Home
17 Nisan 2020 ( 166 izlenme )
Reklamlar

Bunlar da Covid19 villaları... Halk evde kalırken dağı taşı betona gömdüler!


Turizm cenneti Kaş’taki kaçak inşaat salgını koronadan beter çıktı. Toplam 2169 kaçak inşaatın tespit edildiği ilçede halk evde kalmaya özen gösterirken bunu fırsata çevirenler ise korunan alanlar, ormanlar ve zeytinlikler dâhil dağı taşı betonlaştırıyor…




Antalya’nın Kaş ilçesinde korona salgınını döneminde hızlanan kaçak inşaat yağması bu kadar da olmaz dedirtiyor. İlçe genelinde doğal sit alanları, Özel Çevre Koruma Bölgesi ve korunması gereken zeytinlik arazilerde mantar gibi çoğalan kaçak yapılaşmalar sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuran sivil toplum örgütleri acil önlem alınmasını talep ederken, Kaş’ta tespit edilen 2169 kaçak yapı olduğu ortaya çıktı. Belediyenin açtığı yıkım ihalelerine katılan olmadığı gerekçesiyle yıllardır yıkılamayan kaçak yapılara kesilen para cezaları da tahsil edilemiyor. Covid19 salgını dönemini fırsat bilen kaçak inşaatlar durdurulmazsa Türkiye’de her şey dâhil turizminin giremediği nadir ilçelerden biri olan Kaş’ın korunan alanları ve zeytinlik arazileri plansız betonlaşmaya kurban edilecek.

* Patara (Gelemiş) kooperatif villaları, bölgedeki plansız yapılaşmanın çarpıcı örneklerinden biri

Kaş’ta mantar gibi çoğalan kaçak yapılar adeta salgına dönüştü. Halk, Covid19 salgını nedeniyle yetkililerin tüm Türkiye’ye yaptığı “Evde kal” çağrısına uyarken, Kaş’ın özellikle deniz gören bölgelerinde yoğunlaşan kaçak villa ve konut inşaatlarında büyük bir artış yaşanıyor. Kaçak inşaatların hız kesmeden sürdüğü bölgeler arasında dünyaca ünlü Kaputaş Plajı çevresiyle, Patara antik kentinin bulunduğu Gelemiş köyü de yer alıyor.

* Patara (Gelemiş) Delikkemer bölgesi

* Patara (Gelemiş) Delikkemer bölgesi

AKP’Lİ BELEDİYEDEN "2169 KAÇAK YAPI İNŞA EDİLDİ" İTİRAFI

CHP’li meclis üyelerinin kaçak yapılaşma konusundaki yazılı başvurusuna yanıt veren AKP’li Kaş Belediyesi’nin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, ilçe sınırları içerisinde toplam 2 bin 169 adet kaçak yapı inşa edildiğini belirterek, “Belediyemiz tarafından 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yıkım ihalesi yapılmış olup, herhangi bir katılımcı olmadığından dolayı yıkım işlemleri gerçekleşmemiştir” bilgisini verdi.

* Kaş Belediyesi'nin kaçak yapılara ilişkin verdiği itiraf niteliğindeki yanıt

BİR YILDA 514 KAÇAK YAPI İŞLEMİ, PARA CEZALARI TAHSİL EDİLEMİYOR

Kaş Belediyesi’nin verdiği bilgiye göre, Ocak 2018 ile Mart 2019 tarihleri arasında ilçe genelinde inşa edilen kaçak yapı işlemi sayısı 588 iken, son yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart 2019 ile 1 Mart 2020 tarihleri arasındaki kaçak yapı işlemi ise 514 oldu. Kaş Belediyesi’nin 20142020 tarihleri arasında toplam 1730 kaçak yapı hakkında işlem yaptığı, bu işlemler kapsamında 46 milyon 751 bin lira para cezası uygulandığı, bunun tahsil edilen kısmının ise 10 milyon 721 bin lira olduğu kaydedildi.

YETKİLİLERE "KAÇAK YAPILAŞMAYI DURDURUN" ÇAĞRISI

Kaş’taki sivil toplum örgütleri ise ilçe genelindeki kaçak yapılaşma furyasının Covid19 salgını döneminde iyice hızlanması nedeniyle Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurarak rantı yüksek alanlarda yoğunlaşan kaçak betonlaşmanın durdurulmasını talep etti. Konuyla ilgili hazırlanan ihbar niteliğindeki dilekçede, Kaş’ın doğal ve tarihi değerleriyle tanınan önemli bir turizm bölgesi olması nedeniyle yoğun ve kontrolsüz inşat ve yapılaşma baskısı altında olduğu vurgulanarak şöyle denildi:

"CEZASINI YATIRIP KAÇAK İNŞAAT YAPIYORLAR"

“Kaş Belediyesi’nin bir soru önergesine yanıt olarak verdiği ekteki yazısından da anlaşılacağı ve herkesçe malum olduğu üzere bu yapıların büyük bir çoğunluğu izinsiz, ruhsatsız, denetimsiz, yasadışı yani kaçak yapılardır. İçinde bulunduğumuz zorlu korona salgını günlerinde, dünya durmuş, tüm sektörler durmuş ancak her nasılsa kaçak inşaat yapımları durmak bir yana son hızla devam etmektedir. Geçtiğimiz yıllarda ‘İmar Barışı’ adı altında çıkarılan düzenlemenin, yeni ‘imar affı çıkarılacak’ yollu algı ve söylemleri yaygınlaştırdığı ve bir kısım insanları, gerekirse cezasını da yatırmayı göze alarak inşaat yapmaya yönelttiği görülmektedir.

SİT ALANI, ÖÇK, ORMAN VE ZEYTİNLİKLER YAĞMALANIYOR

Kaçak yapılar hiçbir yasa, sınır, mevkii, kural tanımadan yükselmektedir. Özel Çevre Koruma Bölgesi veya sınırlarına, sit alanlarına, zeytinliklere, orman alanlarına, kıyıkenar çizgisi içinde kalan yerlere bu yapıların korkusuzca yapıldığı görülmektedir. Öncelikle ilçemizin 1. derece deprem kuşağında olduğu, İslamlar ve Yuvacık mahallelerimizin heyelan bölgesi ilan edildiği gerçeği göz ardı edilerek, yapı denetiminden kaçınarak yapılan bu yapılar can güvenliği açısından da risk oluşturmaktadır. Kaçak yapıların her anlamda doğal çevreyi, tarım alanlarını, zeytinlik ve orman alanlarını katlettiği, bazı kişilere haksızhukuksuz büyük kazançlar sağlayarak diğer vatandaşlar nezdinde hakhukukadalete olan temel inançlarını, dolayısıyla devlete güveni zayıflattığı ve ilçenin eşsiz doğal görünümünü geri dönülmez biçimde tahrip ettiği şüphesizdir.”

* Doğal sit alanlarında yapılaşma sürüyor

KAŞ’TA KAÇAK YAPILAŞMANIN YOĞUNLAŞTIĞI BÖLGELER

Kaçak yapıların 2 bin 500 kilometrekarelik ilçe coğrafyasının dört bir yanında görüldüğüne dikkat çekilen dilekçede, rantı yüksek yerlerde ise yoğunlaşma olduğu kaydedildi. Kaş ilçe merkezi çevresindeki Gökseki, Çerçiler, Bayındır, Çukurbağ, Ağullu, Orulca, Büyükçakıl ve Çetikli mahalleleri ile Üzüm İskelesi ve Ufakdere mevkiinde yoğunlaşan kaçak yapılaşmanın, Kalkan çevresinde ise Bezirgân, İslamlar, Üzümlü ve Çayköy mahallelerinde yoğun olarak gözlendiği belirtildi. Dilekçede ayrıca Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde ve Doğal Sit Alanı statüsündeki Yeşilköy Fırnaz, Gelemiş Mahallesi ile Kördere ve Yalı mevkiinde de kaçak yapılaşmanın yoğunlaştığına dikkat çekildi.

* Gelemiş Yalı mevkii

* Kaş ilçe merkezi Çetikli bölgesi

* Kaş ilçe merkezi Çetikli bölgesi

* Kaş ilçe merkezi Büyük Çakıl bölgesi

* Gelemiş yalı mevkii doğal sit alanı

* Bezirgan Hacıkaralar Mevkii

DENETİMSİZLİK KAÇAK İNŞAAT YAPANLARA CESARET VERİYOR

Covid19 krizi nedeniyle belediyenin dönüşümlü çalışma düzenine geçtiği bir dönemde, denetim ile tutanakla tespit yapma ve ceza kesme gibi işlemlerin aksayacağına işaret edilen dilekçede, bu durumun kaçak inşaat yapanlara cesaret vereceğine işaret edilerek ilçe sınırlarındaki tüm kaçak inşaatların durdurulması talep edildi.

SİT ALANI KAPUTAŞ KANYONUNUN ÇEVRESİ BETONLAŞIYOR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na da ayrı bir başvuru yapan Kaşlı sivil toplum örgütleri, 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsündeki dünyaca ünlü Kaputaş Kanyonu’nun bulunduğu bölgede başlayan kaçak yapılaşmanın da durdurulmasını istedi. Kaputaş Kanyonunun Bezirgân köyü sınırları içinde kalan kısmında yoğun bir yapılaşma faaliyeti olduğu kaydedilen dilekçede, KaşKalkan karayolundan çıplak gözle bile görülebilen kaçak yapılar için 250/1 parseldeki orman yolundan bağlantı yolu yapıldığı kaydedildi. Tespit edilen kaçak yapıların parsel numaraları da belirtilerek Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na iletilen dilekçede, “ilçemizde her nedense önüne geçilemeyen ‘kaçak inşaat’ felaketinin, 1. Derece Doğal Sit alanlarına da uzandığı, doğal çevremize geri dönüşü imkânsız zararlar verdiği açıktır” ifadelerine yer verilerek önlem alınması talep edildi.

* Bezirgan mahallesi sınırlarında bulunan Hacıkaralar Mevkii

* Bezirgan kördere mevkii

* Bezirgan mahallesinin Kalkan yakınlarındaki deniz gören arazileri

BİR DÖNÜME 45 KAÇAK BİNA YAPILIYOR

Kaş Belediyesi’nin tutanakla tespit ettiği kaçak yapıların dışında tutanak tutulmayan, bir başka deyişle göz yumulduğu öne sürülen kaçak inşaatların sayısının da tespit edilenlere yakın olduğu iddia ediliyor. Kaçak inşaat furyasının bir başka sonucu da arazilerin yüzde yüzünün yapılaştırılması. İmar planı kapsamında 1000 metrekarelik bir araziye 120 metrekare tabanlı inşaat yapılabilecekken, aynı araziye 45 ayrı kaçak yapı inşa edildiği belirtiliyor.

PLANSIZ KAÇAK YAPILAŞMA DURDURULMAZSA KAŞ’I KAYBEDECEĞİZ

Kaş’taki kaçak yapılaşma tahribatı karşısında uygulanan para cezalarının da caydırıcı olmadığı kaydediliyor. Kaş Belediyesi’nin resmi yanıtında da bu durum gözler önüne seriliyor. Kesilen para cezalarının ancak yaklaşık dörtte biri tahsil edilebilmiş. Kaş’ın deniz göre yamaçlarında yoğunlaşan kaçak yapılaşmalar konusunda acilen bir önlem alınmazsa turizm konusunda her şey dâhil sisteminin dışında kalabilmiş nadir bölgelerden biri olan ilçe tüm doğal cazibesini betonlaşmaya kurban verecek.

Yusuf Yavuz

https://odatv4.com/halkevdekalirkenbunlardagitasibetonagomduler16042033.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Neymar, İspanya'daki mahkemede beraat etti Milleti hain ilan eden Destici’nin yeni incisi: İdam 450 muhtar İspanya’ya gitti! Fabrikalar fiyatı 35 kuruşa çekti! Domates tarlada çürümeye kaldı!