Yeni yasama dönemi açılışının ardından TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni çuval içinde dereye gizlenmiş olarak bulunan 8 yaşındaki Narin Güran soruşturması da vardı.
CHP, 'Narin Güran cinayetinin araştırılması' talebiyle grup önerisi verdi. Öneri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.
Muhalefet partileri, teklifin reddedilmesine tepki gösterdi.
CHP adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi: Bir Diyarbakırlı olarak son derece üzgünüm. Tatta öfkeliyim. Yani ilimizde canice bir cinayetin gerçekleşmiş olmasından ve bu cinayet soruşturmasından, sessizlikten, yani vicdanın önüne başka değerlerin geçmiş olmasından, adaletin önüne başka değerlerin geçmiş olmasından ve bu toplumun bu kadar çok çürümesinden rahatsızım gerçekten.
Bu cinayetle birlikte hem bir toplumun nasıl çürüdüğünü gördük hem de çocuklarımızın nasıl güvensiz olduğunu, adalet mekanizmasının, güvenlik mekanizmasının işlemediğini gördük ve topluma Narin’in şahsında büyük bir güvensizlik yaydık.
Bir çocuğun cesedine 18 gün boyunca ulaşamayan devlet nasıl olur değerli arkadaşlar, nasıl olur, güvenlik mekanizması nasıl olur? Bu köy Diyarbakır’ın dibinde. Bu kadar çok organize kötülüğün birlikte olduğu bir cinayet olamaz ve güvenlik güçleriyle iç içe olan, güvenlik nedeniyle iç içe olan bir köyden istihbari olarak da güvenlik olarak da bir bilgi alamıyorsunuz, bunun üzerine gidemiyorsunuz, tümüne izin veriyorsunuz."
Saadet Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Doğan Demir de çocukların "cemaat ve tarikat yurtlarında her gün cinsel istismara" uğradığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Bir çocuk cinayetiyle yüzleşmek, adaletin ve güvenlik sistemimizin eksikliklerini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu gibi olaylarda toplum olarak yas tutmanın ötesine geçmeli, bu tür trajedilerin bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri almalı ve farkındalık yaratmalıyız. Narin’in cinayeti üç gün konuşulup sonra kamuoyu hafızasından silinmemelidir.
Son beş yıl içinde Türkiye genelinde yaklaşık 250'den fazla çocuk cinayeti işlenmiştir. 2023 TÜİK verilerine göre 26 bin çocuk saldırı mağduru, 134 bin çocuk yaralama mağduru, 10 bin çocuk tehdit mağduru, 20 bin çocuk kaçırılma, ihmal ve kötü muamele mağduru, 30 bin çocuk diğer suçlardan kaynaklı mağdur. Rakamlara bakar mısınız? Bu ülkede 220 bin çocuk mağdur..."
İYİ Parti Grubu adına Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz da şunları söyledi: "Cinayetle ilgili aileden ve aileye yakın toplam 12 kişi tutuklu bulunuyor ve soruşturma hâlen devam ediyor. Görüntüde devletin tüm kurumları bu cinayeti aydınlatmak ve suçları ortaya çıkarmak için çalışıyor. Bazı bakanlar basın mensuplarının Narin cinayetiyle ilgili sorularına cevap bile veremiyor. Sorulara cevap veren bakanlar ise yalnızca 'Az kaldı' demekle yetiniyor.
Cinayetin bugüne kadar aydınlatılamamış olması Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı için büyük bir utanç kaynağıdır. Narin cinayeti de açık bir şekilde göstermiştir ki ülkemizde çocuklara da kadınlara da sahip çıkamıyoruz.
DEM Parti Grubu adına Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın da şöyle konuştu: "41 gün geçti Narin’in kayboluşunun üzerinden ve 41 gündür hâlâ daha failler bulunamadı, tıpkı 41 yıldır bulunamayan faili meçhul cinayetler gibi. İşte, Narin bizi yeni bir döneme götürdü; 41 yıldır bulunamayan faili meçhul cinayetlerden dost faillere geçişin simgesi oldu Narin cinayeti. Ne yazık ki Narin, öldürülen ilk çocuk olmadığı gibi, son çocuk olması için de iktidarın herhangi bir çabasının olmadığını bugün bir kez daha bu Meclis'in sınırları içerisinde gördük çünkü az önce grubum olan DEM Parti’nin Narin cinayetinin araştırılması için verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla bir kez daha reddedildi. Muhtemelen bu üzerine konuştuğumuz CHP'nin önergesi de az sonra reddedilecek. Gerçekten merak ediyoruz, niye reddediyorsunuz bir çocuğun cinayetinin araştırılması için kurulacak olan komisyonu?"
Duvar