Libya'daki kriz ve İranlı general Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi sonrası Orta Doğu’da tansiyon bir kez daha yükselmiş durumda.
İran’dan intikam tehditleri gelirken ABD de karşılıksız kalmayacağını söylüyor.
Bölgenin aktörlerinden Türkiye ise itidal çağrılarını yineliyor. İşin Rusya’ya bakan perspektifini ve Libya'daki son durumu, AhvalPod Moskova’dan programında Rusya uzmanı Dr. Kerim Has ile konuştuk.
Has, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Rusya açısından önemli kılan hususları açıklarken Moskova’nın Suriye'deki savaşa müdahil olmasında Süleymani'nin ikna edici olduğunu söylüyor.
Eylül 2015 tarihinde Rusya’nın resmi olarak doğrudan askeri müdahaleye ve hava operasyonlarına başladığını hatırlatan Has, “Bunun öncesinde, Süleymani'nin 2426 Temmuz 2015'te Moskova'ya gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği biliniyor. Yine ağustos ayında bir ziyaret gerçekleştirdi. Rusya'nın bu görüşmelerden sonra ikna olduğu yönünde bir kanaat var” diyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 8 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapacağı görüşmede üç mesaj ileteceğini kaydeden Kerim Has, bunların başında Süleymani cinayeti sonrası Ankara’nın ABD’ye eklemlenmemesi uyarısı yapacağını ifade ediyor.
Bir diğer konu da gündemdeki sıcaklığını koruyan Libya krizi. Son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tezkere sonrası Türk askerinin peyderpey Libya’ya girdiğine dair açıklaması yaptı.
Erdoğan’ın açıklamasına göre muharip güç olarak Libya’da Türk askeri içinden olmayan “farklı ekipler” olacak.
Rusya uzmanı Has, “farklı güçler” açıklamasının “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başını çok ağrıtacağını” görüşünü dile getiriyor.
Daha önceki programlarda Ankara’nın Libya adımlarının tek tek raporlandığını söyleyen Has, bu kez birinci sınıf olmasa da ikinci sınıf olarak adlandırılabilecek Rus medyasında, Erdoğan ve ailesinin Libya dosyasının açıldığını ifade ediyor ve ekliyor:
"Yine Rus medyasında yakın zamanda yayımlanan haberlere göre, sadece 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin, Şelçuk Bayraktar'ın şirketinin (Erdoğan'ın damadı) Libya'ya sattığı dronelar ve Libya'daki petrolden 1 milyar dolarlık gelir elde ettiği ifade ediliyor."
Eczacıdan tartışılan sözler! "İlacı sünnete göre içerseniz daha hızlı etki eder"10 izlenme
İki video iki ülke: Haline ağla Türkiye35 izlenme
15 Temmuz'u önceden bilmeyen (!) Erdoğan, neden 4 uçak hazırlattı?69 izlenme
ABD krizini yorumladılar: 'Yeni yaptırımlar gelebilir, Türkiye iflas edebilir'340 izlenme
Sinan Meydan Şeyh Said ihanetini açıkladı, haini anan AKP MKYK üyesine tokat gibi yanıt verdi39 izlenme
Ankara kulislerini sallayan iddia: Bakan Nureddin Nebati gidiyor yerine eski bakan geliyor!33 izlenme
Enkazdan çıkan altınları çalan polis önce tutuklandı, sonra serbest bırakıldı10 izlenme
FT’den seçim analizi: Muhalefet parti yetkililerinden aday adayları ile ilgili çarpıcı yorum!28 izlenme
Türkiye Barolar Birliği'nden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a istifa çağrısı!
Okul müdüründen otizmli öğrenciye şiddet! Yakasından tutup merdivenden aşağı fırlattı!
Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren önerge Meclis'ten geçti
Yeni merkez bankası yönetiminin ilk kararı TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanması oldu