AKP’li milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlığına sunulan 40 maddelik teklifte yer alan Türkiye Varlık Fonu’na ilişkin sınırsız borçlanma yetkisi veren yasa komisyonda.
AKP’nin Meclis’e sunduğu Bankacılık Kanununa ilişkin değişiklik teklifinde yer alan 4. maddeye göre Varlık Fonu'nun ‘borçlanmada kredi sınırlamalarına tabi olmaması’ öngörülüyor.
İşte o madde:
Ekonomi profesörü Aziz Konukman, iki tane borçlanma otoritesinden bahsederek Hazine’nin borçlanmasının önüne geçen 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a işaret etti.
Bu kanunun 5’inci maddesi ile Hazine’nin borçlandırılmasının sınırlandığını belirten Konukman, “Hazine bile sınırlandırmaya tabii olurken Varlık Fonu’na hiç bir sınır tanınmaması dehşet bir olay” dedi.
"PARALEL HAZİNE DAHA BÜYÜK BİR GÜÇ SAHİBİ OLACAK"
Varlık Fonu’nun kuruluş aşamasında ‘Paralel Hazine’ tanımını yapan Konukman, “Paralel Hazine, dedik ama Paralel, esas Hazine’den daha büyük bir güç sahibi olacak. Bunun ekonomimize getireceği yükün etkisini ben artık tahmin bile edemiyorum. Çünkü bu borçlanmaların eninde sonunda ödeyicisi halk! Bütçe işlevsiz hâle getirildi. O zaman neden bütçe hazırlanıyor?” ifadelerini kullandı.
Teklif ile Varlık Fonu’nun alt fonlarının da borçlanmasının önü açılıyor. Bunula birlikte akıllara Varlık Fonu’nun, İstanbul Finans Merkezi inşaatı projesinin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmının 1,67 milyar TL karşılığında devralması geldi.
2016’da kurulan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin başında Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Tayyip Erdoğan bulunuyor. Dahası Türkiye Varlık Fonu’nun başkan vekilliğini ise Erdoğan’ın damadı ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yürütüyor.
Türk Hava Yolları, Ziraat Bankası, Halk Bank, BOTAŞ ve PTT’nin Türkiye Hazinesi’ne ait hisseleri fona devredilmişti.
Bankacılık Kanununa ilişkin değişiklik teklifinin gerekçesinde şunlar yer aldı:
http://www.krttv.com.tr/gundem/damadasinirsizharcamayetkisih27206.html