Küresel gıda fiyatları, Mayıs ayında tahıl ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışların etkisiyle üst üste üçüncü ayda da yükseldi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, Nisan ayındaki revize edilmiş seviyeden yüzde 0,9 artarak Mayıs ayında 120,4 puana ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, aylık gıda enflasyonu yüzde 1,69, yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 70,14 olarak hesaplandı. Ankara'daki gıda fiyatları baz alınarak hazırlanan Türkİş’in mutfak enflasyonu ise aylık yüzde 7,02, yıllık yüzde 83,06 olarak gerçekleşti.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Mayıs ayında aylık yüzde 6,3 yükseldi. Buğday fiyatları, Kuzey Amerika, Avrupa ve Karadeniz gibi ana üretim bölgelerinde 2024 hasadını olumsuz etkileyen koşullar nedeniyle arttı. Mısır fiyatları ise Spiroplasma hastalığının yayılması ve Güney Amerika'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle yükselişe geçti.
FAO Şeker Fiyat Endeksi ise Brezilya'da yeni hasat sezonunun iyi başlaması ve uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Nisan ayına göre yüzde 7,5 oranında geriledi. Bu durum, şeker fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturdu.
FAO Et Fiyat Endeksi ise Mayıs ayında aylık yüzde 0,2 ile sınırlı bir düşüş yaşadı. Kümes hayvanları ve büyükbaş hayvan etlerinin uluslararası fiyatları düşerken, domuz ve küçükbaş hayvan etlerinin fiyatları artış gösterdi.
Yeniçağ