Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon öğrencileri vurdu. Yüksek kiraların ardından yurt fiyatları da cep yakıyor. Yurt fiyatları 20222023 döneminde yüzde 100 zamlandı.
Yüksek enflasyonla birlikte artan fiyatlar nedeniyle 20222023 eğitim yılı yurt fiyatları öğrencilerin cebini yakıyor.
Yüksek kiraların ardından erken rezervasyon yaptırmak isteyen öğrenciler yüzde 100 zamlı yurt fiyatlarıyla karşılaşıyor. Yurt fiyatları İstanbul’da aylık en düşük 4.500 TL’den başlayıp 12.500 TL’ye kadar yükselirken, yurt işletmecileri ise yükselen enflasyon, enerji ve personel maliyetlerini işaret ederek yüzde 100 zammın yeterli olmadığını ve hatta enflasyondan korunmak adına bazı kalemlerde de kısıtlamaya gidebileceklerini söylüyor.
"AYLIK MASRAFI 6.500 TL’DEN BAŞLIYOR”
Bloomberg HT'den Cemre Nur Karaca'nın haberine göre, İstanbul aylık öğrenci abonman ücreti 78 TL olarak alınıyor. Gıda masrafları yaklaşık aylık 2 bin TL 3 Bin TL, eğitim ve sosyal aktiviteleri dahil edildiğinde bir öğrencinin İstanbul’da konaklama dahil aylık masrafı yaklaşık 7.500 TL’yi buluyor. Duruma göre bu oran daha da yukarı çıkabiliyor.
yurtlarfiyatlar.com’un Kurucusu Tuğrul Arslan 2 yıldır pandemi nedeniyle yurt işletmecilerinin çok zor zamanlar geçirdiğini ve hatta sektörde kapanmaların da arttığını söyledi. Arslan, yurt işletmecilerinin enflasyondan korunmak adına 20222023 sezon fiyatlarını özellikle açıklamadıklarını, Nisan ayında verilen fiyatların bile yüzde 4050 zamlı olduğunu söyledi.
“YÜZDE 100’LÜK ZAM YURT MALİYETLERİNİ KARŞILAYACAK DURUMDA DEĞİL”
Haziran ayı itibarıyla yurt fiyatlarında yüzde yüz oranında zam yaşanacağını söyleyen Tuğrul Arslan, “Yurtların giderleri enflasyonla beraber aynı oranda artmış vaziyette. Özellikle kira oranlarında yüzde 100’den fazla artış var. Buna personel giderleri, enerji, gıda, lojistik ve temizlik maliyetlerini de eklersek aslında yüzde 100’lük zam bile yurt maliyetlerini karşılayacak durumda değil” dedi.
Yurtların maliyet artışı nedeniyle bazı hizmetlerinde kısıtlamaya gidebileceklerini söyleyen Tuğrul Arslan “Bazı yurtlar bu uygulamaya başvurmuyor ama geneli bir takım hizmetlerde kısıtlamaya gidebilir. Örnek vermek gerekirse; ortak alandaki su sebilleri, tuvalet kağıdı, selpak, açık büfe kahvaltı yerine standart normal kahvaltı, akşam yemeği veren yurtlar akşam yemeklerini iptal edebilir, nevresim yıkama imkanı vardı ancak orada da kuru temizleme maliyetleri arttığı için iptal olabilir ve son olarak servis sayılarında azalma ve belli servislerin kaldırılması gibi opsiyonlar gündemde” açıklamalarında bulundu.