Orta Asya ülkeleri Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) "işgalci güç" olarak tanımlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını kabul etti.
Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) bir üyesi. TDT'de Türkiye ve bu üç ülke dışında Azerbaycan da yer alıyor. Macaristan, Türkmenistan ve KKTC ise teşkilatta gözlemci olarak bulunuyor.
Semerkant'ta 4 Nisan'da Avrupa Birliği'yle (AB) düzenlenen bir zirve sırasında Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan, BMGK'nın 541 ve 550 sayılı kararlarına uyma sözü verdi.
BMGK'nın 541 sayılı kararı, KKTC'nin 1983'te tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından alınmıştı. Kararda KKTC'nin ilanı "hukuken geçersiz" olarak nitelendirilmiş, tüm ülkelerden yalnızca GKRY'yi tanımaları istenmişti.
Şu anda Türkiye hariç hiçbir ülke KKTC'yi tanımıyor. Buna Azerbaycan da dahil.
BMGK'nın 550 sayılı kararında ise KKTC'nin Türkiye ile yaptığı büyükelçi atamaları ve anayasa referandumu gibi eylemler "ayrılıkçı" olarak nitelendirilerek kınanmıştı.
Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın AB ile imzaladığı anlaşmadan birkaç gün sonra söz konusu ülkeler GKRY'ye büyükelçi atadı.
Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan ile bir diğer Orta Asya ülkesi Tacikistan'ın AB ile imzaladığı anlaşma 12 milyar euroya tekabül ediyor.
Bu kararın KKTC ve GKRY arasında görüşmelerin başladığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Heyetler 18 Mart'ta Cenevre'de bir araya gelmiş, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres görüşmelerin temmuzun sonunda devam edeceğini açıklamıştı.
Nefes
‘Peşkeş’ iddiaları gölgesinde yapılan ihale iptal edildi!46 izlenme
Perakendeci gelecek 3 aydan da umudunu kesti!35 izlenme
MHP'li vekil " 6 ABD Askerinin neresi dert oldu size?"442 izlenme
Erdoğan’ın ‘yurtdışına şikâyet’ eleştirilerine CHP'den kapsamlı yanıt17 izlenme
Geri adım atmadılar: Soruşturma sonrası TÜSİAD'dan açıklama37 izlenme
İltica oranı yüzde 50’yi aştı! Türkiye’nin iki şehrine ayrıcalık46 izlenme
Depremzedeler çadır beklerken, AKP’li belediye otellerde 23.6 milyon TL harcayacak35 izlenme
Tek tek hesaplandı: İşte emekli ve meslek meslek yeni memur maaşları62 izlenme