Kaleme aldığı yazılar gerekçe gösterilerek hakkında verilen hapis cezası nedeniyle cezaevine giren gazeteci Barış Pehlivan, TBMM'de çıkan yasadan faydalandırılamadığını belirterek, "Kimseden imtiyaz ya da torpil istemiyorum. 100 binden fazla insanın faydalandırıldığı, tacizcilere ve tecavüzcülere öncelik verilen yasadan hakkım gereği faydalanmak istiyorum” dedi.
Pehlivan, kendisini esir olarak hissettiğini belirterek, “Cezaevinde gazetecilik yapmaya devam ediyorum ve edeceğim de" vurgusu yaptı.
Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, 5. kez cezaevine giren gazeteci Barış Pehlivan'la yaptığı konuşmayı yazdı.
‘YASADAN NEDEN FAYDALANDIRILMIYORUM’
Saymaz’a yaşadıklarını anlatan Pehlivan, şunları söyledi:
"Her zaman söylediğimi tekrar etmek istiyorum: Gazi Meclis'ten çıkan yasadan neden faydalandırılmıyorum; yanıtını hala bulabilmiş değilim. Kimseden imtiyaz ya da torpil istemiyorum. 100 binden fazla insanın faydalandırıldığı, tacizcilere ve tecavüzcülere öncelik verilen yasadan hakkım gereği faydalanmak istiyorum. Aksi halde, burada durduğum her saniye kendimi esir olarak hissediyorum. Cezaevinde gazetecilik yapmaya devam ediyorum ve edeceğim de.
Ve burada, aslında cezaevlerine dair birçok şeyi bilmediğimizi görüyorum. Türkiye'de büyük bir adalet sorunu olduğunu, bilmediğimiz hayatların yok yere çürütüldüğünü gözlemliyorum.”
‘YARGI SİSTEMİ BENİ TECAVÜZ SANIKLARINDAN DAHA TEHLİKELİ GÖRÜYOR’
Yaptığı haberin ardından cezaevine giren Şeyh Eyyüp Fatih Şağban’ın bırakılmasını Pehlivan, şöyle yorumluyor:
“Ben açık cezaevine gelmeden önce buradaki taciz ve tecavüz suçlularının hepsini göndermişler. İlk onlara tanımışlar bu yasadan faydalanma hakkını. Yargı sistemi beni tecavüz sanıklarından daha tehlikeli görüyor ki, hakkım olan yasadan bile faydalandırmıyor."
‘TÜM HÜKÜMLÜLERE UYGULANAN KURALLAR BANA DA UYGULANIYOR’
Cezaevinde kendisine yönelik bir kısıtlama ve hukuk dışı uygulama olmadığını söyleyen Pehlivan, “Cezaevinde hiçbir kimseden baskı ya da kötü muamele görmedim. Tüm hükümlülere uygulanan kurallar bana da uygulanıyor” diye belirtti.
Güvenlik endişesinin olduğunu vurgulayan Pehlivan, “Ancak cezaevi elinden geldiğince beni rahatlatacak önlemler aldı. Ancak ben ve benim gibi insanların cezaevi şartlarının değil, neden cezaevinde olduğumun ve neden yasalardan faydalandırılmadığımın tartışılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Gazeteci Barış Pehlivan, 2 Ağustos'ta Cumhuriyet'te yayımladığı '5' başlıklı köşe yazısında beşinci kez cezaevine gireceğini duyurmuştu.
31 Temmuz’da çıkarılan yasadan faydalanmak için talepte bulunduğunu belirten Pehlivan, Bakırköy İnfaz Hâkimliği’nden çıkacak karara göre, cezaevine girip girmeyeceğinin netleşeceğini söylemişti.
Pehlivan'ın denetimli serbestlik talebi de reddedilmişti. Pehlivan'ın avukatı Hüseyin Ersöz ise sosyal medya hesabından, "Cezaevi Müdürlüğü bu Kanunun uygulanma şartlarını göz ardı etmiş; Barış Pehlivan hakkında uygulamayacağız demiş. Kendisini Kanun Koyucunun yerine koymuş" demişti.
CHP ise Barış Pehlivan için Adalet Bakanı Tunç ile görüşme talebinde bulunmuştu. Pehlivan için bir araya gelmek istediği Tunç, görüşmeyi iptal etmişti.
Pehlivan, 15 Ağustos'ta cezaevine girmişti. (HABER MERKEZİ)
Artı Gerçek
Doların yükselmesi en çok çiftçileri vurdu! Dolar 8 lirayı aştı, çiftçiler zorda!45 izlenme
Koca padişahı mezarında ters döndüren şehzade!9 izlenme
CHP'li vekilin “Taşoz Adası” sorusuna, Bakan böyle yanıt verdi "Orası Yunanistan'a ait!"156 izlenme
Türkiye yetmedi ‘İtibarı’ KKTC’ye götürdüler! Fuat Oktay’ın konvoyu adayı felç etti54 izlenme
İstiklâl Marşı'nı okuyamadı 'Kusura bakmayın arkadaşlar, metin burada yok' dedi !6358 izlenme
CHP'li başkana saldırı! Hastaneye kaldırıldı!217 izlenme
AFAD'dan İstanbullulara uyarı: Yarın sabah etkili olacak yağışlar nedeniyle hortum, sel vb. olumsuz durumlara karşı dikkatli olunması çağrısı yaptı!19 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşı… Rus paraşüt birliklerinin indiği Harkov, bombardıman altında52 izlenme