Home
16 Mart 2023 ( 8 izlenme )
Reklamlar

Çinko eksikliğinde hangi sorunlar ortaya çıkar?

Çinko, birçok gıda türünde bulunan bir mineraldir. Çinko, diğer birçok mikro besin maddesi gibi vücutta üretilemez, bu nedenle besinlerden yeterli miktarda alınması gereken bir maddedir. 

Vücut, enfeksiyon etkenleri ile savaşmak, yaraları iyileştirmek, hücre bölünmesi ve DNA sentezi işlevlerini yerine getirmek, saç ve tırnak yapılarının sağlıklı üretimini sürdürmek, duyusal ve bilişsel işlevleri yerine getirmek gibi birçok temel işlevi yerine getirebilmek için çinkoya ihtiyaç duyar. 

Yüzden fazla fizyolojik olayda enzimlerin yapılarında kofaktör olarak bulunan bu mineralin yetersiz alınması veya bazı hastalıklara bağlı olarak bu alanların çoğunda çinko eksikliği gelişebilmektedir. 

Eksikliği durumunda mineralin dahil olduğu tüm biyolojik süreçlerin bozulması gözlenir ve bunun sonucunda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu nedenle dengeli bir diyetle yeterli çinko alamayan kişiler mineral takviyelerinden yararlanmalı ve bu ihtiyacını karşılamalıdır.

Çinko eksikliği nedir?
Yetişkinler ve sağlıklı insanlar günde yaklaşık 1520 mg çinko mineraline ihtiyaç duyarlar. Bu miktar hamilelik, emzirme, çeşitli tıbbi durumlar, büyüme ve gelişme, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu miktarın karşılanamaması, yetersiz veya dengesiz beslenme, kronik sağlık sorunları ve hamilelik gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. 

Çinko eksikliği, belirli bir süre boyunca herhangi bir nedenle günlük çinko ihtiyacının karşılanmaması durumunda ortaya çıkar. Günlük gereksinim diğer bazı minerallere göre az olsa da çinko eksikliği vücutta depolanamadığı için çabuk kendini gösteren ve bu nedenle sık görülen bir sağlık sorunudur.

Çinko eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Mineral çinkonun düşük seviyeleri, insanlarda çeşitli semptomlarla kendini gösterebilir. Bunlar, çinkonun bir kofaktör olarak hareket ettiği mekanizmalardaki bir bozulma nedeniyle ortaya çıkan semptomları içerir. Çinko eksikliğinin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Saç dökülmesi
  • Bağışıklık sisteminin zayıflığına bağlı sık soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar
  • İshal
  • Vücudun farklı bölgelerinde, özellikle ağız çevresinde döküntüler
  • Gecikmiş yara iyileşmesi
  • Yavaş tırnak büyümesi, kırılgan ve tırnak çatlamasına eğilimli
  • Cildin farklı bölgelerinde yaralar
  • Kilo kaybı
  • Azalmış tat ve koku duyuları veya bu duyulardaki anormallikler
  • Odaklanma zorluğu
  • Sürekli uyku hali, 
  • Çocuklarda büyüme ve gelişmenin yavaşlaması, büyüme geriliği
  • Cinsel işlevler ve kısırlık ile ilgili sorunlar
Bu yaygın belirtilere ek olarak, bazı durumlarda çinko eksikliği herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. 

Özellikle çinko eksikliğinin erken evrelerinde belirtiler fark edilmeyebilir. Ancak özürlülük derecesi arttıkça semptomların sayısı ve şiddeti artar. Bu nedenle yukarıda sayılan belirtilerden bazılarına sahipseniz doktorunuza danışmanız ve gerekli kontrolleri yaptırmanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kritik karar öncesi YSK binası önünde güvenlik tedbirleri arttırıldı! Demirciler Konağı’nda tartışılan rekonstrüksiyon Alevi derneklerinin protestosuna polis müdahalesi! AKP’li belediye 7 aydır maaş ödemiyor! ‘Hükümet batmış, para yok’