Kurban Bayramı’nın ardından birçok şehirde özellikle başkent Ankara ve İstanbul’da görünün şarbon vakaları et fiyatlarının 10 lira artmasına neden oldu. İşte haberin ayrıntıları;
İthal edilen hayvan ve etlerdeki şarbon şüphesi yerli ete sahip firmaların 5 lira zam yapmasına neden oldu. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; ikinci 5 liralık zam da yolda…
Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; "Yerli etteki yüksek talep artışını ranta dönüştürmek isteyen karaborsacılar, fiyat artışı yapmak için harekete geçti" ifadeleri kullanıldı.
Haber şöyle devam etti:
"Piyasadaki hayvan varlığı ile fiyat belirleme gücüne sahip firmalar, yerli ete bir hafta içinde 5 TL zam yaptı. Önümüzdeki haftalarda da 5 TL'ye varan fiyatlarda yeni bir artırım planı yapılıyor. Fırsatçılar yüzünden et toptancılarında dana karkas kemikli etin fiyatı 27.5 TL'den 3435 TL aralığına geldi. Kasaplarda kıymanın fiyatı ise 4547 TL aralığına yükseldi."
Vatandaşın ucuz et ihtiyacını karşılamak için devletin başlattığı et ithalatı, kur oynaklığıyla oluşan fark nedeniyle bir süredir sübvanse ile yürüyordu. Böylece 3.804 euro arasında yapılan ithalat 20 TL'nin altına geliyordu. Şu anda kur farkı ile oluşan maliyet 30 TL'ye kadar çıktı. Kur farkına ilave şarbon hastalığı ile gelen ithal et korkusu ise devletin ucuzlatılmış et organizasyonuna darbe vurma ihtimali taşıyor."
https://www.siyasetcafe.com/etisarbonvurdufiyatlaructu39717h.htm