Home
16 Ekim 2022 ( 15 izlenme )
Reklamlar

Bartın'da delil karartma ihtimali: "Şüpheliler maden sahasına girmesin"


Bartın'daki maden faciası soruşturmasına Türkiye Barolar Birliği, Bartın Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar da müdahil oldu. Avukatlar, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundukları dilekçede şüphelilerin delil karartmasının önüne geçilmesi için maden sahasına girişinin yasaklanmasını, teknik inceleme için gerekli olan bilgi ve belgelere el konulmasını istedi.

Bartın'ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü İşletmesi'ne ait maden ocağında 41 madencinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili başlatılan soruşturmaya müdahil olan Türkiye Barolar Birliği (TBB), Bartın Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, söz konusu davayla ilgili verdikleri dilekçede delil karartmanın önüne geçmek için şüphelilerin alana girmesinin yasaklanmasını talep etti.

DW Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre; Soma, Ermenek gibi maden kazalarına ilişkin yargılama süreçlerinde de deneyimli olan ÇHD'li avukatlar, madendeki patlamayla ilgili soruşturmayı yürüten Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, 26 talep sıraladı. Dilekçeyi, TBB ve Bartın Barosu da imzaladı. Avukatlar, grizu patlamasıyla ilgili şüphelilerin delil karartmasının önüne geçilmesi için maden sahasına girişinin yasaklanmasını, teknik inceleme için gerekli olan bilgi ve belgelere el konulmasını istedi.

'Bağımsız bilirkişilerden rapor alınsın'

Madenin içinde yapılacak keşfe bağımsız bilirkişi heyetlerinin katılması gerektiğine de değinilen dilekçede, incelemeye katılacak bilirkişilerin grizu patlamasının yaşandığı işletmenin yönetimleri ile bağlantısının olmamasının sağlanması talep edildi. Dilekçede, inceleme için Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) ile irtibata geçilerek bağımsız uzman mütaalası alınmasına olanak sağlanması da istendi.

Rapor ve kayıtlar istendi

Avukatlar, 14 Ekim'deki patlamadan dokuz gün önce Sayıştay Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı ve uzman denetçiler Fatih Yoleri, Salih Temirci, Ümit Özçentik ile Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve beraberindeki ekibin, patlamanın yaşandığı 350 metre kotunda yaptıkları incelemeye ilişkin rapor ve kayıtların alınmasını da talep etti.

Avukatların Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu dilekçede öne çıkan diğer talepler ise şöyle:

  • Madendeki yönetim ve sorumlulukları gösterir yönetim şeması
  • Madendeki acil durum eylem planı
  • Madenin acil durum yönetim şeması
  • Madende kullanılan veya kullanılmak üzere hazır bulundurulan metan, karbonmonoksit ve oksijen maskelerine ilişkin faturalar ile bakımlarının yapıldığını gösterir kayıtlar

Başsavcı henüz randevu vermedi

Ayrıca, patlamanın yaşandığı 14 Ekim'den bu yana Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve ÇHD'li avukatlar, Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak'la irtibat kurmaya çalışıyor. Ancak Başsavcı Kaynak, soruşturmaya müdahil olmak isteyen avukatlara henüz randevu vermedi.

Bakan ve bürokratlar hakkında suç duyurusu

Çeşitli kentlerden Bartın'a gelen avukatlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve grizu patlamasının yaşandığı madenin yöneticileri hakkında suç duyurusunda da bulunmaya hazırlanıyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Şırnak Cizre'de neler oluyor? Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni,"Cizre'de hastaneler dolu, en az 200 ev karantinada" Naci Görür isyan etti: "Can kaybı 42 binden fazla" İşte dakika dakika Halil Falyalı cinayeti! Tv100 önemli görüntülere ve bilgilere ulaştı! Üniversiteler de 'proje' için aldıkları paraları inşaata yatırmış!