin durumu, çalışma koşulları ve süresi, hizmete katkı, performans, muayene, eğitim ve araştırma faaliyetleri, muayene, operasyon, Anestezi , Müdahale Katkı payı tutarı, riskli bölümlerde çalışmak gibi unsurlar dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir.

 EK ÖDEME MİKTARLARI
Teklif ayrıca personele dağıtılabilecek katkı payı tutarlarını da belirler.  Sağlık Bakanlığı, döner sermaye gelirlerini, Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan aldığı her türlü fonu ve bağış, faiz ve kira gelirleri dışındaki nakitleri personele ek ödeme dağıtmak için kullanabilir.

Bakanlık döner sermaye şirketleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, hizmetlerin kaliteli ve verimli sunumunun teşvik edilmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarının kendi kaynaklarından karşılanamayan ihtiyaçlarının karşılanması;  Daire Başkanlığının eğitim, araştırma, geliştirme faaliyetleri ile ülke teşkilatlanması giderlerine katkıda bulunmak üzere aylık brüt gelirlerinin yüzde 6'sını geçmemek üzere Daire Başkanlığınca belirlenecek oran Daire Başkanlığı hesabına havale edilir. Döner Sermaye Merkez Muhasebe Müdürlüğü.

 En yüksek memur maaşının yüzde 410'u, tıp uzmanları, uzman ve uzman dişhekimlerinin yüzde 335'i ve genel pratisyenlerin ve pratisyen hekimlerin yüzde 335'i, yüzde 265'lik dişhekimi katkı payı ödemesine karşı her ay merkezi hükümet bütçesinden finanse edilmektedir. , katkılarından bağımsız olarak.

 Bu hüküm, Devletin sağlık daireleri ve hastanelerinde sözleşmeli olarak istihdam edilen doktorlar ile Tıp ve Diş Hekimliği Uzman Doktorlar Kanunu uyarınca diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık eğitimi veya uzmanlık eğitimi almış hekimler hakkında da uygulanır. , ayrıca Bakanlık veya şubelerinin çalışanları .

 ALACAKLARIN TAHSİLAT
31.12.2021 tarihine kadar Bu maddeye göre Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarına sunulan sağlık giderlerinden tahsil edilmeyen alacakların yüzde 50'si bu maddede yer alırsa, kalan kısım aksesuarlarıyla birlikte (ana istem ekleri) silinir.

Komisyon tarafından kabul edilen öneri ile bu maddede yer alan miktarlar 5.000 liradan 10.000 liraya yükseltilmiştir.  Buna göre alacak tutarı 10.000 lira ve daha az ise alacağın tamamı resen tahsil edilecek, alacağın yarısı 10.000 liradan az ise 10.000 lira iptal edilecek ve kalan bakiye tahsil edilecektir.

Yükseköğretim Kanununda yapılan değişiklikle, üniversite hastanelerinde çalışan personelin sabit katkı paylarının merkezi yönetim bütçesinden karşılanmasına yönelik Sağlık Bakanlığı ile paralel bir düzenleme öngörülmektedir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Meclis’te yeni dönem: MHP’liler de ayağa kalkmadı! İktidar gazetesine konuşan Nurseli İdiz: "Türkiye'de ayrıştırmayı laik kesim başlattı. Sokakta donla, sütyenle dolaşıyorlar. Çıplak kadın görmekten fenalık geldi" Ters kelepçeyle gözaltına alınanlar Mavi Marmara'da öldürülenlerin kızları çıktı Trabzon ve Rize'de Sedat Peker alarmı: Hepsi gözaltına alındı