Yoksulluk ve artan geçim sıkıntısı yurttaşı canından bezdirdi. Milyonlar, en temel ihtiyaç maddelerini bile karşılamakta zorluk çekiyor. Halk, hükümetten acil çözüm beklerken Diyanet Vakfı’nın harcamaları dudak uçuklatıyor.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyetlerine destek olmak amacıyla kurulan Diyanet Vakfı’nın 2021 yılı faaliyet raporu, vakfın yüksek harcamalarını gözler önüne serdi. Yıllık geliri 1 milyar TL’nin üzerinde olan vakıf, yurtdışında inşa ettirdiği camiler için kesenin ağzını açtı.
Sayıştay’ın, “Denetlenmesi gerekir” tespitine karşın denetim dışı bırakılan Diyanet Vakfı, 2021 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Rapor, 2020 yılında 1 milyar TL’si bağışlardan olmak üzere toplam 1.2 milyar TL gelir elde eden vakfın harcamalarına ayna tuttu.
Diyanet Vakfı’nın Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek ve Kosova’daki cami inşaatlarının 2021 yılında da devam ettiği bildirildi. Vakıf, yurt dışındaki cami ve mescitlerin dayanıp döşenmesi için dikkati çeken harcamaya imza attı. Buna göre, 2021’de yurtdışındaki cami ve mescitlerin teftişi için vakfın kasasından 82 bin 270 dolar çıktı.
Yurttaşlardan 1 milyar TL’lik bağış toplayan vakıf, yurtdışında Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı faaliyet gösteren temsilciliklere de yüz binlerce dolar aktardı. Rapora göre, yurtdışındaki müşavirlik, ataşelik, koordinatörlük ve benzeri temsilciliklere Diyanet Vakfı bütçesinden 938 bin 581 dolar bağış sağlandı.
Diyanet Vakfı, 2020 yılında toplam 1 milyar 275 milyon 573 bin TL gelir elde etti. Gelirlerin 1 milyar 98 milyon TL’si bağış ve yardımlardan oluşurken vakfın ticari işletmeleri ise 33 milyon 606 bin TL gelir kaydetti. Vakıf 2020 yılında, “Amaca yönelik giderler” kaleminden 853 milyon 562 TL harcamada bulundu. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi de tepki çekmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2021’de 13.1 milyar TL harcayarak pek çok bakanlığı geride bırakan Diyanet’in, “Tasarruf anlayışı içinde” hareket ettiğini savunmuştu. Ancak Diyanet, 2021 bütçesinden sadece temsil ve tanıtım için 14 milyon TL harcadı.
Diyanet Vakfı’nın kurduğu İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) bütçesi de yıllar itibarıyla katlanarak arttı. Vakfın verilerine göre, İSAM’a 2003 yılında 3.5 milyon TL bütçe verildi. 2006 yılına kadar bütçesini ikiye katlayan merkez, 7.6 milyon TL’lik 2006 bütçesini 2012 yılında ise 11.4 milyon TL’ye ulaştırdı. 2019 yılında İstanbul’da düzenlediği, “Tıbbi Konularda Fetva Verme Metodolojisi ve Zorluklar” konulu sempozyum ile tartışılan merkezin bütçesi 2015 ve 2019’da sırasıyla 13.5 milyon TL ve 18.5 milyon TL olarak gerçekleşti. Merkez için öngörülen 22.5 milyon TL’lik 2022 yılı bütçesi, merkezin 2003 yılı bütçesini yüzde 545 geride bıraktı. İSAM’ın bütçe harcamalarının yüzde 75’ini personel giderleri oluşturuyor. Merkezin bütçesinde yıllar itibarıyla yaşanan artış TDV’nin raporlarında, “Enflasyondaki artış” ile açıklanıyor.
İki Türk askerinin yakılma emrini veren IŞİD'in kadısını eşinin ifadesi tutuklattı!43 izlenme
150 bin doz corona aşısı Libya’ya teslim edildi!60 izlenme
Kara rağmen kayyuma karşı nöbet sürüyor!49 izlenme
Dolar ve Euro’da art arda hamleler geldi! Dolar/TL ne kadar oldu?321 izlenme
39 milyon 474 bin dekar tarım alanı ipotekli!115 izlenme
Sedat Peker öyle bir mesajı paylaştı ki! Türkiye’ye geldiğinde yer yerinden oynayacak!53 izlenme
Financial Times'ın analizi: "Mehmet Şimşek'in kazandıkları tehdit altında, Erdoğan'a güvenilemez"30 izlenme
SGK, koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren doktorun kızlarına bağlanan maaşları faiziyle geri istedi!29 izlenme
Ailesi Murat Çalık'ın gösterilmeden cezaevine gönderilmesine tepki gösterdi, anne Gülseren Çalık fenalaştı!
Bursa'da gazinin kafede darp edilmesi ile ilgili yeni gelişme
Rusya Tahıl Koridoru Anlaşmasından çekildikten sonra ABD Türkiye'ye çağrıda bulundu
Türklerin göç için sıraya girdiği ülke için tehlike çanları çalıyor