Meclis’in açış konuşmasını yapan geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz;
“Partilerimizin temsilcileri olduğu illerin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin milletvekilleri olarak sorumluluğumuzu yerine getirerek bu çatı altında olmanın hazzını birlikte yaşayacağız.
Anayasaların varlık nedeni devlet iktidarını sınırlandırmak, yurttaşların hak ve hürriyetlerini güvence altına almaktır. 27. yasama dönemi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçilmiştir. Güven oyu gibi güçlü kuvvetler ayrılığı araçları yoktur. 104. Maddede olduğu gibi ister parlamenter ister Cumhurbaşkanlığı sisteminden olsun, demokratik düzenlerin değişmez temeli normlarda yasama hiyerarşisinde anayasanın üzerinde kanun yoktur. Yasama yetkisi asli ve geneldir.
Değerli milletvekilleri her devletin ve o devletin temsil ettiği milletlerin çıkarları vardır. Bu durum genel olarak alındığında içinden geçtiğimiz günlerde ülkemizin sorunlarının çözümü bizim göstereceğimiz basirete bağlıdır. Edilgen olmadan kendi eyleminin sorumlusu olarak etken olmak zorundayız.
Türkiye'den rahatsız olan unsurlar var. Sorumluluk duygularımız bize yaşanan problemlerde vebalimizin olduğunu hatırdan uzak tutturmamalıdır. Bir olursak beraber olursak başaramayacağımız şey yoktur.” dedi.
Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu noktada bütün vekillerin milleti anlamaları ülkenin huzur ve güven ortamını temin etmek için aynı hedefe yönlenmeleri gerekir. Farklı siyasal düşüncelerimiz olabilir. Sayın milletvekilleri ülkemizde barış huzur ve güvenin temini açısından adalet hukukun üstünlüğü ve ahlaki kurallar önemlidir. Ülkemizin ve insanımızın geleceği için birlik ve dayanışmasının kendisini göstermesi inanışındayım. Bölücülükten uzak durulmalı yurttaşlık hukuku öne çıkmalıdır. Aksi halde yakın komşuların başına gelen olaylar ortak kader olacaktır. Bundan bütünüyle herkes zarar görecektir. Tarihimiz ve coğrafyamız bunun örnekleriyle doludur. Başta 15 Temmuz hain kalkışması olmak üzere, bunu öne çıkarmak zorundayız. Diğer görevse politikalar gibi ekonomi politikalarında iktidar milletten aldığı yetki ile üretim ve bölüşümün yansımasıdır. Politikalarda olumsuzlukları iktidarlar sandıkta verirler. Buradan hareketle bağımsızlığımızın güvencesi olan Meclis'in saygınlığını korumak ortak sorumluluktur.”
Yılmaz konuşmasının ardından ilk yemini etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis’e geldiğinde AKP’liler ayağa kalktı. MHP’nin de aralarında bulunduğu muhalefet partisi vekilleri oturmaya devam etti. Erdoğan’a görevi resmen bugün sona eren eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman eşlik etti.
Meclis salonuna gelen ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.
HDP Eş Genel Başkanları, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından salona geldi.
CHP’li vekiller çocuk cinayetlerini protesto için bileklerine mavi kurdela bağlayıp Genel Kurula öyle girdiler
Büyükelçilerin çoğu da Meclis’teki yerlerini aldı.
Yeni dönemde vekil seçilmeyen AKP’lilerden sadece Bakan Faruk Özlü’nün Meclis’e geldiği, Mehmet Şimşek, Naci Ağbal, Nihat Zeybekçi, Ömer Çelik gibi isimlerin salonda olmadığı gözlendi.
Genel Kurulda, Başkanlık Divanında Meclis’in en genç milletvekillerinden AKP İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak ve AKP Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev aldı.
Milletvekili sıralarına kırmızı karanfil ve TBMM logolu kokart bırakıldı.
AKP Adana milletvekili Abdullah Doğru’nun yemini, ‘ilk seferinde metni eksik okuduğu’ için tekrarlattırıldı.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/meclisteyenidonem2508039/