CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında ilde artan vaka sayılarına dikkat çekti.
Soma başta olmak üzere Manisa merkez ve bazı ileçelerde 'Hayat Eve Sığar' uygulamasından alınan vaka yoğunluk bilgilerini tek tek karşılaştıran Bakırlıoğlu, özellikle işçiler arasında artan vaka sayılarına dikakt çekti ve Manisa'da salgının ikinci bir dalgaya dönüşmemesi için önlem alınması çağrısında bulundu.
CHP'li Bakırlıoğlu'nun açıklaması şöyle:
Sağlık Bakanlığının her gün açıkladığı verilere göre hasta sayıları ve ölüm sayıları azalırken, iyileşen sayısında da önemli artış olduğu belirtilmektedir.
Bu mücadele olağanüstü gayret gösteren sağlık emekçilerimizi, sağlık sektörünün tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Eğer bugün dünyanın başına bela olan pandemi ile baş edebilir seviyedeysek, kuşkusuz sağlık emekçilerinin büyük çabalarının sonucudur.
Bir iyileşmeden bahsediliyor ve buna bağlı olarak hayatımızda da normalleşme adımları atılmaya başlandı.
Normalleşme adımları atılırken, ülke genelinde hasta sayılarında, ölüm sayılarında azalma olurken, bazı bölgelerde ciddi artışların görüldüğü, hatta bazı illerde hastalığın pik yaptığına ilişkin bilgiler de geliyor.
Anadolu’nun birçok yerinde vaka sayısında patlamalar yaşandığı haberleri basında yer aldı.
Buradan rakam veremiyorum, çünkü Milletvekilleri olarak biz bile hastalığın seyriyle ilgili bilgilere ulaşamıyoruz.
Biz bu bilgilere nasıl ulaşabiliyoruz. Aile hekimlerimi, doktorlarımız, sağlık çalışanlarımızla yaptığımız görüş alışverişlerinden, tabip odaları, sendikalar ve kitle örgütlerinin açıkladığı bilgilerden ve ilçelerimize yaptığımız ziyaretlerde edindiğimiz bilgilerden öğreniyoruz.
Türkiye’deki genel durumun aksine, Manisa’da ciddi bir artış olduğunu açıkça söyleyebiliriz.
Sağlık Bakanlığının “Hayat Eve Sığar” Uygulamasında da bu durum zaten açıkça görülüyor.
Manisa’nın ilçelerini yakından takip ediyoruz. Belirli tarihlerde uygulamadaki harita görsellerini karşılaştırdığımızda aradaki fark açıkça görülüyor.
Özel durumları nedeniyle yakından takip ettiğim Soma ve Akhisar ilçelerimize baktığımızda 30 Nisan ve 15 Mayıs tarihleri arasında hastalığın artmış durumda.
Haritadaki yoğunluğun artması, renklerin koyulaşması, hatta yer yer kırmızılıkların olması Manisa’da ikinci dalga başladı mı sorusunu aklımıza getiriyor.
Hastalığın en az görüldüğü Sarıgöl, Alaşehir ve Salihli’den de hastalığın arttığına dair ürkütücü bilgiler geliyor. Bunun nedeni UşakEşme ilçesinde bulunan ve çok sayıda Alaşehirli ve Sarıgöllü hemşerimizin de çalıştığı bir tavukçuluk firması çalışanlarında çıkan Covid19 vakalarından kaynaklandığı belirtilmektedir.
11 Marttan bu yana yurttaşlara ısrarla evde kalın denilirken, belli yaş gruplarına kısıtlama getirilirken, bir çok esnaf dükkanının kapatmak zorunda kalırken, madenler, fabrikalar, yüzlerce işçi çalıştıran işyerlerinde emekçiler aynen çalışmaya devam etti.
DİSK’in araştırmasına işçiler arasındaki vaka oranı, Türkiye ortalamasından 3,2 kat daha fazladır. Pozitif vakaların Türkiye nüfusuna oranı binde 1,3 iken, sendika üyesi işçilere oranı 4,1’dir.
Bu durma en iyi örnek Manisa merkezde bulunan iki ilçemizdir. Organize Sanayi Bölgelerinin ve büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu Yunusemre ilçemizde covid19 sayısı, diğer ilçemiz Şehzadelere göre çok daha fazladır.
12 bin madencinin çalıştığı Soma’daki riske daha öncede dikkat çekmiştik. Endişelerimiz maalesef doğru çıktı ve Soma’da hastalık hızla yayılıyor. Çünkü işçilerin toplu halde çalıştığı madenlerde üretim tüm hızıyla devam ediyor.
Fabrika sayısının fazla olduğu Akhisar ve Turgutlu’da, komşu ilçe UşakEşme’de bulunan büyük bir tavukçuluk işletmesinde çalışan hemşerimizin yaşadığı Sarıgöl ve Alaşehir’de maalesef vaka sayısı hızla artmaktadır.
Büyük şehirlerde, oransal olarak ülke genelinde bir düşüşten bahsedilse de, Manisa başta olmak üzere Anadolu’nun birçok yerinde salgın artarak sürüyor.
Burada şu soru aklımıza geliyor normalleşme adımları için biraz aceleci mi davrandık?
Alınan tedbirlerin yeterli olmadığı, alınsa bile ciddiyetle uygulanmadığı, maden işçilerinin, fabrika işçilerinin hala risk altında olduğu görülmektedir.
Çünkü nerede olursa olsun sağlıkları hiçe sayılarak işçi çalıştırılması salgını önlemek için alınan tüm tedbirlerin boşa gitmesi demektir.
En önemli sorunumuz bilgilerin doğruluğunu sorgulayamıyoruz. Çünkü bilgilere ulaşmakta zorlanıyoruz.
Buradan bir çağrı yapmak istiyorum.
Bilgileri gizleyerek hastalıkla mücadele edilemez. Milletvekili olarak bizlerden bile saklanan gerçeklerle yol alınması mümkün değildir. Telefonlara çıkmayan herkesten kaçan sağlık il müdürleriyle bir yere varılamaz.
Manisa valisi hatta, tüm valiler aynı Sağlık Bakanlığı gibi illerindeki hastalığa ilişkin bilgileri günlük olarak paylaşmalıdırlar ki gerçekler ortaya çıksın ve bizlerde sağlıklı değerlendirmeler yapabilelim.
http://www.krttv.com.tr/gundem/chplivekildenikincidalgauyarisimanisadah35598.html