Home
14 Ekim 2022 ( 15 izlenme )
Reklamlar

"Dezenformasyonla Mücadele Düzenlemesi" Meclis'ten geçerek yasalaştı

"Dezenformasyonla Mücadele Düzenlemesi" Meclis'ten geçerek yasalaştı

Kamuoyunda “Sosyal Medya Kanunu” olarak bilinen ve hükümeti muhalefetle karşı karşıya getiren “Dezenformasyonla Mücadele Yönetmeliği” Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kamuoyunda yanıltıcı bilgi yayan herkes, yönetmelik uyarınca 1 ila 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılır.

Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan ve kamuoyunda “Dezenformasyonla Mücadele Düzenlemesi” olarak bilinen kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

YANLIŞ BİLGİ DAĞITICILARINA HAPİS CEZA
Söz konusu düzenleme, hükümet ile muhalefet kanadı arasında “sosyal medyada sansür” lafıyla tartışmalara yol açtı. Halk arasında korku, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili yanlış bilgileri kamuoyuna yayan herkes, kamu huzurunu bozacak şekilde kullanılmakta, yargılanmakta ve hapis cezasına çarptırılmaktadır. Ceza 1 yıldan 3 yıla kadar olabiliyor. Ayrıca yeni suç da tanımlandı. Türk Ceza Kanunu'na “dezenformasyon konusunda kamuoyuna yanıltıcı bilgi yayma” suçu eklendi.

MADDE 29 TARTIŞMA KONUSU OLDU
Türk Ceza Kanunu'nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde şöyle: "Madde 217/A (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

İNTERNET HABER SİTELERİ, GAZETELER VE BASIN KARTI İLE İLGİLİ KONULAR
Kanuna göre internet haber siteleri ve basın kartları ile ilgili hususlar Basın Kanunu kapsamına alınmakta olup, radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının bilişim hizmetlerinde çalışan kamu personeli, dergi çalışanları ile ilgili olarak işlem görmektedir. 

Basın Kanunu'nun amaçlarına, basın kartına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi eklenmiştir. Basın kartı için başvuran medya temsilcileri ve enformasyon görevlileri kanun kapsamına alınacaktır.

İNTERNET HABER SİTELERİ SÜRELİ YAYIN TANIMI KAPSAMINDA
İnternet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınacak. Düzenlemede "internet haber sitesi", "İletişim Başkanı", "İletişim Başkanlığı", "Basın Kartı Komisyonu", "medya mensubu", "enformasyon görevlisi" de tanımlanıyor.

İnternet haber sitelerinde faaliyet gösterdiği iş yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi ile yer sağlayıcısının adı ve adresi kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve "iletişim" başlığı altında bulundurulacak.

İnternet haber sitelerinde bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ile sonraki güncelleme tarihleri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek. Kayıt için verilen beyannamede elektronik tebligat adresi de gösterilecek.

HABER SİTELERİNDE YAYIN DURDURMA YOK
Yayım durdurma müeyyidesi internet haber siteleri bakımından uygulanmayacak. İnternet haber sitesinin hükme uymaması halinde Cumhuriyet Başsavcılığı 2 hafta içinde eksikliğin giderilmesini veya gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmesini internet haber sitesinden isteyecek. İstemin 2 hafta içinde yerine getirilmemesi durumunda Cumhuriyet Başsavcılığı internet haber sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla asliye ceza mahkemesine başvuracak. Mahkeme en geç 2 hafta içinde kararını verecek.

Başvurunun kabul edilmesi halinde internet haber siteleri için sağlanabilecek resmi ilan ve reklam ile çalışanlarının basın kartına ilişkin hakları ortadan kalkacak. İnternet haber sitesi için sağlanan hakların ortadan kaldırılması, bu kanun veya ilgili mevzuat uyarınca öngörülen yaptırımların uygulanmasına engel olmayacak.

TESLİM VE MUHAFAZA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
İnternet haber sitesinde yayımlanan içerikler, gerektiğinde talep eden Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmek üzere doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 2 yıl süre ile muhafaza edilecek.

Yargı mercileri tarafından yayının soruşturma ve kovuşturma konusu olduğunun internet haber sitesine yazılı olarak bildirilmesi halinde, bu işlemlerin sonuçlandığının bildirilmesine kadar soruşturma ve kovuşturma konusu yayın kaydının saklanması zorunlu olacak.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İŞKUR'un dev harcaması tepki çekti! Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın eşine 'özel kalem' iddiası! İşsizlik rakamları açıklandı! TÜİK'e göre işsizlik düşmeye devam ediyor! İhale yönetmeliği değişmeden iki gün önce tüyo mu gitti?