Home
24 Kasım 2022 ( 16 izlenme )
Reklamlar

'Canım öğretmenim'in yoksullukla imtihanı


Eğitimİş 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerin eğitim çalışanlarının sosyoekonomik durumları ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin görüşlerini içeren bir rapor açıkladı. Rapora göre öğretmenlerin yüzde 83’ünün toplam aylık hane gelirleri, yoksulluk sınırının altında. Ayrıca eğitim emekçilerinin yüzde 91’i ek iş arama ihtiyacı içinde.

Eğitimİş, 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne ilişkin 16 bin öğretmenin görüşünü aldığı, öğretmenlerin eğitim çalışanlarının sosyoekonomik durumları ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) ilişkin bir anket hazırladı.

Açıklanan rapora göre; araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 83’i toplam aylık hane gelirlerinin yoksulluk sınırının altında olduğunu ifade etti.

Eğitim çalışanlarının yaklaşık yüzde 91’i ÖMK’nın yıllardır talep ettiği kanun hayalinden uzak olduğunu değerlendirirken öğretmenlerin yaklaşık yüzde 92’si ÖMK’nın kariyer imkânı getirmediğini ifade etti.

Öğretmenlerin yüzde 4'ü yılda birden fazla tatil yapıyor

Eğitim çalışanlarının yaklaşık yüzde 38’inin hiç tatile gidemediği, yüzde 57’sinin yılda bir kez tatil yapabildiği, sadece yüzde 4’ünün ise yılda birden fazla kez tatil yapabildiği raporda yer aldı.

Buna göre; aylık geliri 35 bin 45 bin TL arasında olanların yüzde 24’ü, 45 bin TL ve üzerinde olanların yüzde 22’si, yılda birden fazla kez tatile gidebilirken, bu oran bin TL ve altında olanlarda ve 1000115000 TL arasında olanlarda yüzde 2 olarak kaldığı görüldü.

Öğretmenlerin yüzde 74'ü tatilini evde veya köyünde geçiriyor

Araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 74’ünün tatilini genellikle evinde ya da köyünde geçirdiği belirtirken, bu gruptaki eğitimcilerin; yüzde 47’si hiç tatile gidemediğini, yüzde 51’si yılda bir kez, sadece yüzde 1.5’i ise birden fazla kez tatile gittiğini belirtti.

Araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının neredeyse tamamı yüzde 99,77’si eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin yetersiz olduğunu söyledi.

Ev kirası ödemesi

Araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 85,58’i yüksek kira artışları nedeniyle kiralarını ödemekte zorlandıklarını anlattı.

Öğretmenlik mesleğinin saygınlığı

Eğitim çalışanlarının sadece yaklaşık yüzde 2’si hayalinin gerçekleştiğine inanırken, araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 99’dan fazlası öğretmenlik mesleğinin saygınlığının azaldığını düşünüyor.

ANKA

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Helal olsun Tarkan'a! Pandemiden etkilenen müzisyenlere ve yangından etkilenenlere gizli yardım yapmış! Yakalama kararı bulunan 2 müteahhit, depremde kendi yaptıkları binalarda hayatını kaybetti Nihal Olçok’tan Sedat Peker’e 'konuşalım' çağrısı! "Bu konu Türkiye’yi başka bir yere taşır" Erdoğan bizzat duyurmuştu: Türkiye Yüzyılı Ödülleri'ne skandal isimler damga vuracak