İstanbul'un 39 ilçesinde hizmet veren 700'e yakın büfe ve toplamda 3 bine yakın satış noktasında hizmet veren İBB şirketi Halk Ekmek, büfelerde ekmek dışında ürünlerin de satılabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması talebinde bulundu. Talep, İBB Meclisinin temmuz ayı oturumlarında gündeme alındı.
Zorlaşan ekonomik koşullarda satışların canlandırılması, satış noktalarının daha aktif kullanılması ve artan rekabet nedeniyle mevcut ve yeni kurulacak tüm Halk Ekmek büfelerinde geçerli olmak üzere, İstanbul Halk Ekmek tarafından üretilen ürünlerle birlikte piyasada halihazırda satılan meşrubat, kağıt mendil, sakız gibi ürünlerin belirlenecek azami fiyat ile satılması uygun bulundu. Karara AKP grubu “ekmek haricindeki ürünlerin satışına yönelik ticari faaliyete izin verilmesi, daha önce alınan tahsis kararlarına aykırı. İhale yapılarak kullandırılmalı” şeklinde muhalefet şerhi düştü.
Kararın oylanması sırasında da tartışma yaşandı. AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar “Halk Ekmek büfelerini adım adım ticari büfeye çeviriyorsunuz. Bu hem ihale kanuna aykırı hem de ciddi bir rant transferi yapılıyor” dedi.
CHP’li Meclis Üyesi Onur Uğurdan da şunları söyledi:
"Halk Ekmek büfeleri, dar gelirlilere hizmet eden bir sosyal belediyecilik örneği. Market zincirleri nedeniyle ekmek satışları oldukça düştü. Büfeleri işleten dezavantajlı gruplar ve artık ekmek satışından kar elde edemiyor. 2019’dan önce bu büfelerde hiçbir karar alınmadan dondurma satışı yapıldı.
AKP dönemindeyken büfelerin verildiği kişiler ile ilgili kıstaslar da yoktu. Halk Ekmek çalışanları ve yakınlarına verilmişti daha önce. Şu an bu kararı dezavantajlı gruplara gelir sağlamak için alıyoruz. Ortalama gelirleri 2030 bin lira civarında ve git gide düşüyor. Bu karar biraz da olsa işletenleri kurtaracaktır."
Nefes
Karamollaoğlu '15 Temmuz'u fazla incelerlerse, kabak kendi başlarına patlar!'275 izlenme
Ulaştırma Bakanı itiraf etti ! Bakanlıkta 9 üst düzey bürokrat 'çift maaş' alıyor !136 izlenme
İsmail Saymaz 'Sedat Peker'in Burhan Kuzu ile ilgili iddiaları büyük ölçüde doğruluk içeriyor'108 izlenme
Bloomberg en kötü merkez bankacılara örnek gösterdi: "Durumu içler acısı"50 izlenme
Mansur Yavaş’ın veresiye kapatma kampanyasını bu kez engellemek yerine kopya çektiler!83 izlenme
AKP'ye yakın yazar EYT'yi eleştirdi: "Ülkesini zerre kadar düşünen bir siyasetçi evet diyemez"52 izlenme
ING'den Türkiye ekonomisi uyarısı: Zorlu tablo kapıda20 izlenme
Eskişehir’de 187 bin 225 ağacın kesileceği proje için tartışılan rapor! ‘Ormancılık açısından sakıncası yoktur’62 izlenme