İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanı olduğu Türkiye Belediyeler Birliği’nin 6 Şubat depremine ilişkin hazırladığı rapordan çarpıcı veriler ortaya çıktı. 11 ili etkileyen depremin ekonomiye verdiği zarar toplam 2 trilyon lira (103.6 milyar dolar) oldu. Bunun yüzde 55’i konut, geri kalanı ise alt yapı hasarı ve gelir kaybı olarak hesaplandı. Kahramanmaraş’ta ise fay hattının imara açıldığı belirlendi. Raporda “Fay hattı üzerinde yapılaşmaya gidildi” denildi.
MİLLİ GELİRİN YÜZDE 9’U
Deprem sonrası sanayi, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri, küçük esnaf ile ibadethanelere ilişkin hasar 11,8 milyar dolar oldu. Sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıpları ile birlikte depremin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün 2 trilyon TL olduğu hesaplandı.
Bu büyüklük 2023 yılı milli gelirinin yüzde 9’una ulaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının 15 Ocak’taki açıklamasında depreme ilişkin 2023 yılı sonuna kadar yapılan harcamanın yaklaşık 950 milyar TL ve milli gelirin yüzde 3,7’si olduğunu açıklamıştı. Depremde 675 bin 899 bina ağır hasar, 170 bin 153 bina orta hasar aldı ve 700 bin civarında hane halkı etkilendi. TOKİ depremde zarar gören hak sahibi aileler için toplam 41 bin 327 kentsel, 45 bin 901 adet de kırsal konut yapıyor. Ancak sadece Hatay’da 220 bin konut, 34 bin köy evi ve 55 bin ticari alana ihtiyaç bulunuyor. Ocak 2024 itibarıyla deprem sonrası 104 bin 881’i kırsal bölgelerde, 282 bin 895’i de kentlerde olmak üzere toplam 387 bin 776 hak sahibi bulunuyor.
Sözcü
Bilecik’te köylüler madene karşı ayaklandı! "Altın değil temiz su istiyoruz!"10 izlenme
Erdoğan yine 'gaz' müjdesi verdi: Peki AKP iktidarı boyunca verilen diğer 'müjde'ler neydi?48 izlenme
Muhalefetten hükümete sert ekonomi eleştirisi!87 izlenme
Ve onlarda "TAMAM" dedi! 60 yıllık iktidarı böyle devirdiler!456 izlenme
Cemile Bayraktar'dan skandal yeni tweet!622 izlenme
İngiltere Başbakanı Boris Johnson yoğun bakıma alındı95 izlenme
İstanbul'da kar alarmı! Tüm okullar yarın tatil edildi26 izlenme
Erdoğan'ın Başdanışmanı, Celal Şengör'e hakaretler savurdu18 izlenme
Pelikancı Hilal Kaplan'ın, Ermeni diasporasından ödül aldığı ve törende konuşma yaptığı ortaya çıktı!
Sedat Peker tek tek ortaya çıkardı! İsrail'e giden malları taşıyan gemiler kime ait?
CHP’li belediyeye vermedikleri parkı yine ihaleye çıkardılar!
Halkbank'ın yanlış hesabı Sayıştay'tan kaçmadı!