Yönetim Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Vekili ise Berat Albayrak olan Türkiye Varlık Fonu’nun yasaya göre 7 ay önce Meclis’e sunulması gereken 2018 yılı denetim raporunun bir aydır gizlendiği ortaya çıktı.
Türk Hava Yolları’ndan Türk Telekom’a, bünyesinde önemli şirketleri toplayan Türkiye Varlık Fonu’nda denetim belirsizliği sürerken şimdi de zora düşen şirketleri satın alma imkânı getiriliyor.
Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelen denetim raporunun bir aydır üyelere dağıtılmadığı belirlendi.
Raporun TBMM’ye geldiğinin anlaşılması üzerine görüşülmesi taleplerinin de koronavirüs nedeniyle ötelendiği ifade edildi.
Kuruluşundan bu yana bünyesine dahil edilen Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, Türksat, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizlik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, Çaykur başta olmak üzere bazı şirket ve kurumlarla tartışmalara neden olan Türkiye Varlık Fonu’nda denetim belirsizliği sürüyor.
Türkiye Varlık Fonu’nun yasaya göre 7 ay önce sunulması gereken 2018 yılı denetim raporu aylardır TBMM’ye gelmemişti.
Konu hakkında TBMM Başkanlığı’na başvuran ve iki ayrı soru önergesi veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e verilen yanıt, denetim raporunun gizlendiğini gösterdi.
ZORDAKİ ŞİRKETİ ALABİLECEK
Soru önergelerine verilen yanıtta, denetim raporunun TBMM’ye gönderildiği ortaya çıktı. Raporun 13 Mart 2020’de Meclis’e sunulduğu, 16 Mart 2020 tarihinde de yasa gereği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildiği belirtildi.
Türkiye Varlık Fonu’nun görüşülmesi yasaya göre 7 ay geciken denetim raporunun 1 ay önce ilgili komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu’na ulaşmasına karşın raporun bu süre içerisinde üyelere dağıtılmaması ve bilgi verilmemesi de akılları karıştırdı.
Türkiye Varlık Fonu’nda denetim belirsizliği sürerken geçen hafta da fona tanınan yetkileri ve muafiyetleri artıran bir de değişiklik teklifi Meclis’e getirilmişti.
Bu teklife göre Varlık Fonu salgın nedeniyle zora düşen ya da “stratejik” gördüğü şirkete yatırım yapabilecek, bu işlemlerden fonun yönetimi sorumlu tutulamayacak.
‘MİLLETTEN KAÇIRILIYOR'
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, raporun Komisyon Başkanlığı’nca komisyon üyelerine bile sunulmayarak gizlendiğini açıkladı.
Raporun görüşülmesinin ise salgın bahane edilerek yapılmadığını belirten Özel şu bilgileri verdi: “Komisyon Başkanı, geçen günlerde bu şirketin denetiminin yapılması noktasında komisyonun toplanmasına ilişkin partimizin komisyon üyelerince gelen talebi ‘koronavirüs salgını’ bahanesiyle geri çevirdi. Ancak koronavirüs salgını gerekçesiyle denetimi yapılamayan Varlık Fonu’na muafiyetler öngören kanun teklifi Çarşamba günü apar topar, kamuoyunun önünde tartışılma fırsatı bile verilmeden saatler içinde komisyonda görüşüldü. Denetim raporlarının bu süre içinde komisyon üyelerimizden bile gizlenmesini, şirketin denetimden kaçırılmak istendiğinin bir yansıması olarak değerlendiriyoruz. Milletin birikimleri üzerinden yurtdışından aldığı borçlarla yandaş müteahhitleri kurtarma aracına dönüşen fon, yine milletten kaçırılıyor.”
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/erdoganvedamadininyonettigivarlikfonuraporlarimeclistenh32870.html
Sultanahmet Meydanı'nda muhteşem 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması!189 izlenme
Vatandaşın pazar röportajı yürek sızlattı! "Zenginlere para dağıtıyor fakirlere hiç. Gelin halimizi görün"15 izlenme
Öğretmenler yine engellendi: Bu kez Eğitim-İş'in yürüyüşü polis barikatı ile kesildi32 izlenme
Bayramda Dikkat! 10 İlde Sarı Kod Uyarısı Yapıldı35 izlenme
İşi şansa bağladık!24 izlenme
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a karşı dava!136 izlenme
Finans Merkezi’ne gizli kapaklı bir altyapı ihalesi daha!39 izlenme
İBB meclisinde oy birliğiyle kabul edilmişti, Valilik reddetti!44 izlenme
AKP’li yöneticiden akıl tutulması yaşatan ekomomik kriz yorumu!
CHP delegeleri mesai başlar başlamaz noterin kapısına koştu
Türkiye bu ilacı konuşuyor! Dornaz alfa corona tedavisinde işe yarar mı?
İstanbul'da 1803 minibüs ve 322 minibüsün taksiye dönüştürülmesine onay çıktı