ALIM gücü iyice dibe vuran emekliler, gelip çatan düğün ve sünnet sezonu öncesi adeta “Bir akrabanın düğünü olmasın, akraba çocuğunun sünneti çıkmasın” diye dua eder hale geldi. Altın fiyatlarının zirve yapması ile sabit gelirli, alım gücündeki erimeyi daha fazla hissetmeye başladı. Çeyrek altın 6.844 TL oldu, 7 bin liraya dayandı. Cumhuriyet altını ise 27.835 TL’ye çıktı, 30 bin lirayı zorluyor. 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı ile ‘yarım altın’ zor alınıyor. Asgari ücretin 5.731 TL üzerine çıkan Cumhuriyet altını (tam altın), en düşük memur emeklisi aylığının da 8.219 TL üzerinde.
SADECE MAAŞLAR ERİMEDİ
Başkanlık sistemi öncesi, ‘Verin yetkiyi, dövizle faizle nasıl mücadele edilir görün’ dediler, fakat yoksulluk patladı. Başkanlık seçimi öncesi çeyrek altın 313 TL, tam altın 1.250 TL iken en düşük SSK emeklisi aylığı olan 1.545 TL ile 5 çeyrek altın alınıyordu, bugün 2 çeyrek altın alınabiliyor. En düşük BağKur emeklisi aylığı olan 1.444 TL ile 4.6 çeyrek altın alınıyordu, onlar da bugün 2 çeyrek altın alabiliyor. En düşük memur emeklisi aylığı 7 yıl önce 1.978 TL iken 6.3 çeyrek altın almaya yetiyordu şimdi 3 tane alınamıyor, 2 bin TL açığı kalıyor. En düşük memur maaşı, 7 yıl önce 2.857 TL idi ve o günkü şartlarda en düşük memur maaşı ile 9.1 çeyrek altın alınıyordu. 22 aydır seyyanen zam alan memurlar, halen aldıkları aylık 16 bin 43 TL seyyanen zam farkına rağmen, 9.1 çeyrek altın yerine 7 çeyrek altın alabiliyor. Kiralar sadece 6 yılda ortalama 1314 kat, bazı lokasyonlarda 1820 kat arttı. Et fiyatı 7 yılda 20 kattan fazla artarak 2830 TL’den 700800 TL’ye çıktı. Sütün litre fiyatı 20 kat, ayçiçek yağı 14 kat arttı. Emekli maaşları 910 kat artarken, altın fiyatları 22 kat arttı.
EMEKLİ aylıklarının 910 kat arttığı son 7 yılda, seyyanen zam etkisiyle memur maaşları 15 kat arttı. İktidarın ekonomi bakanları, “Bütün dünyada altın fiyatları arttı, kıyaslama yaparken sadece altına bakmayın” diyor fakat, sadece altın değil, temel besin fiyatları da son 7 yılda 1520 kat arttı. Kurumsal marketlerde 7 yıl önce, 5 litre ayçiçek yağı 28.90 TL iken 14 kat artışla 405 TL’ye (aynı marka) çıktı. Yerli kesim etin kilosu 2830 TL’den, yaklaşık 25 kat artışla 700800 TL’ye çıktı. 1 litre süt fiyatı kurumsal marketlerde 2.22.5 TL iken, şu an 20 kat artışla 4550 TL bandına geldi. Türkiye genelinde 2019 sonundan bu güne konut kiraları ortalama 1314 kat arttı.
Nefes
Melih Gökçek rezil oldu ! Ankapark'taki 'roller coaster'da mahsur kaldı !314 izlenme
Nesli tükenmekte olan çizgili sırtlan 43 yıl sonra ilk kez görüldü20 izlenme
Tarikatlara milyonlarca lira akıtıldı: Bakanlık, raporları gizli tuttu!69 izlenme
Devlet 1 milyon 700 bin kişinin bu borcunu sildi13 izlenme
İmamoğlu'ndan tatil eleştirisine bomba cevap 'Ben 25 senedir aynı tarzda tatil yapıyorum, sen makamdan sonra saraylarda yatlarda tatil yapanlara bak !'120 izlenme
Kardeşini danışman yapan rektör, otelde sıra bekleyince üniversite sayfasından açıklama yaptırdı27 izlenme
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesinden skandal itiraf!291 izlenme
70 milyarlık fon yandaşa16 izlenme