Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında iki defa hak ihlali kararı vermiş ancak hem İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi hem de Yargıtay bu kararları tanımamıştı. Bu kararların ardından gözler Meclis’e çevrilmişti. Kurtulmuş yurtdışında olduğu için TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın başkanlığında toplanmış ve Atalay’ın vekilliği düşürülmüştü.
CHP'den AYM'ye başvuru
Son olarak CHP, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ‘yok hükmünde’ olduğunun tespiti ve iptali istemiyle AYM’ye başvurdu. CHP’nin başvurusunu AYM’ye Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın iletti.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Günaydın, şunları söyledi:
"Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir. 15 gün içinde karar Meclis'e gönderilmeli. Kurtulmuş bugüne kadar neden bu kararı okumadı? TBMM’de okundu ve can Atalay’ın milltvekilliğinin düşürüldüğü iddia edildi. Hepimiz biliyoruz ki anayasanın 84. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca bir milletvekilliğinin düşürülebilmesi için bir kesin hüküm gereklidir. Oysa Atalay hakkında verilmiş kesin hüküm yoktur. AYM kendisine yapılan başvurular doğrultusunda Atalay’ın seçilme ve siyaset yapma hakkıyla ilgili haklarının ihlal edildiği kararını verdi.
Tek hakimli bir üst yazı ile üst derece kararı temyiz merciine yollamış ve Yargıtay 3. Dairesinin genel başkanı bir yazı ile kararı TBMM’ye iletmiş bu karar da okunmuştur. Bu durum açıkça Anayasa’nın başlangıç hükümleri ila 2. 6. Ve 153. Maddesine aykırıdır. Bunun yanında meclis başkan vekilliği yapan Bekir Bozdağ’ın tarafsızlığını yitirdiği ortaya çıkmıştır. Danışma kurulunda parti grup başkanvekillerine saat 14.55te kararın okutulacağı ifade edilirken, AKP’nin grup başkanvekili öğleden önce bir televizyon kanalında kararı okutacaklarını ifade etmiştir. Dolayısıyla meclis AKP tarafından mı yoksa tarafsız olması gereken meclis başkanvekiliyle yönetilmektedir? Anayasanın 2,6, 153. Maddeleri uyarınca milletvekilliğinin düşürülmesi için tezkere okutması hükmünün yok sayılmasını AYM’den talep ediyoruz..."
KRT
İstanbul Havalimanı'nda dolar kuru 55,79'a yükseldi18 izlenme
AKP’li başkanın şikâyetçi olduğu 15 yaşındaki çocuğa hapis cezası33 izlenme
Ne yaptıklarını kendileri de bilmiyorlar! Saray, Adalet Bakanı'nı yalanladı: Kiralarda zam nasıl olacak?33 izlenme
Diyanet’e 5 bin personel alınacak! Başvuru şartları belli oldu76 izlenme
Dere boyu kavaklar aile boyu iktidardalar! İşte Kavakçıların devlet kademelerinde aldıkları görevler90 izlenme
Antep fıstığı krizi büyüyor! İtalya'dan sonra Almanya da Türkiye'ye iade etti30 izlenme
Mansur Yavaş’tan provokasyon uyarısı354 izlenme
Karamollaoğlu: Korkan yönetici adil davranamaz152 izlenme
"Emekliye fitre verilir" diyen Ali Erbaş'ın emekli maaşı ve ikramiyesi dudak uçuklattı!
Parasızlık, boşanmalara zirve yaptırdı!
"Noel milli değerlere aykırı" diyen Bakan Tekin'e çocuğunun paylaşımları hatırlatıldı
Saray danışmanının restoranında Ramazan 'kampanyası': İftar menüsü 2900 TL!