Home
29 Mart 2023 ( 7 izlenme )
Reklamlar

D Vitamini Eksikliği Nedir? Hangi besinler D vitamini içeriri?

D vitamini nedir?
D vitamini vücudumuzdaki kalsiyum ve fosfor metabolizmasında çok önemli rol oynayan ve iskelet sistemimizin gelişimi ve kemik mineralizasyonunun sağlıklı devamı için gerekli olan bir vitamindir.

Hangi besinler D vitamini içerir?
Besinsel olarak D vitamini öncelikle somon, uskumru, sardalya, karaciğer ve yumurta sarısı, maydanoz, brokoli, süt ve süt ürünleri gibi yağlı balıklarda bulunur. 

Cildin güneş ışığına maruz kalmasıyla aktive olan D3 formudur.

Normal koşullarda insan vücudunda bulunan D vitamininin %9095'i güneş ışığına maruz kalma yoluyla deride sentezlenir. 

Gıda ile alınan D vitamini önemli bir rol oynamaz, D vitamini eksikliği vücudun tüm sistemlerini etkiler ve birçok hastalığı teşvik eder.

Günümüz yaşam koşulları, kapalı ortamlarda çalışma, dışarıda geçirilen zamanın az olması ve yetersiz beslenme D vitamini eksikliğini ağırlaştırmaktadır. 

D vitamini eksikliği tüm yaş gruplarını etkileyen ve önemli sağlık sorunlarına neden olan bir faktördür.

D vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek belirtiler nelerdir?
En önemli semptom büyüme ve gelişmede gecikmedir. 

Sık enfeksiyonlar, ishal, kafa derisinde pullanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi, diş çürümesi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, kemik ağrısı, davranış bozuklukları, eklem bölgelerinde şişme, gözaltı morarması, aşırı terleme, kilo kaybı ve sürekli titreme, yutkunma zorluğu 

D vitamini eksikliği olan kişilerde ise; Kanser, kronik yorgunluk, diyabet, yüksek tansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. 

D vitamini eksikliği de kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler ve çocuklarda raşitizm denilen bir duruma yol açabilir.

Raşitizm, D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması anlamına gelir. 

Bu hastalık, bacak çarpıklığı, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma, büyüme geriliği ve göğüs kemiği şekil bozuklukları gibi kemik yapısında kalıcı bozukluklara neden olabilir. Ancak ilaçla tedavi edilebilir. 

Yüksek D vitamini seviyeleri, organlarda ve yumuşak dokularda kalsiyum birikimine neden olabilir. Ayrıca D vitamini fazlalığı kanda kalsiyum artışına, böbrek hastalıklarına, böbrek taşlarına ve damar sorunlarına yol açabilir. 

D vitamini fazlası zehirlenmelere neden olabilir ve bu zehirlenme sonucunda ortaya çıkan böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği ölüme neden olabilir.

Bu nedenle D vitamini tedavisi öncesi mutlaka bir doktora başvurulmalı ve kişiye uygun D vitamini eksikliği uygun dozda verilerek tedavisi yapılmalıdır. 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

TMSF iki şirketi satışa çıkardı! CHP Genel Başkan Başdanışmanı'na "Susuz çamaşır makinesi" davası! AKP'liler kongrede birbirine girdi! Hasankeyf'te liste kavgası! TÜGVA belediye otobüsüne binmiş!