Timur Soykan HalkTV ekranlarında dünya uyuşturucu kartelleri ve Türkiye bağlantıları ile Türkiye'ye giriş yapan kara paranın nasıl aklandığını anlattı.
ABD'den sonra Avrupa’nın daha sonra büyük bir pazar haline geldiğini söyleyen Soykan, Güney Amerika'dan Avrupa'ya çok büyük sevkiyatlar başladığını belirtti.
Soykan şöyle devam etti:
"Güney Amerika'da 2030 bin dolarken, Avrupa'da 4050 bin civarına çıktı.
Türkiye'nin kokain rotasına dönüştürüldüğünü 9 Haziran 2020'de Dünya uyandı. Kolombiya Savunma Bakanlığı bir operasyon yapıp bir gemi yakaladı. Gemide kauçuk parçaları var. İçine çok özel kimyasallarla kokain konulmuş. O gemide 4.9 ton kokain bulundu. Geminin rotası Mersin limanı. Yılda 1.5 ton kokain yakalanan bir ülkeye tek gemi seferiyle 5 ton kokain geliyor.
Kolombiya, anlık bilgi veriyor. Geminin konşimentosundan gittiği yeri belirtiyor. Ve araştırılmasını istiyor. Kolombiya ve Ekvator'da bu tür bilgilerin paylaşıldığını biliyoruz. Kolombiya ve Panama'nın Türkiye'ye bilgi vermemesi garip. Bir yıl önce yakalanan bir gemi ve bu konuda bir yıla yayılan derin sessizlik gerçekten çok ilginç.
Türkiye'nin bir kokain rotası olduğu geçen yıl nasıl ortaya çıktıysa geçen hafta yakalananlar 1.3 ton kokain yakalanan kokain ile tescillendi.
Mersin büyük bir muz alıcısı. Mus ticaretinin merkezi Mersin. Pek çok gemide farklı farklı kokainler var. 16 Haziran'da 1 gemide iki ayrı konteynırda 1.3 kokain yakalandı. 3 gün sonra başka bir gemide 500 kg yakalandı.
İddia şu çok fazla geminin olduğu ve okyanusta beklediği... Kokaini Gümrük Muhafaza yakalıyor, Narkotik değil. Türkiye tarihinin en büyük kokain alıcısı olan firmanın sahibi aile tutuklu şu an. Onlar 'Biz muz alıyorduk' diyorlar.
Normalde İspanya limanlarına geliyordu. Ayrıca Hollanda ve Belçika'ya geliyordu. Neden Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidiyor? Ne olduda bu hat değişti?
Birincisi Orta Doğu pazarı giderek güçleniyor. Avrupa, uyuşturucu baronlarının iletişimini çözdü. 2018'de 181 ton uyuşturucu yakalandı. Bunlar yakalanınca yerel yapılarda çözüldü. Hollanda'da malın dağıtımında Türk mafyaları da etkili.
Brezilyalı Roberto Carvalho çok büyük bür baron. Bir çok kimliği var. Bulunan 181 ton uyuşturucunun çoğunun onun olduğu söyleniyor.
Malın yakalanmayacağı yolları buluyorlar. Denemeler yapıyorlar. Bir ülkede 1.7 ton yakalanıyorsa. Buradan büyük uyuşturucular geçtiği ve paralar döndüğü anlamına geldi.
Bunun güvenliğini sağlayan baronların da olması gerekir.
El Pais gazetesi Sinaloa kartelinin Türkiye'de bağlantıları bulunduğunu yazdı. Bu kartel ABD'de tutuklu bulunan ve dizisi yapılan El Chapo onun lideri.
İnsanları kaynatarak, yüzerek öldüren acımasız bir kartel. Bu kartel ülkücü bir ozanın parçası eşliğinde Türkiye'ye selam gönderiyor.