CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. İlk olarak Düzce'de yaşanan sel felaketine değinen Karaca, olay sonrası CHP olarak bölgeye gittiklerini söyledi.
‘GEÇEN 1 YILLIK SÜREDE BU KONUDA TEDBİR ALINMADI’
Bu sürecin sorumluları hakkında gerekli işlemlerin yapılması için olayın takipçisi olacaklarını belirten Karaca, "Geçtiğimiz günlerde hepimizin bildiği gibi Trabzon’da, Ordu’da ve Karadeniz’in diğer illerinde de sel felaketleri yaşandı. Bu sel felaketleri sonucunda da bölgeye giden yetkililer, sorumlular 'yapacağız, edeceğiz, tutacağız' gibi söylemlerde bulundular. Geçtiğimiz yıl Ordu’ya gittiğimiz incelemede benzer söylemler vardı. Ama aradan geçen 1 yılı aşkın sürede hiçbir şekilde önleyici tedbir alınmadı" dedi.
‘BUNU KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR’
Düzce’de yaşanan sel felaketinden 2 gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde CHP olarak iklim krizinin sebepleri, sonuçları ve ülkemizdeki iklim krizlerinin yarattığı tahribat ve yaratması muhtemel tahribatların ve önleyici, kriz masası oluşturacak çözücü tedbirlerinin ne olacağına ilişkin meclis araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin bir önerge verdiklerini söyleyen Karaca, şunları söyledi:
'Bu önergede de mecliste yaptığım konuşmada da benzer düşüncelerimizi partim adına ifade ettim. Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ret oyuyla böyle bir araştırma komisyonunun kurulması engellenmiş ve reddedilmiş oldu. Dünyada iklim krizine ilişkin önemli gelişmeler yaşanmaktadır ve devletler iklim krizinin sonuçlarının ve yaratacağı tahribatın boyutlarını önleyebilmek adına üniversitelerden bilim insanlarından ve bu konuda mücadele eden sivil toplumdan görüşler almakta ve ortak önleyici tedbirleri hayata geçirmek için çalışmalar yürütmektedir. Biz ise daha TBMM’de bir komisyonun kurulmasını bile kabul etmiyor, bir komisyon kurulmasına ilişkin önergenin bile sadece siyasi gerekçelerle reddine olanak sağlanıyor. Ben bu konuyu da bizi izleyen vatandaşlarımızın takdirlerine sunuyorum. Bunu kabul etmek mümkün değildir."
"YETERLİ ÖNLEM ALINMADI, PLANSIZ YAPILAŞMA VAR"
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yaşanan sel felaketinin ardından bölgeye giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, hazırladığı raporu MYK üyelerine sundu. Raporda sel riskine karşı "yeterli önlem alınmadığını" ve "plansız yapılaşma" vurgusu yapıldı.
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde iki kişinin öldüğü beş kişinin de kaybolduğu sel felaketi sonrası inceleme yapmak üzere bölgeye giden CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, hazırladığı raporla felaketin nedenlerini ortaya koydu. Karaca, önceki gün gerçekleştirilen MYK toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu Akçakoca Raporu’nda, sel felaketinin önceden alınacak önlemlerle önüne geçilmesinin mümkün olduğunu vurguladı.
"GEÇ VE YETERSİZ ÇALIŞMA"
2016 yılında bölgedeki ormanlık alanın üç yılda hızla azaldığını ve beton yapıların büyük oranda arttığını belirleyen Karaca, “Afet öncesinde önleyici tedbirler almayan idare, afet sırasında, zamanında ve işlevli araçlarla müdahale etmeyerek zararın boyutlarının artmasına sebebiyet vermiştir” tespitini yaptı.
"KOORDİNASYON YOK"
Ekiplerin felaketin ardından yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sırasında birbirleri ile koordineli çalışmadığını da bildiren Karaca, raporunda şu tespitlere yer verdi:
“Toprak kaymalarının yaşandığı alanlarda dere ıslahı adı altında derelerin her iki tarafına beton duvarla set örüldüğü ve yatakları değiştirme çalışmaları yapıldığı görülmüştür. Kentleşme sorunlarının, imar politikalarının, çarpık yapılaşmaların da zararın boyutunu artırdığı düşünülmektedir.
Karadeniz coğrafyasında aşırı yağış ve toprak kayması gibi ani doğa olaylarının yaşandığı bir gerçektir. Bu tür özel coğrafyalarda alınması gereken tedbirler, her zaman alınan tedbirlerden daha özel olmak zorundadır. Bölgenin aşırı doğa olaylarına meyilli olduğu devletin resmi istatistik verilerinden de anlaşılmaktadır. Bu nedenle de bölgede her türlü insani faaliyet, yatırım bu özel şartlara göre düzenlenmelidir. Coğrafyaya uygun olmayan projelere izin verilmesi, plan hatalarına göz yumuluyor olması, imara açılmayacak yerlerin imara açılması ya da kaçak yapılaşmış olsa bile su ve elektrik bağlayarak zımni olarak bu kaçak yapıya izin verilmesi açıkça bir sorumsuzluk örneğidir.”
http://www.krttv.com.tr/dunya/chpninselfelaketinden2gunonceverdigionergereddedilmish9253.html