Yasayı ihlal eden kişiler bin kron (770 lira) para cezasına çarptırılacak. Yasağı dört kezden fazla ihlal edenlere ise her yeni ihlalde 10 bin kron (7 bin 700 lira) ceza kesilecek.
Yasağa karşı başkent Kopenhag ve ülkenin ikinci büyük kenti Arhus’ta akşam saatlerinde protesto gösterileri düzenlenmesi bekleniyor. Cezayirli iş adamı Rachid Nekkaz, peçe yasağının kişinin özgürlük haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle peçe cezalarını ödemek için bir fon kurmuş ve 6 ülkede bin 500’den fazla ceza ödemişti.
Nekkaz, Danimarka’daki cezaları da ödeyeceğini duyurmuştu. Kopenhag Üniversitesi tarafından 2010’da yapılan bir araştırmaya göre, Danimarka’da 150 ila 200 kadının peçe taktığı, sadece 3 kadının burka giydiği tespit edilmişti. Nüfusu 5,7 milyon olan Danimarka’da, Müslümanların nüfusun yaklaşık yüzde 7’sini oluşturduğu tahmin ediliyor.
İlk olarak 2011’de Fransa’da yürürlüğe giren burka yasağı daha sonra Belçika, Hollanda ve Bulgaristan’da da yürürlüğe girmişti. Avusturya’da DA 2017 yılının ekim ayından bu yana “yüz kapatma karşıtı yasa” uygulanıyor. Kamusal alanda çeneden saçın başladığı yere kadar yüzü perdelemek yasak. Bu ülkede bu yasağa uymayanların cezası 150 Euro’yu bulabiliyor.
Örtünme yasağı diğer birçok Avrupa ülkesinin de gündeminde. Almanya, Estonya, İsviçre, Litvanya ve Norveç burka ve nikap yasağını tartışıyor. İspanya’nın Katalonya bölgesinde uygulanan örtünme yasağı mahkeme tarafından kaldırıldı. Örtünme yasağı, 1970’li yıllardan bu yana kimlik tespitini zorlaştıran kıyafetle dolaşmanın yasak olduğu İtalya’da ise tartışma konusu edilmiyor.
https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/danimarkadatartismayaratanyasayururlukte2552106/