Geniş halk kesimleri yükselen ekonomik krizle mücadele etmeye çalışırken bazı kesimler bundan da kazançlı çıkıyor. Uluslararası Finans Merkezi’ndeki Vakıfbank yeni genel müdürlük binasını inşa eden Rönasans Holding'e bağlı şirketin kur farkı nedeniyle uğradığı iddia edilen zararın karşılanması için sözleşme değiştirildi. Yapılan yanlış hesaplama sonucu şirkete fazladan da 64 milyon TL ödendi.
Sayıştay'ın raporuna göre, 2011 yılında Vakıfbank'ın Ankara'dan İstanbul'daki Uluslararası Finans Merkezi'ne taşınması için hizmet binası yaptırılması kararlaştırıldı. Bunun için 2017 yılında, 711 milyon lira bedelle Rönesans Holding'e bağlı REC isimli şirketle sözleşme imzalandı. BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, sözleşmede ilerleyen süreçte yükleniciye fiyat farkı verilmeyeceği belirtilmesine karşın, kurda yaşanan değişiklikler nedeniyle şirket fiyat farkı talebinde bulundu. 2019 yılında alınan Yönetim Kurulu Kararı ile maliyetlerin yükselmesi gerekçe gösterilerek fiyat farkı verilmesine karar verildi. Kamu İhale Kanunu'ndaki hesaplama yöntemi ile bulunacak farkın şirkete ödenmesini öngören Yönetim Kurulu kararı özetle şöyle: “…Fiyat farkının tespiti hususunda Kamu İhale Kanunu'nda uygulanan hesap yönteminden faydalanılmış ve bu yöntem ile hesaplama yapılması durumunda varılacak sonuç irdelenmiştir.
Ayrıca orijinal sözleşme anahtar teslim götürü bedelli sözleşme olduğundan firmanın geçmiş yıllarda gerçekleşen kur ve enflasyon değişimlerini baz alarak sözleşme süresi boyunca yıllara sari artış öngörüsünde bulunduğu ve bunu teklifine yansıttığı öngörülerek sözleşme süresince öngörülen veya hedeflenen artış oranlarının gerçekleşen artış oranından indirgenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır."
Yönetim Kurulu Kararı’na göre, fiyat farkı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde hesaplanacak, ancak, işin başında fiyat farkı öngörülmediği için, yüklenicinin yüzde 5 oranında tahmin edilen enflasyonu teklif fiyatına yansıttığı kabul edilecek. Bu doğrultuda, temel endeks her hakediş itibarıyla yüzde 5'lik enflasyon tahmini aylık 0,41 oranında artırılarak fiyat farkı hesaplanacak.
PROTOKOL KARARA AYKIRI
Ancak, 9 Aralık 2019 tarihli Protokolde, Yönetim Kurulu Kararında detaylı olarak açıklanan formulün aynen yer alması gerekirken formüle farklı bir yöntem eklendi.
Böylece şirkete daha fazla fiyat farkı ödenmesinin yolu açıldı. Sayıştay denetçilerinin yaptığı hesaplamalara göre, Yönetim Kurulu Kararında, öngörülen enflasyonun fiyat farkı hesabından düşülmesi istenmişken protokolde payda kısmına enflasyon farkı yansıtılmadığı için şirkete 64 milyon 603 bin liralık fazla fiyat farkı ödemesi yapıldı.
KRT
İBB’den AKP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Rabia Kalender İlhan hakkında suç duyurusu!53 izlenme
Soğuktan korunmak için hastaneye sığınan kimsesizleri dışarı çıkardılar !583 izlenme
İhaleyi kuzeni aldı, gazetecilere dava yağdırdı: Mustafa Varank'tan bir gazeteciye daha dava29 izlenme
İnşaat maliyetlerinin artışı durdurulamıyor!70 izlenme
AKP'li meclis üyesi uyuşturucu ticaretinden tutuklandı!299 izlenme
Melih Gökçek hakkında bomba iddia! 15 Temmuz'u biliyor muydu?98 izlenme
'Çav Bella' provokasyonunda tutuklanan Banu Özdemir yaşadıklarını anlattı120 izlenme
Taliban'dan kadınlarla röportaj yapan Habertürk muhabirine müdahale! Görüntüleri sildirdiler!62 izlenme