Ekonomi kötüleşiyor, eğitim kalitesi bozuluyor; sosyal doku çürüyor; suç ve şiddet artıyor.
Bu durumun en net yansıması cezaevleri nüfusunda görülüyor.
Ceza infaz kurumlarındaki kişi sayısı kapasitenin çok üzerine çıkmış durumda.
Çıkartılan ‘af niteliğindeki’ yasal düzenlemelerle rağmen cezaevlerinin nüfusu günden güne artıyor.
20 bine yakın mahkuma tahliye yolunu açan infaz düzenlemesini içeren ve kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Resmi Gazete'de 4 Haziran gün yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle cezaevlerinde tahliyeler başladı. Ancak cezaevi nüfusu arttı.
Adalet Bakanlığı'nın 1 Temmuz 2025 tarihli verilere göre, cezaevlerinde toplam 410 bin 135 kişi bulunuyordu. Bunların 352 bin 82 kişi hükümlü, 58 bin 53'ü tutukluydu.
Bakanlığın yayınladığı son veri 1 Eylül 2025 tarihine ait. Buna göre cezaevlerinde bulunan kişi sayısı 419 bin 194'e çıktı. Bu kişilerin 356 bin 710'u hükümlü 62 bin 484'ü tutuklu.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Ağustos 2025 itibariyle mevcut 402 cezaevinin toplam kapasitesi 304 bin 964. Yani kapasite neredeyse 115 bin kişi aşılmış durumda.
Adalet Bakanlığı verilerine göre 31 Ağustos itibariyle, denetimli serbestlik sistemi kapsamında denetim ve takibi yapılan kişi sayısı ise 464 bin 771 oldu. Bu kişilerin 193 bin 168'i denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı gerçekleştiren kişilerden oluşurken, 126 bin 818'si adli kontrol, 103 bin 659'u uyuşturucu bağımlılığı tedavisi kapsamında yer alıyor.
Nefes
Ukrayna, Rus ordusundan temizlenen Çernihiv'in son halini paylaştı!72 izlenme
35 yıl para biriktirip yaptırdığı evde sadece 5 ay oturabildiler54 izlenme
Cemal Enginyurt hakkında soruşturma başlatıldı28 izlenme
24 Haziran'da oy kullanamayan seçmenden Erdoğan'a şok!108 izlenme
21 şirket kapı duvar telefonlar açılmıyor! "Ev sahibi yapma" vaadiyle toplanan 601 milyon TL ne olacak?86 izlenme
Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter: "Gerçekler bir gün ortaya çıkacak"23 izlenme
Erdoğan'a 16 yıldır seçim kazandıran reklam firmasından flaş karar!2081 izlenme
İBB Davası'nda tahliye edilenler cezaevinden çıktı: "Özgürlüğümüz çok buruk"32 izlenme