CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesinde, “Demirören Holding A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri aracılığıyla Ziraat Bankası’ndan, 5 Nisan 2018 tarihinde 700 milyon dolar şirket satın alma proje kredisi, 100 milyon dolar da işletme kredisi olmak üzere toplam 800 milyon dolar limitli kredi kullandırma işlemi yapılmıştır. Kredi taksitlerinin ödenmemesinin devamında hem şirket hem de banka yönetim kurulu üyeleri tarafından gerçekleştirilen eylemler suç teşkil etmektedir” denildi.
Dilekçede, Demirören Holding'in kullandığı 800 milyon dolarlık kredinin ödenmemesi üzerine yeniden yapılandırmaya gidildiği ve bu sırada şirketin, kredi borçları karşılığında bankaya, işletme sermayesi kredilerinin teminatında yer alan ve Sayıştay raporlarına da konu 22 adet arsa ve tarla niteliğinde gayrimenkulün devrini sağlandığı belirtildi. Bu devir işlemi sırasında gayrimenkullerin değerinin gerçek değerinin çok üzerinde gösterildiği vurgulanan dilekçede, Ziraat Bankası’nın şirketlere ortak olma hakkını kullanmadığı ve şirketin tarla ve arsa niteliğindeki taşınmazları konut alanıymış gibi değerlendirerek, var olmayan bir değer üzerinden şirket borcunun kapattığı kaydedildi.
Dilekçede, sayılan bu nedenlerle Demirören Holding ve Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeleri hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘Bankacılık Kanunu'na muhalefet’ suçlarından kamu davası açılması talep edildi.
Ali Mahir Başarır, yaptığı suç duyurusunun ardından Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.
“Ziraat Bankası’nın usulsüz bir şekilde Demirören’e verdiği kredi ve Demirören Grubu'nun bunun bir lirasını dahi ödemediğinin tespiti üzerine suç duyurusunda bulunmak için buradayız" diyen Başarır, şunları söyledi:
Ali Mahir Başarır’ın avukatı Oğuzhan Cenan da “Savcılığın re'sen işlem başlatması gereken bir konu bu. Çünkü ortada 2020 yılına ait bir Sayıştay raporu var ve bu Sayıştay raporunda Demirören Holding ile Ziraat Bankası arasında birtakım usulsüzlükler tespit edilmiş vaziyette. Bununla ilgili gereği yapılmış olsun isterdik. Fakat bununla alakalı daha önce bir soruşturma yürütülmediği için biz de savcılığın işini kolaylaştırmak, ona yön göstermek adına bir suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Cumhuriyet
Almanya'daki çifte vatandaşlık yasası değişiyor: Dışişleri yeni gelişmeyi duyurdu16 izlenme
Skandalda son perde! Thodex üyesi binlerce kişinin kimlik bilgileri ve fotoğrafları ifşa edildi!279 izlenme
Tokat, Sivas ve Çorum’da Korkulan Hastalık24 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 24.614 yeni vaka tespit edilirken, 115 kişi yaşamını yitirdi, 30.553 kişi sağlığına kavuştu!35 izlenme
Cumhurbaşkanlığı lüks makam araçlarının ardından atlara da milyonlar harcadı24 izlenme
Bu geceden itibaren benzine ve motorine yine zam geliyor!28 izlenme
Ukrayna'dan Türkiye'ye: "Dolandırıldık! Ya paramızı ya ürünleri verin"32 izlenme
RTE bölünmeyi kendisi itiraf ediyor 'Eyalet sistemi olmadan başkanlık sistemi olmaz !'1288 izlenme
Şeyma Altundal'ın fotoğrafına skandal yorum!
Taktik yine aynı: Kutuplaştırma
Erdoğan bu anketi görmesin! Şeriat çıkışı yaptı ama sokağın dili başka
İmamoğlu'dan Erdoğan'a gönderme: "Bu saltanat maltanat işleri Sultan Süleyman'a bile kalmadı! Fani olduğunu unutma, devlet bakidir!"