İktidar en düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören maddeyi 53 maddelik ‘ilk’ vergi paketinin içerisine koyup Meclis’e sundu. Torba yasa teklifinin içerisinde emekli zammını vermek için küçük bir kaşık, 85 milyon vatandaştan vergi toplamak için ise büyük bir kepçe var. Kaşıkla emekliye verilecek sadaka gibi zammın kat kat fazlası kepçeyle geri alınacak.
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilere 2.500 liralık zam açıklamasını kolunda 562 bin liralık Rolex saat takan AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ile açıkladı. Yasa teklifinde “18 sene önce bu ülkede araba var mıydı?” diyen AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ilk imza sahibi olarak yer alıyor.
ASGARİ ZAMLARI YAĞACAK
Üstelik iktidarın Meclis’e sunduğu bu ilk vergi paketi, daha sonra gelmesi beklenen paketlerin en masumu durumunda. Vergi paketiyle ağırlıklı olarak şirketlerle kayıt dışı çalışanlara vergi getirilip cezalar artırılıyor. Ancak vergisi katlanan şirket, esnaf, avukat, doktor, diş hekimi artan vergi yükünü fiyatlarına yansıtıp ağır faturayı yine vatandaşın üzerine yıkacak. AKP’li milletvekilleri tarafından getirilen torba teklifle uluslararası şirketlere yüzde 15, yerli şirketlere yüzde 10 oranında Asgari Kurumlar Vergisi gelecek. Devlet bu vergiyle şirketlere, ‘Asıl ödemeniz gereken vergiyi ödemediğinizi biliyorum. Ancak denetleme kapasitem yetersiz. Yüzde 10 verin anlaşalım” mesajı vermiş olacak. Ancak vergisi artan şirketlerin bunu ürünlerine zam yaparak halktan çıkarmasından endişe ediliyor. Aynı şekilde gelirini gizleyip vergiden kaçınan doktor, avukat, diş hekimi gibi meslek mensupları için de ‘izaha davet’ mekanizması geliyor. Her iki düzenleme de vergi adaleti için olumlu. Ancak faturayı halka çıkaranlara da izin verilmemesi gerekiyor.
EYT TEŞVİKİ BİTTİ
Paketle, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çıkarılan 5 puanlık destek de kaldırıldı. Artık emekliye ayrılıp aynı işyerinde çalışmaya devam edecek işçiler için işverene 5 puan destek verilmeyecek. Ayrıca son iki yıldır 150 TL olan yurt dışı çıkış harcı yüzde 233 zamlandı ve 500 liraya çıkarıldı. Rakam her yıl yeniden değerleme oranında zamlanacak.
1 Kayıt dışı çalışan işletmelere 10 milyon liraya kadar ceza kesilecek.
2 Mükellefle uzlaşma artık verginin aslı değil sadece cezası için yapılacak.
3 Yat ve teknelere limanlarda sağlanan Katma Değer Vergisi istisnası kaldırılacak.
4 Başkasının POS cihazını kullananlar ile kullandıranlara 20 milyon liraya kadar ceza kesilecek.
5 Sigaranın maktu vergisindeki yüzde 20’lik sınır kaldırılarak zammın önü açılacak.
6 Kamu özel sektör işbirliği projelerini işletenlerin Kurumlar Vergisi yüzde 30’a çıkacak.
7 Yurt dışı çıkış harcı 150 liradan 500 liraya çıkarılacak.
8 Serbest bölgede ihracat yapmayanlara vergi istisnası sağlanacak.
Fiş veya fatura kesmeyen işletmelere ilk yakalanmada 10 bin lira ceza kesilecek. Bu ceza şu anda 3 bin 400 lira. İkinci kez yakalanan fiş başına 20 bin lira ödemek zorunda kalacak. Ayrıca fatura bedelinin yüzde 10’u kadar da ilave ceza uygulanacak. Fiş almayan müşteriye de 5 bin lira ceza kesilecek. Tüm bunlarla birlikte fişini almayana yılda 50 bin liraya kadar ceza verilebilecek. Ancak müşteri kendisine fiş verilmediğini ya da fişi almadığını fark edip 5 gün içerisinde Maliye’ye bildirirse cezadan kurtulacak, işletme cezalandırılacak.
Sözcü