Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi ile benzer seyirde hareket etmesi beklenen Hazine'nin borçlanma maliyetleri belirgin artış eğilimlerini sürdürüyor. Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, kişisel bloguna yazdığı son makalede bu çelişkiye dikkat çekti. Merkez Bankası'nın açıkladığı politika faizinin enflasyonun tam tersi yönde aşağı ilerlerken, 2 yıllık devlet tahvili faizinin tam tersi yönde yukarı yönde çıktığını belirten Eğilmez, “Merkez Bankası bankalara yüzde 14 faizle borç veriyor, bankalar da aldıkları parayı yüzde 22 faizle Hazine'ye borç veriyor. Ve biz buna model diyoruz” ifadelerini kullandı.

Mahfi Eğilmez
%22 İLE BORÇ VERİYOR
Eğilmez, ‘Yeni Ekonomik Model' diye açıklananları, “Faizi düşürünce kur yükselecek, kur yükselince ihracat artacak, ithalat azalacak. Kur yükselişiyle ithalat pahalı hale geleceği için yerli üretim onun yerini alacak, cari açık cari fazlaya dönüşecek. Yerli üretim, ithal girdilerin yerini almaya başlayınca enflasyon da düşecek” şeklinde özetledi. Bu çerçevede Merkez Bankası'nın Eylül ayında % 19 olan politika faizini %14'e düşürdüğünü belirten Eğilmez, “Faizi düşürünce kur fırladı ve arkasından enflasyonu çekip getirdi. Model buralarda tam bir faciaya yol açarken acaba diğer faizlerin düşmesini sağladı mı? Merkez Bankası politika faizinin düşürülmesi tahvil faizlerinin düşmesine değil tam tersine ciddi oranda yükselmesine yol açmış görünüyor. Merkez Bankası bankalara yüzde 14 faizle borç veriyor, bankalar da aldıkları parayı yüzde 22 faizle Hazine'ye borç veriyor. Ve biz buna model diyoruz” yorumunu yaptı.

Kâğıt toplayıcısı vatandaş 'AKP seçilmesin diye elimden geleni yaparım !'656 izlenme
Neredeyse Dizel Kadar Hesaplı25 izlenme
Bu pazar seçim olsa sorusu soruldu: AKP ve CHP arasında fark kapandı, Küçük ortak MHP baraj altı38 izlenme
Atatürk yok cihat övülüyor!77 izlenme
Kremlin’den Erdoğan’ın "5 Mart'ta görüşebiliiz" açıklamasına yanıt "Başka planlarım var!"178 izlenme
İsrail Ordusu, Hamas'ın askeri kanadının komutanı Muhammed Deif'in hayatını kaybettiği hava saldırısının görüntülerini yayınladı26 izlenme
Saray, vergi gelirlerinde yaşanan düşüşü, yeni vergilerle telafi edecek!113 izlenme
Nusaybin'de taşınmalar başladı: Çocuklarımız ağlıyor, çok korkuyorlar...80 izlenme