TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda EJT yasası görüşmeleri başladı. Komisyonda paylaşılan SGK etki analizine göre EYT'nin merkezi yönetim bütçesine toplam maliyeti 194.4 milyar lira olacak.
Yaş şartı kaldırılırsa 2,2 milyon kişi prim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamladığında hemen emekli olabilecek. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "EJT yönetmeliğini önümüzdeki hafta salı günü genel kurul gündemine almayı planlıyoruz" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda EJT yasası görüşmeleri başladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "EJT yönetmeliğini önümüzdeki hafta salı günü genel kurul gündemine almayı planlıyoruz" dedi.
Muhalefet ile AKP arasında zaman zaman teklifle ilgili tartışmalar yaşanıyor. CHP komisyon üyeleri, yasa teklifinin stajyerlerin ve depremzedelerin sorunlarını çözmediğini, bunun yerine kademeli bir yaş sınırı getirdiğini savunuyorlar.
“4.8 Milyon Kişi Olduğu Tespit Edildi”
SGK'nın etki analizi şunları belirtti:
“Yaş sınırı kaldırılırsa prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağladığı için hemen emekli olabilecek 2.2 milyon kişi var. Hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişiden 1,7 milyonu 4/a, 89.000'i 4/b ve 496.000'i 4/c'ye sahiptir. 4/a ile 3,5 milyon, 4/b ile 619 bin ve 4/c ile 669 bin olmak üzere toplam 4,8 milyon kişinin ilerleyen yıllarda emeklilik yaşını beklediği ve bekleyeceği belirlendi.
Hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişiden özel sektördeki 4/a ve 4/b sigortalılarının tamamı ile kamuda 4/a ve 4/b kapsamında çalışan sigortalıların %25'inin emekli olabileceği varsayılmıştır. c emekli olacak ve yerlerine yeni personel alınacak Mart ayında hayata geçirilirse 2023 emekli maaşı, bayram ikramiyesi ve 4/b kayıp priminin SGK'ya maliyeti 144,7 milyar TL; Merkezi yönetim bütçesinin toplam maliyeti 49,7 milyar TL olan kamu personel bütçesi etkisi ile birlikte 194,4 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Personel bütçe etkisi hesaplanırken kıdem tazminatı, kıdem tazminatı, hizmet emekliliği ve emeklilik farkı ile yeni işe alınanlar dikkate alınmaktadır.
EJT düzenlemesinden etkilenen 4/a kapsamındaki sigortalıların %87'si çalışma hayatında aktif olarak yer almaktadır. SGDP teşvikleri ve yeni işe alımlarda 4/a kapsamında prim kaybı öngörülmemektedir. Ancak çalışmadıkları takdirde 4/a kapsamında sigortalılar için oluşabilecek en fazla SGK prim kaybı 45,5 milyar TL'dir.”