Home
23 Temmuz 2024 ( 8 izlenme )
Reklamlar

Cezaların 43 katı aşan oranlarda artırılması planlanıyor: Bakkala giden çocuk 5 bin lira cezayla dönebilir


Vergi kanunlarındaki cezaların artırılması tüketiciyi de işletmeleri de korkuttu. Bakkala ekmek, sakız almaya giden çocuk eve 5 bin lira fiş cezasıyla dönebilir.


TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi beklenen vergi paketindeki artırımlı ceza maddeleri nedeniyle hem işletmelerin hem de tüketicilerin ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısı yapıldı. Yasa teklifine göre bakkala ekmek veya sakız almaya giden ama fişini almayan bir çocuğa 5 bin lira ceza kesilebilir.

Vergi kayıp ve kaçağını caydırıcı cezalarla önlemeyi hedefleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi cezalarında 43 katı aşan tutarlarda artışlar yapılmasını hedefliyor. Cezaların orantısız biçimde belirlendiğini ifade eden Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yetkilileri, cezaların uygulanması halinde alışveriş sonrasında fiş vermeyen işletmelerin ilk ihlalde 10 bin TL, daha sonraki ihlallerinde ise 65 bin liraya kadar para cezası ödemek zorunda kalabileceğini belirtti.

‘AŞIRI YÜKSEK’

Alışverişlerden sonra fişini almayan tüketicilere, alışverişin tutarına bakılmaksızın 5 bin lira ceza kesilebilecek. Mevcut yasalarda bu ceza halen 680 TL olarak uygulanıyor. Bu cezayı Maliye’nin ceza kesmeye yetkili elemanlarının yanı sıra gerekirse bu amaçla görevlendirilecek kişiler de kesebilecek. Ceza maddelerinin orantısız ve aşırı yüksek olduğunu savunan TÜRMOB yetkilileri, ceza ile fiş tutarı arasındaki orantısızlığa şu örneği verdi:

“Çocuğunuzu ekmek alması için bakkala gönderdiniz. Çocuk ekmeği alıp bakkaldan çıkarken görevliler fişini sordu. Çocuk da fişi almadığını söyledi. Uygulanacak ceza tam 5 bin lira. Yani ekmeğe diye bakkala giden çocuğunuz eve 5 bin liralık ceza makbuzuyla dönebilir.”

Patron cezayı muhasebeciye yıkıyor

TÜRMOB vergi paketine ilişkin hazırladığı değerlendirme raporunda, artan cezaların mükellefleri değil asıl muhasebeci ve mali müşavirleri vuracağını bildirdi. Raporda, “Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tamamına yakını, ihlali yapan mükelleflere kesilmesine rağmen maalesef uygulamada bu cezaların büyük çoğunluğu meslek mensuplarına ödetilmektedir. Cezaların
bu denli yükseltilmesi meslek mensuplarının psikolojik ve ekonomik olarak işlerini yapamaz hale gelmelerine yol açmaktadır” denildi. 

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ruslar ilk kez Davos'a katılmayacak Sezgin Baran Korkmaz masaj salonunda yakalanmış İnce: Yerel seçime beka sorunu demek zekâ sorunudur CHP'nin Levent Gültekin söyleşisine 'siyasi' engel!