Enerji fiyatları ve kurdaki aşırı yükselişin yanı sıra dağıtım ve iletimin yanlış özelleştirilmesi yüzünden elektriği aşırı pahalı kullanmak zorunda kalan vatandaşa şimdi de nükleerin garanti yükü geliyor. Devlet, önümüzdeki yıldan itibaren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden (NGS) 12.35 dolar/sent bedel ödeyerek elektriği zorunlu olarak pahalıya alacak. Pahalı alınan elektrik vatandaşın zaten ödemekte zorlandığı faturasına yeni zam olarak yansıyacak.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, üretilen elektriğin piyasa satış fiyatı son bir yılda TL bazında yaklaşık 5 kat, dolar bazında da 3.5 kat arttı. EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) verilerine göre, elektrik şirketleri geçen yıl şubatta ürettikleri elektriği ortalama 3.1 dolar/sentten piyasaya satıyorlardı. Bugün ise bu fiyat 10.5 sente kadar tırmandı. Aynı şekilde devletin aldığı elektrik de zamlanınca faturalar kabardı. Piyasaların normale dönmesiyle fiyatların yeniden düşmesi bekleniyor.
BÜYÜK FARK VAR
Ancak hükümetin pahalı elektrik alım garantileri yüzünden, fiyatlar ileride düşse hatta bugünkü seviyelerde kalsa bile özellikle Akkuyu NGS nedeniyle ek zam baskısı oluşacak. Hükümetin 2010 yılında Rusya ile imzaladığı anlaşma gereği Akkuyu NGS'nin üreteceği elektriğin yüzde 50'si 15 yıl boyunca 12.35 sentten satın alınacak. Üstelik 2023 ve 2024'te devreye girecek ilk iki ünitenin yüzde 70 üretimi bu fiyattan alınacak. Oysa aynı elektriği hidroelektrik, rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisinden üretenlere garanti olarak en fazla 5.1 sent ile 8.6 sent ödenecek. Akkuyu'ya sağlanan aşırı yüksek alım garantisi sonunda faturalara gelecek yıldan itibaren küçük küçük zam şeklinde yansımaya başlayacak.

■ Elektrik fiyatlarının pahalanmasında etkili olan dolar bazlı YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması) alım garantileri, 1 Temmuz 2021'den sonra devreye girecek hidroelektrik (HES), rüzgar, jeotermal, güneş ve biyokütle santralleri için hem TL'ye çevrildi hem de yüzde 2567 oranlarında indirime gidildi. Geçen yıl yapılan düzenlemeyle 7.313.3 sent aralığındaki alım garantisi 5.18.6 sente kadar düşürüldü. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) nükleer garantisinin de aşağı çekilmesini isterken, nükleere sağlanan avantajın güneş ve rüzgar yatırımlarını engelleyeceği açıklamasını yapmıştı.
■ Elektrik fiyatlarının halkı perişan edecek şekilde olağanüstü artmasında en çok hükümetin kuru yükselten faiz kararı etkili oldu. Son bir yılda örneğin dolar kuru 7.75 liradan 13.5 liraya yükselince elektriğin piyasadaki satış fiyatı da ortalamada 5 kat artarak 28.8 kuruştan 141.5 kuruşa fırladı. Üstelik bu fiyat, dövizdeki hızlı tırmanışın henüz başlamadığı Mayıs 2016'da 8.6 kuruşa kadar gerilemişti. Dış piyasa koşulları da kur zamlarına eklenince fahiş zam yapılan elektrik adeta lüks tüketime dönüştü.
CHP'li vekil Teoman Sancar'ın sorusuna gelen cevap gizlenen gerçeği ortaya çıkardı! İşte 2020'de kepenk kapatan esnaf sayısı!129 izlenme
Varlık Fonu’nda büyük yolsuzluk! Zarara uğratan kurtarıldı, parayı alan yargılanacak17 izlenme
Atatürk sevgisi sınırların ötesinde: Taylandlı kadın İzmir Marşı'nı ezbere söyledi. Atatürk diye bağırdı, Türk bayrağını öptü başının üstüne koyarak saygı gösterdi33 izlenme
Erdoğan'ın konuştuğu fuarda İsrail protestosu: İslamcı yazar yaka paça gözaltına alındı!23 izlenme
BBP İlçe Başkanı, CHP’ye oy verecek yurttaşları tehdit etti! "Bir oy için b.k yoluna gitmesinler"31 izlenme
Özel'den Erdoğan'a hodri meydan: "2 Kasım Türkiye'nin kurtuluş günüdür"11 izlenme
İşte, Hürriyet'in kaldırdığı 'Brunson pazarlığı' yazısı212 izlenme
Gerici Yeni Akit yazarından kadınlara: ‘Şiddete karşı koymaya çalışmayın’ dayak Allah’ın emridir90 izlenme