Home
19 Ekim 2022 ( 11 izlenme )
Reklamlar

Bakan Meclis'te koca bir 'HİÇ' anlattı: 41 ölü var, hiçbir sorun yok


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Genel Kurulu'nda, Amasra’da maden ocağında meydana gelen 41 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin "Ağustos ayında yapılan son denetimde bir sorun tespit edilmedi. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak" dedi.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı maden ocağında medyana gelen grizu patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti.

Göz göre göre gelen patlamaya ilişkin ortaya çıkan Sayıştay raporlarında maden ocağında grizu patlaması riskine karşı uyarıda bulunulmuş. Sayıştay, 2017 ve 2019 yıllarındaki raporlarında madene ilişkin uyarılarda bulunmuş.

2017 ve 2019 raporlarında uyarı

Sayıştay’ın 2017 raporunda da uyarılar yer almış. Raporda ocağın ana havalandırmasının tersine çalışabilecek durumda olmadığı belirtilirken işçi güvenliği ekipmanlarının yeterli olmadığı vurgulanmış. Ayrıca, bu eksiklerden kaynaklı olarak işletmeye 146 bin TL para cezası kesilmiş, indirimle 109 bin TL ödenmiş.

2019 raporda, üretim derinliği 300 metreye ulaştığı için çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğu, ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı uyarısı yer alıyor.

Bakan Dönmez: En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Genel Kurulu'nda, Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin bilgilendirme yaptı.

Bakan Dönmez, "6 savcı görevlendirildi, soruşturma başlatıldı" dedi. Dönmez ayrıca Sayıştay raporlarının gündeme getirildiğini belirtti ve "2017 ve 2019 Sayıştay raporlarında yer alan hususların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Soma ve Ermenek kazalarından sonra mevzuattaki düzenlemelere istinaden iyileşme yapılmadığı iddiaları yapıldı. Toplam 200 kilometrelik yeraltı açıklıklarında hayat hattı tesis edildi. Yeraltında metan, sıcaklık ve hava hızını ölçen sensörler vardır. Ağustos ayında yapılan son denetimde bir sorun tespit edilmedi" ifadelerini kullandı.

Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bugün itibarıyla 6 madencimizin tedavisi devam ediyor. Bartın'daki yaralı madencilerimiz taburcu oldu. 18 saat içerisinde aramakurtarma çalışmaları tamamlandı. Müessesede faaliyete ara verildi. Her 250 çalışana 1 iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekirken her 37 madencimize 1 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı düşmektedir.

Türkiye'de tüm madenleri denetlemekle görevli olan, yılda 8 bin denetim gerçekleştiren Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından maden ocakları yılda 4 kez denetlenmektedir. TTK Amasra Müessesesi'nde en son ağustos ayında yapılan denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı bir husus görülmemiştir.

Kazayla ilgili 6 savcı görevlendirilmek suretiyle adli süreç başlatılmıştır. Bakanlığımız tarafından idari ve teknik denetimler başlatıldı. Sayıştay raporları gündeme getirilmiştir. Sayıştay, TBMM adına kamu idarelerinin mali faaliyet karar ve işlemlerini denetlemekle görevlidir. 201719 Sayıştay raporlarında yer alan hususların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır.

Sayıştay raporlarında bahsedilen unsurlarla ilgili olarak herhangi bir tespitte bulunulmamıştır. Sayıştay raporu çarpıtılarak metan gazı miktarı yüksek olduğu belirtilmiştir. Kömürdeki metan miktarı ile ocaktaki metan miktarı farklıdır. Madencilik faaliyetlerinin birçoğunda delme ve patlatma kullanılmaktadır. Minimal ve kontrollü bir şekilde ülkemizde de uygulanmaktadır.

Uçaklarda olduğu gibi karakutu var

Maden ocağının patlayacağı iddialarına da açıklık getirmek istiyorum. 24 saat boyunca sürekli izlenmekte ve bilgiler kayıt altına alınmaktadır. İşletmemizde aynı uçaklarda olduğu gibi 'karakutu'muz var. Tüm ölçümler, her türlü telsiz ve telefon konuşması kayıt altında. Bunların hepsi incelemeye ve denetime tabi olacak. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak. Sorumlu kimse ortaya çıkarılacak, kimseyi gizlemeyeceğiz.

Havadaki metan gazının yüzde 5 ila 10 arası olması ve yakıcı madde ile temas etmesi durumda patlama meydana gelmektedir. İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine göre, ortamda yüzde 1 oranında metan bulunması durumunda patlatma yapılmaz. Yüzde 1,5 metan varsa emniyet amaçlı elektrik kesilir. Yüzde 2 metan varsa madenciler tahliye edilir. Gaz izleme sensörleriyle gaz belirli değerlerin üzerine çıktığında sesli ve ışıklı uyarı verilir.

Merkezi gaz izleme birimleri tarafından ilgili birimler uyarılır. Metan gazı yüzde 22yi bulduğunda kırmızı alarm devreye girer ve acil durum prosedürü ile çalışanlar tahliye edilir. Kazadan önceki son kayıtlar incelendiğinde ortamdaki metan gazı oranı önce yüzde 1,5 seviyesine ulaşmış, 18.05 sularında... Ve emniyet amaçlı elektrik kesilmiştir. 18.09'da ise son kayıt havadaki metan oranının yüzde 1,69 olarak ölçüldüğünü göstermiştir. Bu saatten sonra kayıt alınamadı. Patlama anındaki metan seviyelerin ölçümleri bu. Patlamadan sonra alandaki ekipler ve diğer ekipler aramakurtarma ve müdahale çalışmalarına başlamıştır.

Kaza sonrası yapılacak ödemelerden de bahsetmek istiyorum. Kişi başına toplamda 1.5 milyonun üzerinde ödeme yapılacaktır. Bu ödemeler başlamıştır. Kazanın meydana geldiği andan itibaren devlet kurumları görevlerini yapmıştır. Şehitlerimizin ödemelerine başlandı, süreç en kısa sürede tamamlanacaktır."

halktv.com.tr

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mansur Yavaş: Allah’ın nimetinden bir katrilyon kâr edildi Bozdağ'dan Erdoğan'ın "Son tercihim" sözlerine AKP'den yorum: TBMM, Cumhurbaşkanımızın yeniden aday olmasının önünü açabilir Tarımsal girdi enflasyonunda yeni rekor! Kılıçdaroğlu: "İki yıl içerisinde Suriyelileri Suriye'ye göndereceğiz"