Ülkenin en yüksek yargı organından emekli olan Yargıtay 7. Ceza Dairesi Eski Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, açıklanan düşük enflasyon verileri nedeniyle geçinemediğini belirterek Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) dava sürecini başlattı. Çarşıya, pazara, markete uymayan resmi enflasyon verileri nedeniyle emekli aylığına düşük zam yapıldığı için maaşının eridiğini belirten Çilesiz, TÜİK’ten enflasyon verilerinin düzeltmesini talep etti. Çilesiz’in başvuru dilekçesini TÜİK’e ileten Avukat Ali Erdem Gündoğan, 30 gün içinde yanıt verilmemesi halinde TÜİK’e dava açacaklarını ifade etti.
‘GERİSİNİ SİZ DÜŞÜNÜN’
SÖZCÜ’nün daha önce ‘TÜİK’e zam davaları yolda’ başlığıyla duyurduğu haberinde, gerçek enflasyon verilerinin açıklanmaması durumunda davaların açılacağı belirtilmişti.
TÜİK’e ilk başvuruyu yapan Seyfettin Çilesiz, 1 Ocak30 Haziran 2024 dönemine ait son 6 aylık enflasyonun yeniden hesaplanarak kendisine bildirilmesini talep etti. Dilekçeyi hazırlayan Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan 2015 yılında emekli olan müvekkili Seyfettin Çilesiz’in aylığının, TÜİK’in enflasyonu çok düşük hesaplaması nedeniyle azaldığını belirtti. Müvekkilinin bu ücretlerle geçinemez hale geldiğini ifade eden Gündoğan, “Yüksek yargı üyesi bile TÜİK tarafından bu hale düşürüldüyse diğer emeklilerin halini siz düşünün” dedi. “TÜİK enflasyonu düzeltmez ya da 30 gün içerisinde yanıt vermezse idare mahkemesine dava açacağız” ifadelerini kullanan Gündoğan, “TÜİK’e menfaati olan herkes dava açabilir” dedi.
Türkiye’de yargı harç ve masraflarının yüksek olduğunu belirten Gündoğan, dava açmak için avukat vekalet ücreti hariç yargı masraflarının 45 bin TL tuttuğunu söyledi. Bilirkişi atanması halinde 15 bin TL ilave masraf doğacağını anlatan Gündoğan, bunları önce vatandaşın ödeyeceğini, dava kazanılırsa masrafın TÜİK’ten alınacağını aktardı. Gündoğan, davanın kazanılması halinde TÜİK’in milyonlarca liralık masrafla karşılaşacağını belirtti.
Avukat Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in en son 3 Temmuz’da açıkladığı 6 aylık enflasyonun maaş zamlarına yansıtıldığını, bu nedenle itirazın bu dönemde yapılacağını söyledi. Başvuru için verilerin açıklandığı 3 Temmuz’dan başlayarak 60 günlük süre olduğunu, adli tatille birlikte sürenin 7 Eylül’de sona ereceğini belirten Gündoğan, “60 gün içinde TÜİK’e başvuru yapmayan dava açma süresini kaçıracak” dedi. Gündoğan, 31 Aralık 2023’ten önceki dönemlerin zaman aşımına girdiğini, eski veriler için dava açılamayacağını da söyledi.
Avukat Ali Erdem Gündoğan
Sözcü