Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, hayvancılık sektörü için son derece önemli olan arpada maliyet artışları nedeniyle üretim konusunda da sıkıntı yaşanacağını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, geçen yıl haziranda litresi 7 lira civarında olan motorinin dört kat zamlanarak 28 liraya çıktığını, gübrenin fiyatının da beş kat arttığını söyledi.
Arpanın bu yılki maliyetinin motorine göre 7 bin 400 TL/ton, gübreye göre 9 bin 250 TL/ton olması gerektiğini belirten Başevirgen, şunları söyledi:
FİYATLAR YÜZDE 20 ARTACAK
“Bu yıl arpa ekmek isteyen bir çiftçi bir ton ürün için asgari 8 bin 325 TL/ton masraf yapmak zorunda kalacak. Ürününün tonunu 5 bin 500 liraya satan bir çiftçi, 8 bin 325 lira maliyetle tekrardan nasıl üretim yapabilir? Borçlarını nasıl ödeyebilir? Arzda oluşacak azalmanın yansımalarını da düşününce tarımda asıl felaket seneye diyebiliriz.”
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 31 Mayıs’a dek hayvancılık sektörüne arpanın tonunu 2 bin 500 lira, mısırın tonunu ise 3 bin liradan verdiğine dikkat çeken Başevirgen, şöyle devam etti:
“Bu uygulama et ve süt fiyatlarını nispeten frenliyordu. Muhtemelen yetersiz stok ve yeni fiyatlandırmaların etkisiyle uygulamaya son verdi. Yem sanayisi ve hayvancılıkla uğraşanlar, arpayı TMO’nun açıkladığı fiyatın da üstünde yaklaşık 6 bin TL/tondan temin etmeye başladı. Bu fiyattan dolayı içeriğine göre ortalama fiyatı 300 lira olan 50 kilogramlık torba yemin fiyatı, 500 lirayı da aşacak. Et ve süt fiyatları da en az yüzde 20 zamlanacak. Hayvanlar yem, vatandaşlar et yiyemeyecek duruma düşecek.”
Emniyet’ten ‘Sedat Peker’in gizli tanığı’ açıklaması... Aleyhinde ifade vermeye zorlandığı iddia edilmişti39 izlenme
20 liradan simit satan işletmelere yasal işlem başlatıldı21 izlenme
Mersin Çamlıyayla AKP İlçe Başkanı adayına oy istiyor 'Hırsız bizim hırsızımız ! Biz yanında yer alırız !'3337 izlenme
Sözleşme feshiyle gündeme gelmişti: AKP'nin '2023 müjdesi' Akkuyu Nükleer Santrali yetişmeyecek50 izlenme
Yeni havalimanında ağaçlara da böyle kıydılar!95 izlenme
CHP'li Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay'a yapılan saldırının görüntüleri ortaya çıktı!134 izlenme
İmamoğlu Ferdi Zeyrek için cezaevinden mektup yazdı: "Burdan bütün kalbimle yanınızdayım"27 izlenme
Eczacılar iş bırakmaya hazırlanıyor36 izlenme