Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 24 Haziran Cuma akşamı duyurduğu ve elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan bağımsız denetime tabi şirketlerin bankalardan yeni TL kredi almasını engelleyen kararı sonrası döviz kurlarında sert hareketlilik yaşanıyor.
Sözcü'de yer alan habere göre, Cuma günü TCMB’nin 15.30’da ilan ettiği gösterge dolar kuru 17,37 iken, BDDK kararı sonrası dolar 16,49 liraya kadar gerilemiş, sonra hafta sonu 16,90 seviyelerinde yer almıştı.
Yeni haftaya ise Asya piyasalarında 16,80 seviyelerinden başlayan dolar/TL, bu sabah saatlerinde 16,09’a kadar geriledikten sonra tekrar 16,70 seviyelerine yükseldi.
Euro/TL’de de TCMB’nin cuma günkü gösterge kuru 18,30 iken, bu sabah 17,02 seviyesi geriledikten sonra tekrar 17,70 seviyelerini gördü.
Cuma günü 1020 TL civarında olan gram altın da bu sabah 950 TL seviyelerine geriledikten sonra tekrar 985 TL’nin üzerine çıktı.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 2,5’luk düşüşle başladı.
BDDK kararına göre, döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda vade boyunca döviz varlıklarını 15 milyon TL’nin üzerine çıkarmama şartı getirildi.
15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlıkları aktiflerinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak. Bu engeli aşmak için şirketin döviz satması gerekecek.
Karar, TL ticari kredi kullanmak isteyen bazı şirketleri döviz satmak ya da yeni döviz almamak zorunda bırakacağı için döviz kurları geriledi.
Daha önce, bankalardan, verdikleri kredilerin dövize gitmemesini takip etmelerini ve bu konuda şirketlerden taahhüt almalarını isteyen, ihracat ve turizm gelirlerinin yüzde 40'ının da TL'ye çevrilmesi şartı getiren hükümet, bu yönde daha sert bir tedbir almış oldu.
Araç muayene ücretleri açıklandı: CHP'li Tahtasız "Bakım onarım yok şirkete akan milyarlar var"23 izlenme
Müteahhit ‘depreme dayanıklı, dışarı çıkmayın’ dedi, 2 blok yıkıldı48 izlenme
Müyesser Yıldız'dan mesaj var: FETÖ ya hiç gitmedi ya da geri dönüyor68 izlenme
Bir aile yok oldu! Zehirlenme faciasında 4 kişi tutuklandı31 izlenme
Öğretim üyesi zamları protesto eden vatandaşlara hakaret etti! 'İt soyları, çakal soyları, şerefsizler, vatan hainleri'53 izlenme
CHP milletvekilliği yapmış 107 isimden Muharrem İnce'ye çağrı: "Seninle gurur duymak istiyoruz"51 izlenme
Sınavı 7 kez kazandı 7 kez mülakatta elendi!289 izlenme
Mansur Yavaş'tan iktidara ve Ankara'yı yönetenlere zor soru "Metroyu 17 yıldır neden yapmadınız?"424 izlenme
Ali Koç ve Dursun Özbek'ten tokat gibi sözler! 'Atatürk yoksa Türkiye yok! Biz de yokuz...'
Herkes görevden alınabilir Egemen Bağış'a dokunulamaz! 5 büyükelçi daha değişti o değişmedi
İmamoğlu'ndan Erdoğan'a israf yanıtı: "Cumhurbaşkanı mı bana kamu hakkını, korumayı öğretecek? Sen 8 uçak kullanıyorsun bu ülkede! İsrafın kitabını yazdılar"
Şahan Gökbakar, hergün Atatürk’e ve Cumhuriyet'e hakaret edilmesine isyan etti!