Home
16 Mart 2023 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Cilt Lekeleri Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt lekeleri
Cilde rengini veren hücrelerdeki düzensizlik nedeniyle ciltte lekeler oluşabilir. Çoğu cilt kusuru, güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalmaktan kaynaklanır. Ancak genetik, yanlış kozmetik ürün kullanımı, bazı ilaçlar ve hamilelik gibi faktörlerden dolayı da lekeler oluşabilmektedir. 

Cilt lekeleri sadece estetik açıdan kötü bir görünüm oluşturmaz, aynı zamanda bazı sağlık sorunlarının belirtisi olarak da ortaya çıkar. Ben gibi bazı cilt lekeleri zararsız olsa bile cilt kusurları tespit edildiğinde dermatoloğa başvurulmalıdır. 

Unutulmamalıdır ki cilt kusurlarını tedavi etme yöntemleri deneyimli dermatologlar tarafından yapılmaktadır. Genellikle yanlış uygulamalar sonucunda ciltte daha büyük sorunlara neden olabilir.

Cilt Lekeleri Türleri
Doğumda veya daha sonra ortaya çıkabilen farklı cilt etiketleri vardır.

Akne
Cildin aşırı yağ üretiminden kaynaklanan sivilceler genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon veya hormonal değişikliklerden kaynaklanır.

Sivilceler siyah veya beyaz noktalar olarak görünebilir. Sivilceleri patlatmak veya düzgün tedavi etmemek yüzünüzde kalıcı lekelere neden olabilir.

Melazma
Melazma Nedir; Güneşe maruz kalan yüz ve ciltteki alanlarda ortaya çıkan siyah veya kahverengi lekelerin tanımı olarak söyleyebiliriz. Genellikle burun, alın, üst dudak ve yanaklarda görülen melazma kadınlarda sık görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilmektedir. Melazma genelde güneş ışınlarının başkaca hamilelik gibi, doğum kontrol hapları, kozmetik ürünlerden veya genetik faktörler sebebiyle melazmaya neden olabilmektedir.

Vitiligo 
Sütlü beyaz lekeler, melanosit hücrelerinin ölümü veya vücutta yetersiz üretim sonucu ciltte ortaya çıkar. Vitiligo lekeleri genellikle yüz, kollar, bacaklar ve cinsel organlarda görülür. Vitiloga'ya genetik faktörlerin neden olduğu düşünülse de kesin nedeni aslında bilinmemektedir.

Güneş lekeleri
Yaz aylarında daha sık görülen güneş lekeleri, vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkıyor. Ciltte kalıcı olarak kalan güneş lekelerinin rengi yaz aylarında koyulaşabilir. çil gibi görünen ancak çilden daha büyük olan güneş lekeleri; Kozmetik ürünler, hamilelik, guatr gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Çiller
Özellikle açık tenli kişilerde çiller, belirli bölgelerdeki melanosit hücrelerinin konsantrasyonundan kaynaklanır. Sarı veya kahverengi olabilen çiller hem çocuklukta hem de yetişkinlikte ortaya çıkabilir. güneşe maruz kalmaktan koyulaşan çiller; Yüz, sırt ve eller gibi bölgelerde daha sık görülür.

Benler
Konjenital cilt renk değişimlerine doğum lekesi denir. Vasküler ve pigmentli olarak ikiye ayrılan benler çoğunlukla zararsızdır. Kahverengi, gri veya siyah benler doğumdan önce veya bir süre sonra ortaya çıkabilir.

Cilt tahrişi
Egzama, sedef hastalığı ve rozasea gibi döküntülere neden olan cilt rahatsızlıkları da sivilcelere neden olabilir.

Cilt kanseri
Bazal, skuamöz ve melanom hücreli cilt kanserlerinde ciltte çeşitli yamalar ve lezyonlar görülür. Kanser tedavisi yöntemleri kullanılarak kanserli hücrelerin yok edilmesi mümkündür ancak bazı durumlarda tedavi sonrasında ciltte kalıcı lekeler oluşabilmektedir.

Cilt lekelerinin tedavisi?
Leke tedavisi sırasında izlenecek prosedür, lekelerin oluşum nedenine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca lekenin derinliğine ve boyutuna göre de tedavi süreci farklılık göstermektedir. Cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan işlemler cildi daha hassas hale getirdiğinden, genellikle bu işlemlerin güneşe maruz kalmanın daha az olduğu kış aylarında yapılması önerilir. Yaz aylarında güneş ışığına maruz kalan uygulama yapılan alanlarda kalıcı hasarlar oluşabilir.

Mezoterapi
Mezoterapi yönteminde; Amino asitler, antioksidanlar ve multivitaminler ince bir iğne ile cilt altına enjekte edilerek kirlenen bölgede hücre yenilenmesini sağlar. Melanosit hücrelerinin yenilenmesi ve genişletilmesi ile hem kusurlar tedavi edilir hem de cilt sağlıklı görünür.

Kimyasal peeling
Yüzeysel lekeler ve yara izlerinde etkili sonuçlar elde eden kimyasal peeling, cildin üst tabakasını yenilemeye yardım eder ve uygulama bölgesinde kolajen sentezini sağlar. Hücre yenilenmesini sağlayan kimyasal peeling işleminden sonra cildi güneşten korumak çok önemlidir. 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Koltuk sevdasından sonra oda sevdası: AKP'li vekiller mecliste birbirlerine girdi Bakan Koca açıkladı: 29.492 yeni vaka tespit edildi, 62.245 kişi sağlığına kavuşurken corona nedeniyle 140 kişi hayatını kaybetti! BAE Konya Şeker'le ilgileniyor! Gaziantep esnafı: "İktidardan umudumuzu kestik"