Ramazan Bayramı’nın simgesi baklava artık bir gelenek değil, lüks bir tüketim kalemine dönüştü. 2021 yılında yaklaşık 183 TL olan fıstıklı baklavanın kilogram fiyatı, bugün birinci kalite ürünlerde 1.800–2.000 TL bandına dayandı.
Böylece bayramların olmazsa olmazı baklava fiyatı son 5 yılda yüzde 992 arttı. Kilosu 20 dilimden hesaplandığında ise tanesi 100 lirayı buluyor.
Baklava enflasyonunu NEFES’e değerlendiren CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, “Bu artış, resmi enflasyon oranlarının çok ötesinde, vatandaşın günlük hayatında doğrudan hissettiği gerçek enflasyonu ortaya koymaktadır” dedi.
Emeklilere bayramda verilen 4 bin TL’lik ikramiyesinin ancak 2 kilo baklavaya yettiğini dile getiren Genç, baklava üzerinden ortaya çıkan bu tablonun, aslında Türkiye ekonomisinin geniş bir özeti olduğunu söyledi.
Genç, şöyle konuştu:
“Mesele yalnızca bir tatlı meselesi değildir. Mesele; vatandaşın bayramda torununa götüreceği bir kutu baklavayı dahi hesaplamak zorunda kalmasıdır. Mesele, bayramların bereket değil, hesap yapma ve eksiltme dönemine dönüşmesidir. Bugün Türkiye’de milyonlar için bayram alışverişi artık ‘ne alabilirim’ sorusundan çok, ‘ne kadarını alabilirim’ sorusuna dönüşmüştür. Ekonomik tabloyu anlatmak için artık uzun raporlara ihtiyaç yoktur. 1 kilo baklavanın fiyatı, bu ülkede yaşanan gerçek hayat pahalılığını tek başına anlatmaya yetmektedir.”
NEFES
AKP'li belediyede bir skandal daha! İşçilere asgari ücretin altında sigorta yatırıldı!71 izlenme
Gezi davasında dikkat çeken gelişme: Yeniden yargılama kararını değerlendirecek heyet değişti!35 izlenme
Muharrem İnce'den flaş İncirlik çıkışı!420 izlenme
Ülke batıyor, Saray yatıyor: Lokomotifler kıskaçta19 izlenme
Kayseri’de CHP ilçe binasına saldırı!131 izlenme
Türkiye gündemindeki vali yardımcısı hâlâ görevinde!111 izlenme
İletişim Başkanlığı'nda kaç kişinin çalıştığı ortaya çıktı!80 izlenme
Konteyner fiyatları 100 bin TL'ye dayandı: Depremzedeler nasıl alacak?42 izlenme
Erdoğan'a yakın isimden Berat Albayrak'a ağır sözler! Demediğini bırakmadı
Merkez bankası 2023 yıl sonu dolar ve enflasyon için tahminde bulundu.
Et ve şarküteri ürünlerinin fiyatlarında büyük artış
Kâğıt toplayıcısı vatandaş 'AKP seçilmesin diye elimden geleni yaparım !'