AKP iktidarları boyunca çoğu “adrese teslim” 200’ü aşkın değişiklik yapılan Kamu İhale Kanunu’nda 2018 yılında yapılan bir değişiklik “İhalesiz, denetimsiz” dev harcamaların kapısını açtı. Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra ihalesiz istisna alımları yapılmasını düzenleyen madde yeniden düzenlendi. Erdoğan’ın da bu alımlara karar vermesinin yolu açılınca kamu kaynakları ile yapılan savunma amaçlı harcamalar bir anda patladı. 5 yıllık harcama toplamı 85 milyar TL’ye dayandı.
Kamuoyunun dikkatlerinin üzerinde yoğunlaştığı örtülü ödenek harcamaları Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle geçmiş cumhurbaşkanlarının tümünün harcama toplamlarını katladı. Hem oransal hem de tutar olarak geçen yıl sonunda 1,7 milyar TL’ye, bu yılın ilk altı ayının sonunda da 2,1 milyar TL’ye çıkan harcamalar, bir başka harcamanın yanında mütevazı kaldı.
SEÇİLDİ, YETKİ ALDI
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Recep Tayyip Erdoğan 2018 yılı Haziran ayında Cumhurbaşkanı seçildikten sonra 2 Temmuz’da yayımlanan 703 sayılı KHK ile Kamu İhale Kanunu’nun en fazla oynanan iki maddesinden biri olan ve istisnaları düzenleyen 3’üncü maddesi değiştirildi. Geçmişte bakanların tek başına aldığı şu karar için Cumhurbaşkanı da yetkilendirildi:
“Savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine bakanlık tarafından karar verilen, özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel çıkarların korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin istisna kapsamında ihalesiz olarak alınabilmesi.”
ÖNCE GENİŞLETİLDİ
2008 yılında çıkartılan bir başka yasayla genişletilen ve denetlenemeyen bu alım yolu, Erdoğan da yetkilendirildikten sonra hem tutar hem alımlar içindeki oranı itibarıyla arttı.
İlk şeklinde “... gizlilik içinde yürütülmesi gerektiği, her bir ihale için ihale yetkilisince onaylanan; uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, roket, füze gibi araç, silah, silah malzeme ve teçhizatı ve sistemleri ve harp malzemeleri ile bunların araştırmageliştirme, eğitim, üretim, modernizasyon, yazılım ve mühimmat ihaleleri ile bunlarla ilgili sefer stokları, bakım, işletme ve idameye yönelik mal ve hizmetler, devlet güvenliği ve istihbaratı kapsamındaki hizmet, malzeme, teçhizat ve sistem alımları...” şeklinde sınırlanan alımların önce kapsamı genişletildi. “... Gizlilik içinde yürütülmesi gereken" denilerek bakana “gizli” olduğu iddia edilen her alımı ihalesiz yapma yetkisi verildi.
Denetlenmesinin de yolu kapatılan bu alımlar için daha sonra Cumhurbaşkanı da yetkilendirildi.
DEV HARCAMA
Sadece altı ayda geçen yılın toplamından daha fazla istisna kapsamında alım yapıldı. 34 milyar TL’lik ihalesiz alımların yüzde 52’si olan 17,8 milyar TL’lik alım 3b kapsamında Cumhurbaşkanı kararıyla yapıldı.
723 alımdan 552’sini büyük bölümü içeriği bilinmeyen mal alımları oluşturdu. 132 hizmet alımı, 32 yapım işi, 7 de danışmanlık alımı yapıldı. Mal alımlarına 14 milyar TL, yapım işine 2,1 milyar TL, hizmet alımına 1,6 milyar TL, danışmanlık alımına da 7 milyon TL harcandı.
İNSANSIZ HAVA HEDEFİ
Bu kapsamdaki alımlardan önümüzdeki günlerde yapılacak ve EKAP’ın sitesinde yayımlananlardan bazıları şöyle:
•İnsansız Hava Hedefi Hizmet Alımı (Milli Savunma Bakanlığı)
•Arama Kurtarma Ekipman Takımı (Emniyet Genel Müdürlüğü)
•Yangın Malzemesi Alımı (Milli Savunma Bakanlığı)
•Kamuflaj Yazlık Kışlık Elbise (Emniyet Genel Müdürlüğü)
•Sıg Sauer SIG516 Piyade Tüfeği Yedek Parça (Emniyet Genel Müdürlüğü)
•Keskin Nişancı Fişeği (Emniyet Genel Müdürlüğü)
Tarih yine O'nu haklı çıkardı! Montrö Anlaşması'nın önemi bir kez daha kanıtlandı!46 izlenme
Özgür Özel söz verdi "Cumhuriyetimizin 100. yılı kaçak sarayda değil layık olduğu Çankaya Köşkü'nde kutlanacak!"466 izlenme
Gaziantep'te Suriyelilerin kılıç, pala, bıçaklı kavgası ortalığı savaş alanına çevirdi !218 izlenme
3742 sayfalık İBB iddianamesinde İmamoğlu'nun oğlu ve babası da yer aldı!10 izlenme
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl açıkladı: "Gelir vergisine gizli zam yapıldı!"22 izlenme
Teröristlerin saldırı öncesi el ele görüntüleri ortaya çıktı!238 izlenme
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Michel ile görüştü22 izlenme
YSK Başkanı açıkladı! İstanbul seçim sonuçlarına göre Ekrem İmamoğlu önde!146 izlenme
ABD, Türkiye’nin Operasyon Sinyali Sebebiyle Paniğe Kapılarak Teröristler İle İletişime Geçti
Menzil Tarikatı şimdi de film yapımcısı oldu!
Abdüllatif Şener’den Gül ve Davutoğlu’na çağrı: Hep birlikte gelsinler…
Milyarlarca liralık kamu zararı: "AKP para için bunu da yaptı"