Home
11 Mart 2023 ( 14 izlenme )
Reklamlar

Diş temizliği nasıl yapılmalı?

Dişler, yiyecekleri öğütmek ve sindirime hazırlamaktan sorumlu kemiklerdir. Yaşamın ilk yılında, genellikle bebeklik döneminde, ilk dişlerin çıkmasından sonra 6. ve 7. aylar arasında alt çenede on, üst çenede on ve toplam yirmi süt dişi çıkar. 

Birinci diş olarak da adlandırılan bu dişler geçici dişlerdir ve 5 yaşından itibaren kademeli olarak düşer ve yerlerini toplam 32 adet olan kalıcı dişlere (ana dişler) bırakır. Ağız ve diş sağlığının çocukluktan yetişkinliğe kadar hayatın her aşamasında korunması, diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş kayıplarının önlenmesi için düzenli olarak ağız bakımı yapılmalıdır. 

Ağız ve diş bakımı düzenli fırçalama, diş ipi kullanma, dil temizliği gibi unsurları içerir ve bu temizlik uygulamaları her yemekten sonra yapılmalıdır. Ayrıca düzenli ağız ve diş bakımı yapılmamasından veya bazı çevresel faktörlerden dolayı dişlerde lekeler veya tartar oluşabilir. Bu durumda diş hekimleri tarafından özel ekipman kullanılarak diş temizleme uygulamaları gerekebilir. Diş ve diş eti sağlığını tehlikeye atabilecek hastalıkların erken dönemde tespit edilip tedavi edilebilmesi için altı ayda bir diş hekimi ziyareti yapılmalı ve tedavi ihtiyacı netleştirilmelidir.

Dişler neden temizlenir?
Yenilen yiyeceklerin ağızda oluşturduğu asidik ortam ve yiyeceklerin dişlerde bıraktığı kalıntılar dişlerde bakteri plağının oluşmasına neden olur. Diş fırçalamak; Temel olarak bu bakteri plaklarının temizlenmesi, diş ve ağızdaki gıda partiküllerinin uzaklaştırılması, ağzın asidik pH'ının nötralize edilmesi gibi amaçlarla kullanılır. 

Fırçalama, diş ipi kullanma gibi ağız ve diş bakımı uygulamaları düzenli olarak yapılmazsa dişlerde oluşan bakteri plağı uzun süre kalacaktır. Bu, bakterilerin diş minesine zarar vermesine ve diş çürümesine neden olurken, bazı bakteri plakları da sertleşerek tartar olarak da bilinen tartarı oluşturur. Tartar çok sert bir yapıya sahiptir ve normal fırçalama ile çıkarılamadığı için diş hekimi tarafından diş temizliği gerektirir.

Diş temizliği nasıl yapılır?
Diş hekimleri tarafından gerçek bir diş temizliği yapılır ve bu işlemden önce detaylı bir ağız muayenesi yapılmalıdır. Muayeneden sonra diş temizliğini gerekli kılan problemler bulunursa diş temizliği için randevu alınır veya mümkünse muayene ile aynı gün diş temizliği yapılabilir. Dişleri temizlerken diş yüzeyindeki tartar ve plaklar çeşitli aletlerle temizlenir. 

Bu aletler diş minesine zarar vermez ve sadece diş yüzeyini kaplayan plak ve tartarın çıkarılmasında etkilidir. İşlem sonrası yüzeyde temiz ve pürüzsüz bir görünüm elde edilebilir. Plak ve diş taşı temizliğinin yanı sıra diş hekimleri tarafından gerekli görüldüğünde rengi bozulmuş dişlerde de bazı beyazlatma ve polisaj uygulamaları yapılabilir. 

Diş eti iltihabı gibi problemlerin önüne geçmek ve böylece diş eti çekilmesine ve diş kaybına yol açabilecek problemlerin önüne geçmek için dişlerin temizlenmesi büyük önem taşımaktadır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

CHP’li Başarır'dan 'Silivri Cezaevi Raporu' FETÖ’nün atama planı Zerrin Hanım’a yaradı! Emeklilerin ‘geçinemiyoruz’ eyleminde AKP balık ekmek dağıttı, uzun kuyruklar oluştu! Doğalgaz faturalarının neden yükseldiği belli oldu! Şirketler harcadıkça gaz faturası şişiyor!