Ekmek fiyatlarına gizli zam geldi. İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası Başkanı Erdoğan Çetin ekmeğe 25 kuruşluk bir zammın geldiğini ve 1,25 lira olan ekmek fiyatının 1,50 TL’ye çıktığını söyledi.
İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada ekmeğe zam geldiğini söyledi. Çetin, “Fırıncılar İstanbul’da ikiye ayrılıyor. İstanbul Ticaret Odası’na üyeler ekmeğe 25 kuruşluk bir zam yaptı. Esnaf odası olarak biz de ilerleyen günlerde yapmayı planlıyoruz” dedi.
Un çuvalının 70 liradan 90 liraya çıktığını söyleyen İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası Başkanı Erdoğan Çetin, “Un fiyatları çok zamlandı. Biz de ekmeğe zam yapmak durumunda kaldık. Ayrıca maliyetlerimizde fazlasıyla arttı.” dedi.
İstanbul’un bazı semtlerinde ekmek 1.5 TL’ye satılmaya başlandı. Örneğin Şişli, Osmanbey ve Feriköy’de ekmek bazı fırınlarda 1.5 TL’ye satılıyor.
Ekmeğe zam konusunda gerekli müracaatları yaptıklarını söyleyen İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz,”Ekmeğe zam konusunda gerekli müracaatları yaptık. Şuan İstanbul Ticaret Odası’na bağlı bazı fırıncılar zam yaptı. Ancak biz esnaf odası olarak bir zam yapmış değiliz.” dedi.
Ekmeğe yapılan zammı değerlendiren Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Ekmeğin gramajı önce 300 gramdan 250 grama düşürüldü, 1,25 kuruş olan fiyat değiştirilmedi. Ardından geçen Kasım ayında ekmek israfını önlemek adına denilerek Ocak 2018’ten itibaren 200 grama indirildi, fiyatın bir lira olacağı beklentisi oluşturularak tüketici tepkisi frenlendi, ancak satış noktalarının çoğunda fiyat yine aynı kaldı. Fırıncılar un fiyatlarındaki artışı ileri sürüyorlar ama ekmeğin satış fiyatı içinde unun payı oransal olarak % 30’lar civarındadır. Yani zamma uydurulmak istenen kılıf küçük kalmıştır.” dedi.
KOLA YOLU SEÇİYORLAR
Ülkenin en kalabalık şehri olan İstanbul’da fırın enflasyonu olduğuna işaret eden Ağaoğlu, “Fırıncı esnafı düşük kapasite ile çalışmak zorunda kalmasına ve yıkıcı rekabete karşı mücadele edeceğine kolay olan zam yapma yolunu seçiyor. Oysa düşük kapasite ile üretim yapmasından kaynaklanan ek maliyetin sorumlusu tüketiciler değildir. Genelde siyasi ilişkiler yüzünden ihtiyaçtan fazla fırın ve üretim kapasitesi bulunan semtlerde yeni fırınlar açılmasına izin verilerek, yıkıcı rekabet ortamı oluşmasına yol açan belediyelerin kusurunun bedeli tüketiciye yüklenemez. Ben inanıyorum ki, fırınlar tam kapasite çalıştığı takdirde 250 gram ekmeği 1 liraya satabilecekler, üstelik kaliteye de daha fazla özen gösterebileceklerdir.” şeklinde konuştu.
İşte vatandaşın dün attığı o tweetler;