CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, terör örgütü PKK’nın fesih kararı ve sonrasında yayınladığı bildirideki 1921 Anayasası vurgusu üzerinden sert açıklamalarda bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Gelsin Abdullah Öcalan Meclis’te konuşsun” çıkışıyla başlayan sürecin, terör örgütü PKK’nın fesih bildirisiyle yeni ve tehlikeli bir boyut kazandığını söyleyen Öztürkmen, Cumhuriyet’in ve Lozan’ın hedef alındığını ifade etti.
PKK’nın yayınladığı bildiride açıkça Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasası’nın hedef alındığını belirten Öztürkmen, “PKK, 1921 Anayasası'nı model gösteriyor çünkü o anayasada ‘Türk milleti’ yok, laiklik yok, ulus devlet yok. Ama hilafet ve saltanat var” dedi. Öztürkmen, terör örgütü liderlerinin konfederal yapı ve ayrı ulus devlet taleplerini yinelediklerine dikkat çekti.
Öztürkmen, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un geçtiğimiz yıl yaptığı 1921 Anayasası çıkışını hatırlatarak, PKK’nın bildirisiyle bu söylemin örtüştüğünü vurguladı. “Bu bir tesadüf olamaz. 1921 vurgusu hem iktidar cephesinde hem terör cephesinde aynı anda dillendiriliyor” dedi.
“Yeni bir devlet mi kurmak istiyorsunuz?” diye soran CHP’li vekil, iktidarın “kapsayıcılık” bahanesiyle Cumhuriyetin temelini tartışmaya açtığını savundu. Öztürkmen, “Eğer 1921’i model alacaksanız, Anayasa’nın ilk dört maddesini değiştirmeyi de planlıyor musunuz? Değilse bu çelişkiyi nasıl açıklayacaksınız?” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ve Kurtulmuş'a bir dizi soru yöneltti.
Sürece eş zamanlı olarak hilafet ve şeriat çağrılarının da arttığını belirten Öztürkmen, Galata Köprüsü’ndeki yürüyüşler ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Nurettin Yıldız’a verilen konferans iznini örnek gösterdi. “Lozan düşmanlığı ile birlikte gericilik ve bölücülük aynı anda sahnede” dedi.
Açıklamasını sert ifadelerle sürdüren Öztürkmen, “Cumhurbaşkanı adayımızı, milletvekillerimizi ve öğrencileri cezaevine atan bir anlayış kalkıp ‘demokratikleşmeden’ söz edemez” dedi. “Cumhuriyet devrimine ve Lozan'a el uzatılamaz, bu kazanımlar pazarlık konusu yapılamaz” diyerek sözlerini tamamladı.
Sözcü
‘6 yaşında çocukla evlenilebilir' sözlerini protesto ettiği için yargıç karşısına çıktı!480 izlenme
Kızı sapık şeyhin istismarına uğrayan baba konuştu: 50 milyon teklif ettiler147 izlenme
Gerici cahil bir yobaz AVM'deki yılbaşı ağacına tepki gösterdi! 'Ben bunu yıkarım, istemiyorum'64 izlenme
Mansur Yavaş'tan iktidar göndermeli kapak! "Unutmayın ki sonsuz iktidar yoktur"98 izlenme
Valilikten, Gençliğe Hitabe skandalı açıklaması: İnceleme başlatıldı46 izlenme
Giydiğiniz hangi marka, alışveriş yaptığınız hangi mağaza, kaldığınız hangi otel katarlıların?64 izlenme
Suudiler'den Türk Milleti için skandal sözler!87 izlenme
Yandaş medyayı sevindiren o telefonu 23 Mart'ta bulmuşlar: Özel kalem müdürüne 'niye konuştun' sorusu21 izlenme