Home
12 Ağustos 2022 ( 11 izlenme )
Reklamlar

Bakanlık Türkiye ekonomik modelini paylaştı!

Bakanlık Türkiye ekonomik modelini paylaştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin ekonomik modeli kapsamında atılan adımları paylaştı. Makalede ilgili adımlar 6 başlık altında özetlenmiştir. Bakan Nebati de yaptığı açıklamada, "Tüm küresel ekonomik sıkıntılara ve hızlı fiyat artışlarına rağmen ülkemiz ekonomisi sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümeye, her ay yeni ihracat rekorları kırmaya ve gözle görülür istihdam artışı görmeye devam ediyor" dedi.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin ekonomik modeli kapsamında atılan adımları paylaştı ve uygulanan düzenlemeleri 6 maddede açıkladı.

Hazine ve Hazine Bakanı Nebati de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Dünya genelinde yaşanan tüm küresel ekonomik sıkıntılara ve hızlı fiyat artışlarına rağmen ülkemiz ekonomisi her ay yeni ihracat rekorları kırarak sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde büyümeye devam ediyor ve somut istihdam kazanımları görüyoruz. 

"Türkiye Ekonomik modelimizi kararlılıkla uygulayarak daha güçlü bir imalat ekonomisi olma yolunda ilerlemeye devam ediyor ve büyümeyi tabana ve tüm vatandaşlarımıza yaymaya değer veriyoruz. " açıklaması yer aldı.

Bakanlığın İhracatı Geliştirme ve İstihdam Artışı başlıklı açıklamasında; İhracatçı ve sanayi şirketlerine, kurumlar vergisinin 1 puan indirildiği, şirket temettü ödemeleri stopaj oranının yüzde 15'ten yüzde 10'a indirildiği, teknoloji geliştirme bölgeleri, ArGe ve tasarım merkezlerinde çalışan personele, gelir vergisi stopajı teşvikleri, bu merkezlerin dışındaki çalışma saatleri de sunulmaktadır.

Ekonomiyi güçlendirecek alanlarda ticari kredilerin seçici bir yaklaşımla kullanılacağı kaydedildi. Uygulamada, evlerde yüzde 45'e varan enerji tasarrufunu desteklemek için aylar ve 0,99 oranında Isı yalıtım kredisinin hayata geçirildiği belirtildi.

TL cinsi varlıklarla tasarruf uygulamalarına değinilen duyuruda, katılma hesabı için TL para korumalı mevduat uygulaması sayesinde yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı yüzde 71'den yüzde 58'e düşürüldüğü açıklandı.

Gelire endeksli devlet iç borcu ihracıyla toplam 83.816 kişinin yaklaşık 6,6 milyar TL'lik alacağının tahsil edildiği yinelendi.

Fiziki altını ekonomi için yastığın altınadan çekmeyi hedefleyen paylaşımda, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) yapılan devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarıldığı belirtildi.

Vergi düzenlemelerinin de yer aldığı paylaşımda, TL cinsinden mevduat ve katılma hesaplarının teşvik edileceği belirtildi. Bu içerikte;

2022 yılı sonuna kadar uzatılan TL depo ve katılma hesaplarında stopaj indirimi

Portföylerinde TL yatırım araçları bulunan yatırım fonlarının elde ettikleri gelirlere kurumlar vergisi istisnası getirilmiştir.

Dövize karşı korunan sabit ve öz sermaye hesapları ile altın mevduatı ve hisse senedi fonları için %0 stopaj oranı 2022'nin sonuna kadar uzatıldı.

Devlet tahvili stopaj oranı 2022 yılı sonuna kadar yüzde 10'dan yüzde 0'a düşürüldü.

Tüzel kişiler ve yurt dışında ikamet eden vatandaşların YUVAM hesabındaki dönüştürme hesaplarına aktarılan birikimlere ilişkin gelirleri üzerinden stopaj oranı sıfırlandı.

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kur korumalı mevduat uygulaması kapsamında döviz ve altın hesaplarını döviz ve altın hesaplarını TL'ye çevirmeye teşvik etmek amacıyla gelir ve kurumlar vergisi istisnası yapılırken, ilgili bankadan hesap sahiplerine döviz satışları Banka ve sigorta satışları yapılan TL mevduat ve katılma hesaplarının Vade hesap bakiyeleri kullanılarak Vergileri sıfırlandı. 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Biraya büyük zam! "Artık lüks oldu" notuyla duyurdu Kılıçdaroğlu: "Hiç merak etmeyin, tüm taşlar yerine oturacak" Anketler ortaya çıkarttı:İstanbul'da dengeler değişti! AKP’li belediyelerde sınavsız memurluk!