Filistin uyruklu böbrek hastası Samı Taha M.S. geçtiğimiz mayıs ayında ülkemize geldi. Özel bir hastaneye giderek böbrek nakli yaptırmak istediğini söyledi.
Eşiyle doku uyumu bulunduğunu belirterek karısının kendisine böbreğini vermek istediğini ifade etti.
Hastanın eşi Ebteehal Abdalaq S.S. olduğunu belirten kadın da Sami Taha M.S.'nin söylediklerini onayladı.
İki isim evraklarını hastaneye teslim etti. Ancak hastane görevlileri durumu şüpheli bulunca emniyete bildirdi.
SAHTE PASAPORTLA KARI KOCA OLDULAR
Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlileri, hastane yetkililerinin verdiği bilgi üzerine harekete geçti.
Polis ekiplerince yapılan araştırmada donör böbrek alıcısı Samı Taha M.S.'nin gerçek eşinin adının Ebteehal Abdalaq S.S. olduğunu belirledi. Ancak böbrek donörünün gerçekte Ebteehal Abdalaq S.S. olmadığı anlaşıldı.
Donör müracaatı yapan kadının Cezayir uyruklu Saadi Sıdı A. olduğu tespit edildi. Şüpheliler sorgulanınca, Cezayir uyruklu Saadi Sıdı A.'nın sahte belgelerle Ebteehal Abdalaq S.S.‘nin yerine geçtiği anlaşıldı.
3 SURİYELİ, 50 BİN DOLAR
Polis ekipleri, Sami Taha M.S. ve sahte eş Saadi Sıdı A.'yı gözaltına aldı. Böbrek hastasının gerçek eşi olan Ebteehal Abdalaq S.S. ise kaldığı otelde yakalandı.
Emniyete götürülen şüpheliler sorgulanınca, yasa dışı organ nakli organizesi yapan Suriye uyruklu 3 şüpheliye ulaşıldı.
İddiaya göre şüpheliler, Mustafa Y., Şerif D. ve Suriye uyruklu Türk vatandaşı Mustafa D. böbrek naklini organize eden isimlerdi.
Mustafa D. naklin yapılacağı hastanenin uluslararası hasta departmanında çalışıyordu. Şüpheliler böbrek hastasıyla, 50 bin dolar karşılığında anlaşma yapmıştı. Sahte belgeler kullanılarak nakil yapılacak donör olarak ayarlanan kadına da 12 bin dolar ödenecekti.
ÜÇ ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Polis ekipleri; elde edilen bilgilerin ardından 30 Mayıs'ta sahte belgelerle nakli organize eden Suriye uyruklu Mustafa Y., Şerif D., Mustafa D.'yi ile böbrek alıcısının arkadaşı Filistin uyruklu Muhammad Omar A.'yı gözaltına aldı.
Emniyette sorgulanan şüpheliler işlemlerin ardından adliyeye gönderildi. Suriye uyruklu 3 şüpheli sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı. Diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
NEDEN AKRABALIK İHTİYACI VAR
Ülkemizde böbrek hastası olan bir kişiye yakın akrabasının organ naklinde izin aranmıyor. Ancak birinci derece akrabalık bağı bulunmayanlar için valiliklerin oluşturduğu kurul iznine ihtiyaç duyuluyor.
Doktor, polis ve hukukçular ve farklı uzmanların bulunduğu kurulda, donörün organını para karşılığı vermediğinden emin olunması gerekiyor.
Organ satışının ve kaçakçılığının önüne geçmek için oluşturulan kurul sebebiyle şüphelilerin kendilerini sahte belgelerle akraba göstediği belirtildi.
Sözcü