Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'na ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yazar Demirtaş Ceyhun'un oğlu olan, Almanya'dan Yeşiller ve SPD üyesi olarak Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Ozan Ceyhun, Avusturya Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne atandı.
2002 yılında Türkiye'ye dönen Ceyhun, AKP'den İzmir milletvekilliği aday adayı olmuştu. Adaylığı gerçekleşmedi ancak Recep Tayyip Erdoğan'a danışman yapılmıştı.
CEYHUN’UN GEÇMİŞİ
Gazeteci İsmail Saymaz, Ozan Ceyhun'un geçmişiyle ilgili bilgi vererek atama kararını şöyle yorumladı:
"Ozan Ceyhun...
1970’lerde silahlı ve bombalı eyleme karıştığı iddia edilen bir DevSol militanı.
1980’lerde Alman Yeşiller üyesi.
1990’larda Yeşiller’in Avrupa Parlamentosu üyesi.
2010’da Sarıgül’ün danışmanı.
2015’te AKP’den milletvekili adayı.
2020’de Viyana Büyükelçisi."
ÜLKÜCÜLERDEN TEPKİ
Atama kararına ülkücülerden tepki geldi. Eski MHP Milletvekili Sinan Oğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Bu fotoğraf Ülkücülerin yüreğinde derin izler ve yaralar bırakan en önemli tarihi anlardan birisidir. Yandaki fotoğraf ise öğrenci yurdunu bombalayarak Mustafa Erol'u şehit ederek bu yarayı açan Ozan Ceyhun'un CB kararnamesiyle Viyana Büyükelçiliği'ne atanmasının resmidir..."
Eski MHP Milletvekili Şefkat Çetin ise şunları kaydetti:
"Hedeflenen Neydi, Ortaya Çıkan Ne..
Olumsuzluklar ve Uygulamalardaki Pervasızlık..
Büyükelçi Görevlendirmeleri,Tepki Umursamazlığı..
DengeDenetimsiz ve Liyakatsiz Kadrolar..
Yaşananların Sorumlusu’nun Kim..
Yönetim Sistemi mi, Uygulayıcılar mı..
Soru’sunu Sık Sık Sorulur Yaptı."
KİMDİR
Türkiye İşçi Partili, Türkiye Yazarlar Sendikası yöneticiliği yapan yazar Demirtaş Ceyhun'un oğlu olan Ozan Ceyhun, 1960 yılında Adana doğdu. 1979 yılında Boğaziçi Lisesi'nden mezun olan Ceyhun, Hacettepe Üniversitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı okudu. 12 Eylül 1980 darbesinde Avusturya'ya, 1982 yılında da Almanya'ya giden Ceyhun, Almanya'da sosyal pedagog eğitimi gördü.
1992 ve 1998 yılları arasında Hessen Sosyal Bakanlığı'nda çalışan, 1998 ile 2000 yılları arasında Yeşilller Partisi, ardında SPD milletvekili olarak Avrupa Parlamentosu'nda görev alan Ceyhun, daha sonra AKP'de danışmanlık yaptı.
İDAMLA YARGILANDI
1980 darbesinin ardından Viyana'ya gittikten sonra yasa dışı örgüte üye olmaktan dolayı hakkında soruşturma açılan Ceyhun, 2. DevYol davasında, DevYol üyesi olmak ve adam öldürmek suçundan idam ile yargılandı. 1987 yılında pasaportuna el konuldu.
TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN AYRILDI
Ozan Ceyhun 1992 yılında kendi isteği ile Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığına geçti.
1998 yılında Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili görev yaptığı sırada Türkiye'nin başvurusu üzerine 'kırmızı bülten' ile aranmaya başlandı. Ceyhun, 2000 yılında idamla yargılandığı davadan beraat etti.
https://odatv.com/erdoganoylebirismibuyukelciyaptiki...21022058.html