Modacı ve İnsan Hakları Savunucusu Barbaros Şansal bu yıl Almanya‘nın Essen şehrinde düzenlenen 14. ‘‘Literatürk’‘ Edebiyat Festivali‘ne son kitabı "Linçle“ ile konuk oldu.
‘‘Literatürk‘‘ Kültür Merkezi Grend’in desteklediği Semra UzunÖnder ve Filiz Doğan‘ın ekibinin rejisinde organize edilen AlmanTürk ortak Edebiyat Festivali geçtiğimiz gün düzenlendi. Festivalde bu yıl ki slogan ‘‘Cesaret‘ idi ‘‘Lıteratürk‘ün programında okuma akşamlarının yanısıra oyunlar, müzik, kabare, okullarda yapılan etkinlikler, sergiler, yazarlarla buluşma ve çevirilerde bulunuyor.
'SİLİVRİ BİR HAPİSHANE DEĞİL, ARTIK AKDEMİ OLDU‘
Türkiye‘de demokrat, muhalif ve insan haklarından yana duruşu nedeniyle biri İstanbul / Atatürk Havaalanı‘nda olmak üzere iki kez lince maruz kaldığı biliniyor. Hapiste yatan Barbaros Şansal sadece Türkiye‘de değil tüm Avrupa‘dave dünyada da tanınmış bir modacı olarak kabul ediliyor.
'TÜRKIYE DIŞINDA MODACI DEĞIL DAHA ÇOK AKTİVİST OLARAK TANINIYORUM‘
Demokrasi konusunda Türkiye‘de mücadele veren aydınların en önünde yer alanlardan birisi. Aralarında Almanca‘da bulunan beş farklı yabancı dili konuşabilen Şansal, çevirlerde yapıyor. CASA Grillo Tiyatrosu salonunda gerçekleşen okuma akşamında Silivri Hapishanesi‘nde yazdığı ‘‘Linç‘‘ kitabını ve hapishanede çok zor geçen yaşam koşullarını anlattı. Şansal, adalet mücadelesine adağını vurguladığını hayatını konferansta dinleyicileriyle paylaştı.
BİR YURTSEVER OLARAK VAR OLAN DURUMA SEYİRCİ KALAMIYORUM‘
Barbaros Şansal‘ın Essen‘deki Edebiyat Akşamı‘na ilgi oldukça fazlaydı. Ziyaretçilerin çoğunluğunun Türklerden oluştuğu salon tamamen doluydu. Şansal, Essen‘ de şunları söyledi: ‚‘‘ Yurtsever bir insan olarak var olan duruma seyirci kalmayı içime sindiremiyorum. Tüm hukuksuzluklara karşı mağdur insanlara desteğim ve onlarla dayanışmam devam edecek. Silivri artık bir hapishane değil, ‘Akademi‘ oldu. Çok sağlıksız bir ortam var orda ama direnmek zorundasınız. Bugün Avrupa‘da beni modacıdan daha çok aktivist olarak tanıyorlar ve müthiş kabul görüyorum. Bu da beni mutlu ediyor.‘‘
On gün süren Literatürk’te Nasyonal Sosyalist (NSU) adlı Irkçı Yeraltı Örgütü‘nün katlettiği Türkiyeli kurbanların mağdur ailelerinin avukatlığını yapan Mehmet Daimagüler‘de etkinliğe katıldı. Farklı uluslardan gelen yabancı yazarların yanısıra tanınmış yerli Edebiyatçılardan Osman Engin, Kerim Pamuk ve Ayşe Kulin gibi isimler etkinliğe konuk oldular.
Barbaros Şansal Essen‘deki okuma akşamının sorucevap bölümü sonrası Linç‘ isimli Kitabı okuyucularına imzaladı.
Modacı Barbaros Şansal
https://www.abcgazetesi.com/kultursanat/abcozelbarbarossansaldurumaseyircikalmayiicimesindiremiyorum/haber113046